DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima konceptuāli atbalsta grozījumus Sabiedrības integrācijas fonda likumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas deputāti ceturtdien, 13.decembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Sabiedrības integrācijas fonda likumā. Ar tiem plānots uzlabot fonda darbību un tā pārraudzību.

Par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti, komisijas sēdē uzklausot Sabiedrības integrācijas fonda, Kultūras ministrijas un nevalstisko organizāciju pārstāvjus, vērsa uzmanību uz vairākām problēmām, kas konstatētas fonda līdzšinējā darbībā. Akcentētas problēmas ar tā pārvaldību un struktūru, lielo birokrātisko slogu salīdzinājumā ar līdzīgām institūcijām, kā arī situācija, ka fonds vienlaikus piešķir finanšu līdzekļus nevalstiskajām organizācijām un tajā pašā laikā pats ar tām konkurē par citiem finansējuma avotiem.

“Sabiedrības integrācijas fonda budžets sasniedz 11 miljonus eiro gadā, bet pēc komisijas sēdē pārrunātā skaidri redzams, ka starp lielākajām nevalstiskajām organizācijām, kuras izrāda aktīvu interesi uzlabot fonda darbību, un fonda direktori, kura tajā darbojas jau gadiem, nepastāv komunikācija. Komisija šajā situācijā ir gatava pildīt apaļā galda funkciju, lai problēmas risinātu,” atzīmējis par likumprojekta virzību atbildīgās komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš. Viņš uzsvēra, ka Saeimā iesniegtajā likumprojektā nepieciešams veikt būtiskus labojumus, lai dzīvē īstenotu iecerētās izmaiņas fonda darbībā, tādēļ tam noteikts pietiekami garš priekšlikumu iesniegšanas termiņš – līdz 1.martam.

Pašlaik Saeimā iesniegtais likumprojekts nosaka, ka turpmāk Sabiedrības integrācijas fonda nolikumu apstiprinās Ministru kabinets, nevis fonda padome, kā pašlaik. Tāpat paredzēts, ka, administrējot valsts budžeta apakšprogrammas sabiedrības integrācijas jomā, fonds atradīsies Kultūras ministrijas pārraudzībā.

Likumprojekts paredz veikt izmaiņas arī fonda padomes sastāvā, papildinot to ar Valsts kancelejas pārstāvi. Tāpat iecerēts, ka padomē pārstāvētos ministrus varēs aizvietot ministra pilnvarota persona - ministrijas parlamentārais sekretārs, valsts sekretārs, valsts sekretāra vietnieks vai cita vadības līmeņa amatpersona. Tāpat likumprojektā noteikti vairāki jautājumi, par kuriem fonda padomei jālemj sēdēs klātienē.

Plānots, ka fonda padomes locekļi padomes priekšsēdētāju no sava vidus varēs ievēlēt tikai uz pieciem gadiem. Viena un tā pati persona nedrīkstēs šo amatu pildīt ilgāk nekā vienu termiņu pēc kārtas. Līdz šim attiecīgs ierobežojums nav bijis noteikts. Uz pieciem gadiem atklātā konkursā izraugāms arī fonda sekretariāta direktors, un šo amatu varēs ieņemt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Tāpat iecerēts noteikt, ka sekretariāta pieņemtos administratīvos aktus un faktisko rīcību varēs apstrīdēt fonda padomē. Savukārt padomes pieņemtos administratīvos aktus un faktisko rīcību varēs pārsūdzēt administratīvajā tiesā.

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie Saeimai jāskata vēl divos lasījumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI