DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Saharova balvas pasniegšanas ceremonija: ''Oļegs pēc dabas ir cīnītājs un cilvēks ar lielo burtu''

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada Saharova balva par domas brīvību piešķirta ukraiņu režisoram un rakstniekam Oļegam Sencovam.

Svinīgā apbalvošanas ceremonija norisinājās 12. decembrī Eiropas Parlamentā Strasbūrā. Oļegs Sencovs apbalvošanas ceremonijā piedalīties nevarēja, jo pašlaik atrodas ieslodzījumā Sibīrijā. O. Sencovs tika apsūdzēts “teroristiska rakstura nodarījumos’’ pret Krievijas de facto okupācijas varu Krimā un notiesāts par to ar 20 gadiem cietumsoda.

Balvas pasniegšanas ceremonijā Strasbūrā ukraiņu režisoru pārstāvēja viņa māsīca Nataļja Kaplana (Natalya Kaplan) un advokāts Dmitrijs Dinze (Dmitriy Dinze).

Pasniedzot plenārsēdē 2018. gada balvu, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Antoni Tajāni sacīja: "Oļegs Sencovs tika nominēts Saharova balvai par miermīlīgu protestu pret viņa dzimtās Krimas nelikumīgo okupāciju. Arī par viņa drosmi, apņēmību un viņa uzskatiem, izrādot atbalstu cilvēka cieņai, demokrātijai, tiesiskumam un cilvēktiesībām; tās ir vērtības, uz kurām balstās mūsu Savienība, vēl vairāk kā jebkad, īpaši pēc vakar notikušā šausmīgā uzbrukuma. Tās ir vērtības, kuras šis Parlaments rūpīgi kopj, aizstāv un veicina.’’

‘’O. Sencova bada streiks un drosmīgā pilsoniskā nostāja padarīja viņu par simbolu pasaulē cīņā par politisko ieslodzīto atbrīvošanu kā Krievijā, tā visā pasaulē," turpināja EP priekšsēdētājs.

EP priekšsēdētājs Tajāni atzīmēja, ka balva tiek pasniegta sarežģītā politiskā situācijā, kad spriedze starp Krieviju un Ukrainu palielinās. Viņš vienlaicīgi aicināja puses pārtraukt situācijas eskalāciju, atkārtoti paužot atbalstu Ukrainas teritoriālajai vienotībai.

A. Tajāni aicināja nekavējoties, bez nosacījumiem atbrīvot no ieslodzījuma O. Sencovu un pārējos nelikumīgi aizturētos Ukrainas pilsoņus, kuri atrodas ieslodzījumā Krievijā un Krimas pussalā, kā arī citus ieslodzītos balvas ieguvējus: "Saharova balva ir ne tikai balva. Tā ir apņemšanās. Un mēs turpinām stāvēt līdzās un atbalstīt mūsu laureātus."

Saņemot balvu O. Sencova vārdā, viņa māsīca Nataļja Kaplana aprakstīja režisora agrāko dzīvi un viņa darbību Krimas aneksijas laikā. Režisora pārstāve apliecināja, ka aizturēšanas laikā un ieslodzījumā O. Sencovs pakļauts necilvēcīgiem apstākļiem un spīdzināšanai, atzīmējot, ka viņš tika aizturēts un tiesāts par lietām, ko viņš nav darījis. "Oļegs ir cilvēks, kurš nevar padoties un vienkārši mierīgi sēdēt malā. Viņš pēc savas dabas ir cīnītājs."

Runājot par O. Sencova bada streiku, kā protestu un atbalstu visu Ukrainas politisko ieslodzīto atbrīvošanai, viņa sacīja: "Oļega bada streika laikā, kas ilga 145 dienas, netika atbrīvots neviens politiskais ieslodzītais, bet tas nenozīmē zaudējumu. Pateicoties viņa rīcībai, visa pasaule runāja par Krievijā piekoptajām represijām - tā ir uzvara."

N. Kaplana noslēdza savu uzrunu ar paša Oļega sagatavoto vēstījumu, kurā viņš saka: "Es nevaru būt klāt šajā zālē, bet jūs varat dzirdēt manus vārdus. Pat ja tos saka kāds cits, vārds ir cilvēka galvenais instruments, un bieži vien viņa vienīgais arguments, īpaši, ja viss pārējais viņam ir atņemts.''

Informācijai: Balvas pasniegšanas ceremonijā Strasbūrā ukraiņu režisoru pārstāvēja viņa māsīca Nataļja Kaplana un advokāts Dmitrijs Dinze.

Priekšsēdētājs Tajāni sveica plenārsēžu zālē pārējos 2018. gada Saharova balvas finālistus: 11 nevalstisko organizāciju pārstāvjus, kas glābj migrantu dzīvības Vidusjūrā, un Nasera Zefzafi vecākus, jo pats N. Zefzafi atrodas ieslodzījumā.

EP priekšsēdētājs atgādināja klāstošiem, ka šogad aprit 30 gadi kopš Saharova balvas izveidošanas: "Balvas mērķis ir atbalstīt cilvēkus un organizācijas visā pasaulē, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības, ir apņemšanās pilni savā cīņā par sociālo taisnīgumu, bieži vien riskējot ar savu personīgo drošību un dzīvību."

‘’Pieci Saharova balvas laureāti ir saņēmuši arī Nobela Miera prēmiju, tai skaitā mediķis Deniss Mukvege un Nadia Murada, kuriem Nobela Miera prēmija piešķirta šogad,’’ piebilda A.Tajāni.

Par 2018. gada Saharova balvu

25. oktobrī EP priekšsēdētājs Antonio Tajāni paziņoja, ka 2018. gada Saharova balva tiek piešķirta Oļegam Sencovam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI