DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. decembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

E-nosūtījumā iestrādāti speciālistu ieteiktie uzlabojumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nacionālais veselības dienests (NVD) informē, ka tiek turpināts darbs pie e-nosūtījuma funkcionalitātes uzlabošanas un šobrīd tajā jau iestrādāta daļa uzlabojumu, kurus novembrī identificējuši ārējo sistēmu izstrādātāji, integratori un ārstniecības speciālisti.

Tā piemēram, E-veselībā ir uzlabots un drīzumā tiks publicēts jaunais medicīnisko pakalpojumu saraksts, kas atrisinās Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas iebildumus par pakalpojumu un diagnožu saraksta ierobežojumiem. Ņemti vērā arī speciālistu ieteikumi e-nosūtījuma dizaina un lietojamības jomā. Plānots, ka decembra beigās būs pieejams e-nosūtījuma uzlabotais risinājums. Vēl daļa no speciālistu izteiktajām rekomendācijām tiks iestrādātas vēlāk.

NVD norāda, ka šobrīd turpinās intensīvs darbs, lai pakalpojums būtu pēc iespējas ērtāk izmantojams, gan strādājot E-veselības portālā, gan izmantojot ārstniecības iestāžu lietotās starpniekprogrammas. Integratori un programmu izstrādātāji ir jau veikuši testēšanu un snieguši komentārus NVD par nosūtījuma sadaļu, savukārt šobrīd tiek testētas pārējās divas e-nosūtījuma sadaļas – pieraksts (lai e-nosūtījumu varētu izpildīt konkrētā ārstniecības iestāde) un nosūtījuma rezultāts (varēs apskatīt pats pacients un ārstniecības procesā iesaistītās personas).

Tiklīdz integratori būs veikuši savu darbu, testēt e-nosūtījuma funkcionalitāti NVD aicina tās ārstniecības personas un reģistratorus, kuri ikdienā izmanto starpniekprogrammu jeb ārējo informācijas sistēmu, kas pielāgota darbam ar E-veselību. Savukārt ārstniecības personas, kuras darbā izmanto E-veselības portālu, testēšanu varēs veikt decembra beigās, kad būs pieejams e-nosūtījuma uzlabotais risinājums. Kā jau apliecina e-darbnespējas lapas un e-receptes ieviešanas pieredze, lietotāju ieteikumi pakalpojumu pilnveidei ir ļoti būtiski, tādēļ NVD aicina ārstniecības personas primāri ziņot par konstatētajām nepilnībām un nepieciešamajiem uzlabojumiem E-veselības lietotāju Atbalsta dienestam.  

Kā jebkura sarežģīta pakalpojuma ieviešanā, paiet zināms pilnveides laiks, iekams tas kļūst ērts ikdienas lietošanā. Tādēļ, ja uzlabošanas darbu periodā e-nosūtījuma izveidošana nav iespējama tehnisku iemeslu dēļ, ārstniecības personai tāpat kā līdz šim būs tiesības nosūtījumu noformēt papīra formā.

Paredzams, ka e-nosūtījuma ieviešana pakāpeniski sniegs ieguvumus gan pacientiem, gan speciālistiem. Līdz ar e-nosūtījuma ieviešanu uzlabosies informācijas aprite par pacientam saņemtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Tāpat e-nosūtījums ļaus novērst situācijas, kad cilvēks pierakstās uz izmeklējumu vai ārsta konsultāciju vairākās ārstniecības iestādēs vienlaikus, bet liekās vizītes neatsaka, kā rezultātā mākslīgi pagarinās gaidīšanas rindu garumi. Savukārt pacientam nosūtījuma elektroniskā versija atvieglos informācijas nolasīšanu, kā arī uz ārstniecības iestādi būs jāņem līdzi tikai pase vai personas apliecība.

Jau ziņots, ka no nākamā gada e-nosūtījumi attieksies uz visiem pakalpojumiem, izņemot laboratoriskos izmeklējumus un veselības aprūpi mājās. Lai pierakstītos pakalpojuma saņemšanai, pacientam tāpat kā līdz šim būs jāsazinās ar ārstniecības iestādes reģistratūru vai jāvēršas reģistratūrā klātienē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI