DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. decembrī, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Uzsver transatlantisko attiecību nozīmi stabilitātes nodrošināšanā pasaulē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 13. - 14. decembrī Vašingtonā notika Baltijas, Ziemeļvalstu un ASV politisko direktoru e-PINE sanāksme (Enhanced Partnership in Northern Europe / Paplašinātā partnerība Ziemeļeiropā), lai pārrunātu tādus jautājumus kā attiecības ar Krieviju, transatlantiskā drošība, aktualitātes Tuvajos Austrumos, situācija Irānā. Latviju sanāksmē pārstāvēja Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks - politiskais direktors Jānis Mažeiks.

J. Mažeiks nosodīja Krievijas uzbrukumu Ukrainas Jūras spēku kuģiem š.g. 25. novembrī Kerčas šaurumā, un pauda atbalstu Ukrainas teritoriālai integritātei un suverenitātei. J. Mažeiks norādīja, ka sankcijas pret Krieviju ir jāturpina, un šajā jautājumā ir svarīga cieša koordinācija starp ES un ASV.

Sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka Krievija mēģina mazināt ES un NATO dalībvalstu vienotību, apšaubīt rietumu vērtības. Tikai kopīgs darbs, veidojot sabiedrībā izpratni par hibrīdo apdraudējumu, kā arī mērķtiecīga politikas veidošana ļaus būt noturīgiem pret šīm aktivitātēm. Vienlaikus ir svarīgi stiprināt mediju vidi.

Pievēršoties transatlantiskās drošības jautājumiem, J. Mažeiks norādīja, ka vienota un spēcīga alianse ir un būs galvenais stabilizējošais faktors eiroatlantiskajā telpā.

Diskutējot par Irānu, J. Mažeiks uzsvēra, ka svarīgi saglabāt Visaptverošo rīcības plānu (JCPOA); ASV un ES dialogs ir būtisks, lai vērstos pret Irānas agresīvo reģionālo politiku un ballistisko raķešu programmu.

Uzturoties ASV, J. Mažeiks tikās arī ar Valsts departamenta, Nacionālās drošības padomes un domnīcu pārstāvjiem

Informācijai

e-PINE iniciatīva tika uzsākta 2003.gadā, lai pastiprinātu ASV sadarbību ar Baltijas valstīm un Ziemeļvalstu reģionu. e-PINE galvenie sadarbības virzieni ir drošības politika, kaimiņpolitika un ekonomisko attiecību attīstība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI