DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. decembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Sociālo zinātņu fakultātē prezentēs 2018. gada Globālā terorisma indeksa rezultātus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

18. decembrī plkst. 18.15 Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē 210. auditorijā notiks 2018. gada Globālā terorisma indeksa prezentācija, kuru aicināts apmeklēt ikviens interesents.

Ikgadējais Globālā terorisma indekss, ko veidojis Ekonomikas un miera institūts (Institute for Economic and Peace) apkopo visplašāko informāciju par globālajām terorisma tendencēm pasaulē. Indekss tiek izdots jau sešus gadu pēc kārtas.

Saskaņā ar šī gada datiem, terorisma uzbrukumos bojā gājušo skaits trīs gadu laikā pasaulē samazinājies par 44 %. Samazinājusies arī terorisma ietekme uz globālo ekonomiku, tomēr tas joprojām ir plaši izplatīts globāls fenomens, par ko liecina fakts, ka 2017. gadā 67 pasaules valstīs konstatēts vismaz viens nāves gadījums, kas radies terorisma dēļ. Piecās valstīs – Afganistānā, Irākā, Nigērijā, Somālijā un Sīrijā – ir fiksētas vairāk nekā 1000 terorisma izraisītas cilvēku bojā ejas gadā un 19 valstīs  konstatēti 100 šādi gadījumi. Afganistāna šajā ziņā ierindojas pirmajā vietā.

Apskatot pastāvošās tendences reģionālā griezumā, secināms, ka Eiropā terora aktu izraisīto bojā gājušo skaits samazinājies par 75 %. Ievērojami uzlabojušies rādītāji Beļģijā un Vācijā, kamēr Spānijā situācija krasi pasliktinājusies. Rietumeiropā un Ziemeļamerikā pieaudzis galēji labējais terorisms, kā rezultātā 2017. gadā fiksēts 31 uzbrukums un 17 nāves gadījumi, kas iestājušās tā rezultātā.

Plašāk par terorisma pētniecības rezultātiem būs iespējams uzzināt prezentācijas laikā vai Ekonomikas un miera institūta publicētajā materiālā. Institūts piedāvā visaptverošu informāciju par globālām un reģionālām terorisma tendencēm pēdējo 17 gadu griezumā. Tā ikgadējos ziņojumos 163 pasaules valstis  (99,6 % pasaules iedzīvotāju) tiek sarindotas pēc terorisma ietekmes. Indikatori, kas tiek ņemti vērā, iekļauj teroraktu skaitu, nāves, ievainojumus un kaitējumu īpašumiem.

Ekonomikas un miera institūts ir pasaules vadošā domnīca, kas nodarbojas ar metriku izstrādi miera plašākai analīzei un tā ekonomiskās vērtības pētniecībai. Tas tiek darīts, attīstot globālos un nacionālos indeksus, tajā skaitā Globālo miera indeksu, aprēķinot vardarbības ekonomisko vērtību un skaidrojot pozitīvo mieru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI