DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. decembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Ministrs Gerhards valdībā iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Šī gada 17. decembrī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards valdībā iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes (RD) atlaišanu. Likumprojekts sagatavots, pamatojoties uz konstatētajiem vairākiem likuma pārkāpumiem pašvaldības darbā, tai skaitā pašvaldības kapitālsabiedrību pārraudzībā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) izvērtēja RD atbildību “Rīgas satiksmes” lietā, kā arī, izstrādājot likumprojektu, ņemti vērā līdz šim konstatētie pārkāpumi, nepilnības un bezdarbība pašvaldības darba procesos, tai skaitā attiecībā uz “Rīgas satiksmi”.

Ministrs Kaspars Gerhards: “Ir paveikts apjomīgs darbs, lai skrupulozi izvērtētu Rīgas domes darbu, it sevišķi pašvaldības kapitālsabiedrības “Rīgas satiksmes” pārraudzību un kontroli. Nav pieļaujama situācija, ka laikā, kad tiesībsargājošās institūcijas veic procesuālās darbības pašvaldības uzņēmumā, kur tiek minēts, iespējams, pat mākslīgs iepirkumu sadārdzinājums 5-7% apmērā – Rīgas dome neuzņemas atbildību par notiekošo, tā vietā sasaucot formālu sēdi “uzticības” izteikšanai priekšsēdētājam. Turklāt arī jānorāda, ka šis ne tuvu nav pirmais publiski izskanējušais skandāls saistībā ar iespējamām nelikumībām “Rīgas satiksmē”. Līdz ar to, ņemot vērā konstatētos faktus, VARAM sagatavotais likumprojekts par domes atlaišanu nekavējoties iesniegts valdībai.”

VARAM, veicot Rīgas domes pārraudzību likumā „Par pašvaldībām” noteikto pilnvaru ietvaros, pašvaldības darbā konstatējusi vairākkārtējus normatīvo aktu pārkāpumus vairākās pašvaldības darbības jomās. Pārkāpumi izdarīti vairākkārtīgi un sistemātiski visā 2017.gada vietējo pašvaldību vēlēšanās ievēlētās Rīgas domes darbības laikā.

Likumprojektā tiek norādīts, ka līdz šim RD nav izvērtējusi personu atbildību par Valsts kontroles 2014.gada 16.maija likumības revīzijas ziņojumā minētajiem pārkāpumiem, kas izteikti par sabiedriskā transporta pakalpojumu tarifa noteikšanu “Rīgas satiksmē”. Turklāt atbilstoši “Rīgas satiksmes” 2014.gada 7.novembra vēstulei, kas nosūtīta Valsts kontrolei, izriet, ka kapitāla daļu turētāja pārstāvis ir pieņēmis zināšanai “Rīgas satiksmes” paskaidrojumus, nevis izvērtējis valdes locekļu atbildību.

Jau šodien ministrs Kaspars Gerhards iepazīstināja Ministru kabinetu veidojošus divus politiskos spēkus – partiju ”Jaunā Vienotība” (JV) un partiju “Zaļo un Zemnieku savienība” (ZZS), ar sagatavotajā likumprojektā iekļautajiem punktiem, aicinot partijas sniegt atbalstu likumprojektam kā valdībā, tā arī Saeimā.

Diskutējot ar JV un ZZS partiju pārstāvjiem Ministrs Kaspars Gerhards uzsvēra: “Pašvaldības izdarīto pārkāpumu raksturs liecina par domes nespēju pilnvērtīgi strādāt, pārkāpjot ne tikai normatīvos aktus, bet arī pašas pašvaldības pieņemtos ārējos normatīvos aktus. Pašvaldība neņem vērā ne LR Valsts kontroles norādes, un pat prokuratūras brīdinājums ir atstāts bez reakcijas. Šāda domes bezdarbība nav pieļaujama, tādēļ aicinu Ministru kabinetu veidojošās partijas atbalstīt likumprojekta virzīšanu Saeimā.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI