DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. decembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Pirmo reizi ieņēmumi no akcīzes nodokļa pārsniedz 1 miljardu euro

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati liecina, ka šogad pirmo reizi Latvijas vēsturē ieņēmumi no akcīzes nodokļa pārsnieguši 1 miljardu euro. Akcīzes nodokļa ieņēmumu kāpums nav saistīts tikai ar akcīzes nodokļa likmju celšanu, bet arī ar akcīzes preču legālā tirgus palielināšanos, kas, savukārt, liecina par optimālu akcīzes nodokļa politiku valstī.

Šī gada 11 mēnešos nedaudz vairāk nekā pusi – 52 % – no kopējās akcīzes nodokļa ieņēmumu summas veido ieņēmumi par naftas produktiem, 24 % – ieņēmumi par alkoholiskajiem dzērieniem un alu, bet 20 % – par tabakas izstrādājumiem.

VID Akcīzes preču aprites daļas vadītāja Baiba Šmite-Roķe: “Šogad kopējais darbs Valsts ieņēmumu dienestam ar sadarbības partneriem – uzņēmējiem – ir vainagojies ar izciliem rezultātiem – ieņēmumi no akcīzes nodokļa pārsnieguši 1 miljardu euro, vienlaikus arī tapuši vairāki grozījumi normatīvajos aktos, kas nosaka ne tikai stingrākus ierobežojumus ēnu ekonomikas apkarošanas virzienā, bet arī būtiski mazina administratīvo slogu godīgajiem uzņēmējiem.”

Akcīzes nodokļa kopējie ieņēmumi salīdzinājumā:

  • 2014.gadā – 748,6 miljoni euro;
  • 2015.gadā – 796,3 miljoni euro;
  • 2016.gadā – 861,0 miljons euro;
  • 2017.gadā – 907,0 miljoni euro.

2018.gada 19.decembrī bija iekasēti jau 1,025 miljardi euro. Šī summa veido aptuveni desmito daļu no valsts kopbudžeta, un VID prognoze liecina, ka tā varētu vēl palielināties.

Nodokļu ieņēmumu kāpumu veicina prognozējama akcīzes nodokļa politika – jau pirms trim gadiem likumā “Par akcīzes nodokli” tika nostiprināts pakāpenisks akcīzes nodokļa likmju kāpums, samērojot to gan ar iedzīvotāju pirktspēju, gan valsts uzņēmējdarbības attīstības iespējām. Vērtējot akcīzes nodokļa likmju lielumu, jāpatur prātā, ka šī nodokļa mērķis ir ne tikai papildināt valsts budžetu, lai iegūtu līdzekļus ārstu, skolotāju un policistu algām, bet arī mazināt cilvēka veselībai (alkohola, tabakas) un apkārtējai videi kaitīgu vielu (naftas produktu) patēriņu.

Kamēr mūsu kaimiņvalstīs akcīzes nodokļa ieņēmumi samazinās, Latvijā tie būtiski palielinās. Šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, akcīzes nodokļa ieņēmumi no alkohola tirdzniecības ir palielinājušies – 2018.gada 11 mēnešos iekasēts par 45,8 miljonu euro vairāk nekā 2017.gadā. Jāatzīst, ka aptuveni 30 milj. no tiem veido ieņēmumi no tā alkohola, ko pie mums iegādājās ziemeļu kaimiņi, jo, piemēram, Igaunijā akcīzes nodoklis stiprajam alkoholam ir 1,5 reizes lielāks nekā Latvijā.

Neskatoties uz regulāru akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanu, šī gada 11 mēnešos, salīdzinot ar atbilstošu periodu pērn, par 15,9 miljoniem euro ir palielinājušies arī ieņēmumi no cigarešu un tabakas tirdzniecības. Lai gan smēķētāju īpatsvars iedzīvotāju vidū samazinās, legālais cigarešu tirgus ir stabils – tas liecina par veiksmīgu valsts uzraudzības iestāžu darbu cīņā ar ēnu ekonomiku.

Savukārt akcīzes nodokļa ieņēmumos par naftas produktu tirdzniecību šī gada 11 mēnešos, salīdzinot ar pērno gadu, jau bija iekasēts par 12,9 miljoniem euro vairāk nekā visā 2017.gadā kopumā. Jāatzīmē, ka 2019.gadā akcīzes likmju celšana naftas produktiem nav paredzēta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI