DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. decembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM: Kaspars Gerhards izvērtēs RD atbildību "Rīgas satiksmes" lietā, kā arī lems par RD atlaišanas ierosināšanu valdībā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada 15.decembrī, "Nacionālās apvienības" ikgadējā kongresā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs (VARAM) Kaspars Gerhards informēja partijas biedrus, kā arī masu medijus par veiktajām, kā arī plānotajām darbībām attiecībā uz masu medijos izskanējušo informāciju saistībā ar notiekošo Rīgas pašvaldības kapaitālsabiedrībā "Rīgas satiksme".

Ministrs Kaspars Gerhards uzsvēra, ka šāda situācija nevienā pašvaldībā nekādā gadījumā nav pieļaujama: "Šonedēļ medijos izskanējusī informācija no tiesībsargājošajām institūcijām par iespējamām koruptīvām darbībām pašvaldības uzņēmumā ir skaidrs signāls par to, ka uzņēmumā notiek absolūti nepieļaujamas darbības, turklāt, iespējams, pat izkrāpjot līdzekļus. Turklāt katru gadu Rīgas dome papildina "Rīgas satiksmes" budžetu ar dotācijām vairāk nekā 100 miljonu eiro apmērā, kuru izlietojums nav sabiedrībai skairi saprotams un pietiekami caurskatāms. Jau līdz šim ir izskanējuši vairāki skandāli, kas saistīti ar Rīgas pašvaldību un pašvaldības kapitālsabiedrībām - tā saucamā Nanoūdens lieta "Rīgas satiksmē", kā arī tā saucamā fiktīvo darbinieku lieta "Rīgas namu pārvaldniekā". Nedrīkst būt tāda situācija, ka pašvaldības uzņēmums nesaimnieciski izlieto pašvaldības līdzekļus - tie ir iedzīvotāju samaksātie nodokļi, un sabiedrībai ir tiesības zināt, kur šī nauda tiek izmantota.

"Nacionālās apvienības" kongresā Einārs Cilinskis aicināja partijas biedrus balsot par likumprojekta sagatavošanu un iesniegšanu valdībā par Rīgas domes atlaišanu.  Ministrs uzsvēra, ka Latvija ir demokrātiska valsts un ministram ir jāievēro spēkā esošie normatīvie akti. Tādēļ uzreiz jau pēc informācijas, kas saistīta ar Rīgas domi un "Rīgas satiksmi", izskanēšanas masu medijos, VARAM tika uzsākts darbs pie situācijas izvērtēšanas. Ministrs uzsvēra arī to, ka ministrijai informācija no tiesībsargājošajām institūcijām nav iesniegta, līdz ar to jau tuvākajā laikā ministrija to pieprasīs, lai varētu pilnvērtīgi izvērtēt pašvaldības amatpersonu atbildību konkrētajā situācijā.

Ministrs Kaspars Gerhards: "Sabiedrības sašutums un jautājumi par notiekošo ir saprotami - lai arī pašvaldības mēra rosinātā uzticības izteikšanas sēde vainagojās ar uzvaru domē, tas nebūt nenozīmē, ka sabiedrības uztīcība pašvaldības vadībai nav būtiski iedragāta. Tas ir skaidrs signāls vēlētājiem. Jāuzsver, ka jau visu šo nedēļu mēs cītīgi strādājam pie situācijas izvērtēšanas. Ja tiks konstatēts prettiesisks normatīvo aktu pārkāpums no pašvaldības puses, es nekavējoties ierosināšu Rīgas domes atlaišanu valdībā. Manuprāt, Rīgas pašvaldībā situācija jau pēdējos gados ir saspilēta, līdz ar to uzskatu, ka Rīgas domes atlaišana un jaunas vēlēšanas varētu nākt par labu pašvaldībai."

Jānorāda, ka VARAM līdz šim ir veicis apjomīgu darbu Rīgas pašvaldības darba pārrudzībā. Līdz šim VARAM ir vērsies gan Valsts Kontrolē, gan tiesībsargājošās institūcijās, tai skaitā prokuratūrā, par iespējamām prettiesiskām darbībām kā pašvaldībā, tā arī pašvaldības kapitālsabiedrībās. Vēl šī gada novembrī VARAM vērsās prokuratūrā par iespējamiem pārkāpumiem Rīgas domē attiecībā uz pašvaldības mēra sēžu sasaukšanas neatbilstību normatīvajiem aktiem, izsludinot pārtraukumu uz nenoteiktu laiku. VARAM vērsās arī Valsts kontrolē par apjomīgajām pašvaldības dotācijām "Rīgas satiksmei".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI