DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. decembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Par pusotru gadu mazinājies gaidīšanas laiks uz valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nacionālais veselības dienests (NVD) informē, ka, pateicoties valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas rindas centralizēšanai, gaidīšanas rindā esošo sieviešu skaits uz medicīniskās apaugļošanas procedūru šobrīd ir samazinājies par 66 %.

Ja gada sākumā rindā uz pakalpojumu bija jāgaida vidēji divarpus gadi, tad šobrīd vidējais gaidīšanas laiks ir samazinājies līdz 10 mēnešiem, kas nozīmē, ka sievietes var ievērojami ātrāk uzsākt medicīniskās apaugļošanas procedūru par valsts budžeta līdzekļiem.

Šogad uzaicinājums valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas veikšanai kopumā izsūtīts 2256 sievietēm, no kurām vairāk nekā 800 pacientes jau uzsākušas medicīniskās apaugļošanas procedūru, bet nedaudz vairāk nekā 700 sievietes vēl nav atsaukušās uzaicinājumam.

Vērtējot šī gada medicīniskās apaugļošanas klīniku speciālistu sniegtos un NVD rīcībā esošos datus, veiksmīgs medicīniskās apaugļošanas procedūras rezultāts jeb grūtniecības iestāšanās Latvijā ir novērojama 45 % gadījumu. Salīdzinot šo rādītāju ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, piemēram, Lielbritāniju, tas vērtējams kā ļoti augsts rādītājs.

Jau ziņots, ka no šī gada janvāra ieviesta centralizēta rinda medicīniskās apaugļošanas veikšanai, kas nozīmē, ka vienotu rindu uztur NVD, savukārt paciente, piesakoties rindā uz pakalpojumu, to var saņemt jebkurā no sešām ārstniecības iestādēm, un pakalpojuma apmaksa tiek veikta atbilstoši principam “nauda seko pacientam”.

Valsts apmaksāta medicīniskās apaugļošanas procedūra tiek nodrošināta sievietēm līdz 37 gadu vecumam (ieskaitot). Sākotnēji tiek veikti izmeklējumi, lai noteiktu neauglības iemeslus un apstiprinātu neauglības diagnozi – vienam vai abiem partneriem.

Lai veiktu valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu, pacientiem ar diagnozi “neauglība” ir jāvēršas kādā no ārstniecības iestādēm, kas ir noslēgusi līgumu ar NVD par medicīniskās apaugļošanas pakalpojumu sniegšanu. Ārstniecības iestādē tiek sniegta pirms procedūras konsultācija pie ārsta- speciālista un nodrošināta procedūras veikšana.

Valsts apmaksāta medicīniskās apaugļošanas programma tiek īstenota kopš 2012. gada, un tās rezultātā kopumā notikušas vairāk nekā 1400 dzemdības.*

*Notikušo dzemdību skaits varētu būt lielāks, jo sievietēm pēc 35 gadu vecuma iespējams veikt arī divu embriju transfēru. Turklāt apkopotie dati neietver informāciju arī par maksas dzemdību palīdzības sniegšanas gadījumiem un dzemdībām, kas ir notikušas ārpus Latvijas, ja sievietei ir veikta valsts apmaksāta medicīniskā apaugļošana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI