DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. decembrī, 2018
Lasīšanai: 15 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

LKA Nacionālajā Filmu skolā notiks studentu filmu maratons

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sestdien, 15. decembrī, no plkst. 11:00 līdz pusnaktij Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Nacionālās Filmu skolas kinoteātrī Elijas ielā 17 visas dienas garumā norisināsies LKA maģistra programmas “Audiovizuālā māksla” absolventu diplomdarbu skate. Ieeja ikvienam interesentam – bez maksas. Katra filma dienas gaitā tiks demonstrēta divas reizes; daļai no pasākumā demonstrētajām filmām būs angļu subtitri.

Filmu skates programmu veido desmit diplomdarbi, ko 2018. gadā uzņēmuši LKA maģistra programmas Audiovizuālā māksla studenti. To vidū ir trīs pirmizrādes – komēdija Meistars un Marģers (rež. Dāvis Dreimanis) un divas pilnmetrāžas dokumentālās filmas – Zorjana Horobraja (rež. Elita Kļaviņa) un vēsturiskā dokumentālā drāma Bez varoņiem? Lubāna klānos 1944-1951 (rež. Gunta Gaidamaviča). Programmā iekļautas arī īsfilmas Lelles (rež. Ieva Norvele) un Pieķēdētais (rež. Jānis Zarāns), kas pirmizrādi piedzīvoja starptautiskā īsfilmu festivāla 2Annas Baltijas konkursa skatē. Vairākas no programmā iekļautajām studentu filmām šogad bija nominētas nacionālajai kinobalvai Lielais Kristaps, starp tām komēdijas Naktsmaiņa (rež. Jānis Jozauskis) un Debesu ciemiņš (rež. Māris Bezmers), Lielo Kristapu ieguvusī meta-komēdija Viesturs Kairišs iznāk no meža (rež. Marta Elīna Martinsone), zinātniskās fantastikas drāma Viņu sauca Haoss Bērziņš (rež. Signe Birkova), kas izrādīta arī Rīgas Starptautiskā kinofestivāla īsfilmu konkursā, un farss Kolektīvs. ES (rež. Adriāna Roze), kas demonstrēts Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā, festivāla 2Annas Baltijas konkursā un Lietuvas kinoforuma Scanorama īsfilmu konkursa programmā.

Skatē iekļautajās aktierfilmās spēlē virkne Latvijā pazīstamu aktieru – Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Egons Dombrovskis, Inga Tropa, Andrejs Možeiko, Jānis Vimba, Ivars Kļavinskis, Akvelīna Līvmane, Andris Bērziņš, Mārtiņš Meiers, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Ģirts Krūmiņš, Dace Everss, Santa Didžus un citi.

Programmā iekļauto filmu veidošanu finansiāli atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds.

LKA Nacionālās Filmu skolas studentu filmu maratona programma 15. decembrī

11:00 Naktsmaiņa (rež. Jānis Jozauskis, 20')   

Imants ir apsargs veikalā. Kamēr tā darbinieki slepus čiepj kaķu konservus un pie preču izkraušanas patur sev kādu iepakojumu, veikala vadītāja, riskējot ar darbinieku algām, piedalās apšaubāmos naudas darījumos. Kad izjūk kārtējā spēlīte un Imants nejauši kļūst par tās aculiecinieku, viņš nonāk situācijā, kur katra izvēle nozīmēs pārmaiņas līdzšinējā dzīves ritējumā.

Lomās: Dace Everss, Aigars Vilims, Santa Didžus, Ilze Lieckalniņa, Gunta Virkava, Jēkabs Jozauskis, Ģirts Rāviņš. Operators: Ivo Skanstiņš.

11:20 Zorjana Horobraja (rež. Elita Kļaviņa, 63')

Krieviete Zorjana un latvietis Edgars ir jauns pāris no Latvijas laukiem. Septiņpadsmit gadu vecumā viņi kļūst par vecākiem savam pirmajam bērnam. Filma seko līdzi viņu dzīves stāstam divu gadu garumā no otrā bērniņa dzimšanas brīža. Zorjana kļūst par ķīlnieci starp diviem sev vistuvākajiem cilvēkiem – māti ar viņas nerealizētajiem dzimtas muižas plāniem un savu bērnu tēvu, kura jaunības sapņi izrādās lielāki par spējām tos realizēt.

Operatori: Elita Kļaviņa, Aleksandrs Grebņevs.

12:25 Bez varoņiem? Lubāna klānos 1944-1951 (rež. Gunta Gaidamaviča, 104')

Dokumentālā filma ir režisores pētījums par pēckara periodu divās sādžās Lubāna
ezera apkaimē, kur vieni sadarbojās ar okupācijas varas iestādēm, citi – pretojās
padomju varai. Tas bija izaicinājums ne tikai radu un kaimiņu attiecībām, bet arī katra
spējai saglabāt cilvēcību. Režisorei tas ir personiski nozīmīgs pētījums, jo radinieki
bija abās pusēs. Filmu caurvij trīs sižeta līnijas – vēsturisko notikumu rekonstrukcija,
autores pētījumu process, kā arī cilvēku attieksme un atcerēšanās stratēģijas
mūsdienās.

Lomās: Egons Dombrovskis, Ivars Kļavinskis, Inga Tropa, Matīss Millers. Operatori: Andrejs Rudzāts, Lelde Goba.

14:10 Meistars un Marģers (rež. Dāvis Dreimanis, 28')

Marģers ir pensijas vecuma provinces kandžas dzinējs, kuru nepatīkami pārsteidz pēkšņā sievas aiziešana. Sapratis, ka mūža nogali pavadīs viens, Marģers nolemj darīt sev galu. Tomēr mirklī, kad viņš jau teju izdzēsis savu dzīvību, pie Marģera nama durvīm klauvē Meistars – maģiska būtne ar fantastiskām spējām. Marģers viņā saredz iespēju atgūt mīļoto, taču vai Meistars tik tiešām ieradies viņam palīdzēt?

Lomās: Imants Vekmanis, Āris Matesovičs, Akvelīna Līvmane. Operators: Jēkabs Štelmahers.

14:40 Kolektīvs. ES (rež. Adriāna Roze, 21'; angļu subtitri)   

Komēdija par meliem un pazaudētu ticību. Pierobežas ciemata papīra rūpnīcas kolektīvs gaida ministrijas kontroles vizīti. Kamēr darbinieki un direktors meklē radošus risinājumus, lai novērstu ierēdņu uzmanību no ražošanas dīkstāves, neviens nepamana kaut ko daudz būtiskāku.

Lomās: Elīna Hanzena, Beatrise Blumberga, Inese Ramute, Januss Johansons, Vitālijs Jakovļevs. Operators: Kristaps Dzenis.

15:00 Debesu ciemiņš (rež. Māris Bezmers, 30', angļu subtitri)  

Lai Dinārs piepildītu savu sapni un no dziļiem laukiem dotos studēt režiju uz Rīgu, viņam ir vajadzīga tēva piekrišana un atbalsts. Tēvs liek noorganizēt Dināram brāļa Dzidra kāzas. Viss noris pēc Dināra scenārija līdz brīdim, kad pēkšņi nomirst galvenā rituāla mākslinieks no Rīgas. Lai atrisinātu traģikomisko situāciju, Dinārs lūdz palīdzību ciemiņam no debesīm, kurš negaidīti nolaidies ar lidmašīnu netālajā pļavā.

Lomās: Andrejs Možeiko, Jānis Vimba, Andris Bērziņš, Ilze Pukinska, Mārtiņš Meiers, Inga Apine. Operators: Gatis Grīnbergs.

15:30 Pieķēdētais (rež. Jānis Zarāns, 25', angļu subtitri) 

Nejaušas sakritības dēļ filmas galvenais varonis Aivars kļūst par slepkavības liecinieku. Slepkavas sagūsta Aivaru un ved uz mežu nošaut. Lai paliktu dzīvs, Aivars izdomā veidu, kā atpirkties, - viņš piedāvā dibināt fiktīvu tūrisma firmu, visus iegūtos līdzekļus atdodot slepkavām. Lai īstenotu šo afēru, Aivaram jāpārliecina ne tikai bandas vadonis, bet arī topošās fiktīvās tūrfirmas klienti.

Lomās Andrejs Možeiko, Edgars Samītis, Sergejs Gorohovs, Jevgeņijs Isajevs, Karina Lučiņina, Igors Kišņakovs u.c. Operatori: Andris Kudors, Dāvids Smiltiņš.

15:55 Viņu sauca Haoss Bērziņš (rež. Signe Birkova, 25', angļu subtitri)

Hariju Bērziņu nolaupa citplanētieši. Traumatiskā pieredze uz pelēkās rases planētas Bērziņam liek justies kā izstumtajam Latvijas sabiedrībā. Vienīgā būtne, kas viņam notic, ir odiozā ufoloģe Vilma Kavace. Kamēr Vilma izmanto Bērziņu kā citplanētiešu pievilināšanas ēsmu, uz citas planētas ar latvieša spermu impregnētā pelēkā māte iznēsā viņa bērnu. Hibrīds harmoniski tuvojas Zemei. Vai viņi satiksies?

Lomās: Toms Treinis, Ilze Ķuzule-Skrastiņa. Operators: Mārtiņš Jurevics.

16:20 Viesturs Kairišs iznāk no meža (rež. Marta Elīna Martinsone, 33', angļu subtitri)

Gunai ir attiecības ar divreiz vecāku rakstnieku Gintu. Viņa ir zaudējusi darbu, bet Gints jau gadiem nav uzrakstījis ne rindiņas. Bēgot no piepildītu attiecību un radošas pašrealizācijas trūkuma, Guna aizraujas ar režisora Viestura Kairiša izrādi Odiseja un sāk jaukt realitāti ar teātra pasauli. Filma saņēmusi Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps kā gada labākā studentu filma.

Lomās: Marija Linarte, Ģirts Krūmiņš, Viesturs Kairišs u.c. Operators: Aigars Sērmukšs.

17:00 Lelles (Ieva Norvele, 31', angļu subtitri)

Nakts, Rīga, divas jaunas meitenes un vīrietis. Viņu ceļi nejauši krustojas. Sandra un Inese domā, ka Andris viņas uzaicina uz restorānu, bet Andris ir taksometra šoferis, kurš Sandru un Inesi notur par klientēm. Vakariņas restorānā ir notiesātas, bet naudas, ar ko samaksāt, nevienam nav. Tā sākas pārpratumu kaskāde vienas nakts garumā.

Lomās: Lelde Dreimane, Tīna Zariņa, Ivars Kļavinskis, Madars Zvagulis, Roland Laos, Niklāvs Kurpnieks, Jānis Kronis. Operators: Mārtiņš Jansons.

17:30 Naktsmaiņa (rež. Jānis Jozauskis, 20')   

17:50 Zorjana Horobraja (rež. Elita Kļaviņa, 63')

18:55 Bez varoņiem? Lubāna klānos 1944-1951 (rež. Gunta Gaidamaviča, 104')

20:40 Meistars un Marģers (rež. Dāvis Dreimanis, 28')

21:10 Kolektīvs. ES (rež. Adriāna Roze, 21'; angļu subtitri)    

21:30 Debesu ciemiņš (rež. Māris Bezmers, 30', angļu subtitri)  

22:00 Pieķēdētais (rež. Jānis Zarāns, 25', angļu subtitri)  

22:25 Viņu sauca Haoss Bērziņš (rež. Signe Birkova, 25', angļu subtitri)

22:50 Viesturs Kairišs iznāk no meža (rež. Marta Elīna Martinsone, 33', angļu subtitri)

23:25 Lelles (Ieva Norvele, 31', angļu subtitri)

Filmu apraksti

“Naktsmaiņa” (rež. Jānis Jozauskis, 20')   

Imants ir apsargs veikalā. Kamēr tā darbinieki slepus čiepj kaķu konservus un pie preču izkraušanas patur sev kādu iepakojumu, veikala vadītāja, riskējot ar darbinieku algām, piedalās apšaubāmos naudas darījumos. Kad izjūk kārtējā spēlīte un Imants nejauši kļūst par tās aculiecinieku, viņš nonāk situācijā, kur katra izvēle nozīmēs pārmaiņas līdzšinējā dzīves ritējumā.

Lomās: Dace Everss, Aigars Vilims, Santa Didžus, Ilze Lieckalniņa, Gunta Virkava, Jēkabs Jozauskis, Ģirts Rāviņš. Operators: Ivo Skanstiņš.

“Zorjana Horobraja” (rež. Elita Kļaviņa, 63')

Krieviete Zorjana un latvietis Edgars ir jauns pāris no Latvijas laukiem. Septiņpadsmit gadu vecumā viņi kļūst par vecākiem savam pirmajam bērnam. Filma seko līdzi viņu dzīves stāstam divu gadu garumā no otrā bērniņa dzimšanas brīža. Zorjana kļūst par ķīlnieci starp diviem sev vistuvākajiem cilvēkiem – māti un viņas nerealizētajiem dzimtas muižas plāniem un savu bērnu tēvu, kura jaunības sapņi izrādās lielāki par spējām tos realizēt.

Operatori: Elita Kļaviņa, Aleksandrs Grebņevs.

“Bez varoņiem? Lubāna klānos 1944-1951” (rež. Gunta Gaidamaviča, 104')

Dokumentālā filma ir režisores pētījums par pēckara periodu divās sādžās Lubāna
ezera apkaimē, kad vieni sadarbojās ar okupācijas varas iestādēm, citi – pretojās
padomju varai. Tas bija izaicinājums ne tikai radu un kaimiņu attiecībām, bet arī katra
spējai saglabāt cilvēcību. Režisorei tas ir personiski nozīmīgs pētījums, jo radinieki
bija abās pusēs. Filmu caurvij trīs sižeta līnijas – vēsturisko notikumu rekonstrukcija,
autores pētījumu process, kā arī cilvēku attieksme un atcerēšanās stratēģijas
mūsdienās.

Lomās: Egons Dombrovskis, Ivars Kļavinskis, Inga Tropa, Matīss Millers. Operatori: Andrejs Rudzāts, Lelde Goba.

“Meistars un Marģers” (rež. Dāvis Dreimanis, 28')

Marģers ir pensijas vecuma provinces kandžas dzinējs, kuru nepatīkami pārsteidz pēkšņā sievas aiziešana. Sapratis, ka mūža nogali pavadīs viens, Marģers nolemj darīt sev galu. Tomēr mirklī, kad viņš jau teju izdzēsis savu dzīvību, pie Marģera nama durvīm klauvē Meistars – maģiska būtne ar fantastiskām spējām. Marģers viņā saredz iespēju atgūt mīļoto, taču vai Meistars tik tiešām ieradies viņam palīdzēt?

Lomās: Imants Vekmanis, Āris Matesovičs, Akvelīna Līvmane. Operators: Jēkabs Štelmahers.

“Kolektīvs. ES” (rež. Adriāna Roze, 21'; angļu subtitri)    

Komēdija par meliem un pazaudētu ticību. Pierobežas ciemata papīra rūpnīcas kolektīvs gaida ministrijas kontroles vizīti. Kamēr darbinieki un direktors meklē radošus risinājumus, lai novērstu ierēdņu uzmanību no ražošanas dīkstāves, neviens nepamana kaut ko daudz būtiskāku.

Lomās: Elīna Hanzena, Beatrise Blumberga, Inese Ramute, Januss Johansons, Vitālijs Jakovļevs. Operators: Kristaps Dzenis.

“Debesu ciemiņš” (rež. Māris Bezmers, 30', angļu subtitri)  

Lai Dinārs piepildītu savu sapni un no dziļiem laukiem dotos studēt režiju uz Rīgu, viņam ir vajadzīga tēva piekrišana un atbalsts. Tēvs liek noorganizēt Dināram brāļa Dzidra kāzas. Viss noris pēc Dināra scenārija līdz brīdim, kad pēkšņi nomirst galvenā rituāla mākslinieks no Rīgas. Lai atrisinātu traģikomisko situāciju, Dinārs lūdz palīdzību ciemiņam no debesīm, kurš negaidīti nolaidies ar lidmašīnu netālajā pļavā.

Lomās: Andrejs Možeiko, Jānis Vimba, Andris Bērziņš, Ilze Pukinska, Mārtiņš Meiers, Inga Apine. Operators: Gatis Grīnbergs.

“Pieķēdētais” (rež. Jānis Zarāns, 25', angļu subtitri)  

Nejaušas sakritības dēļ filmas galvenais varonis Aivars kļūst par slepkavības liecinieku. Slepkavas sagūsta Aivaru un ved uz mežu nošaut. Lai paliktu dzīvs, Aivars izdomā veidu, kā atpirkties, - viņš piedāvā dibināt fiktīvu tūrisma firmu, visus iegūtos līdzekļus atdodot slepkavām. Lai īstenotu šo afēru, Aivaram jāpārliecina ne tikai bandas vadonis, bet arī topošās fiktīvās tūrfirmas klienti.

Lomās Andrejs Možeiko, Edgars Samītis, Sergejs Gorohovs, Jevgeņijs Isajevs, Karina Lučiņina, Igors Kišņakovs u.c. Operatori: Andris Kudors, Dāvids Smiltiņš.

“Viņu sauca Haoss Bērziņš” (rež. Signe Birkova, 25', angļu subtitri)

Hariju Bērziņu nolaupa citplanētieši. Traumatiskā pieredze uz pelēkās rases planētas Bērziņam liek justies kā izstumtajam Latvijas sabiedrībā. Vienīgā būtne, kas viņam notic, ir odiozā ufoloģe Vilma Kavace. Kamēr Vilma izmanto Bērziņu kā citplanētiešu pievilināšanās ēsmu, uz citas planētas ar latvieša spermu impregnētā pelēkā māte iznēsā viņa bērnu. Hibrīds harmoniski tuvojas Zemei. Vai viņi satiksies?

Lomās: Toms Treinis, Ilze Ķuzule- Skrastiņa. Operators: Mārtiņš Jurevics.

“Viesturs Kairišs iznāk no meža” (rež. Marta Elīna Martinsone, 33', angļu subtitri)

Gunai ir attiecības ar divreiz vecāku rakstnieku Gintu. Viņa ir zaudējusi darbu, bet Gints jau gadiem nav uzrakstījis ne rindiņas. Bēgot no piepildītu attiecību un radošas pašrealizācijas trūkuma, Guna aizraujas ar režisora Viestura Kairiša izrādi "Odiseja" un sāk jaukt realitāti ar teātra pasauli. Filma saņēmusi nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" kā gada labākā studentu filma.

Lomās: Marija Linarte, Ģirts Krūmiņš, Viesturs Kairišs u.c. Operators: Aigars Sērmukšs.

“Lelles” (Ieva Norvele, 31', angļu subtitri)

Nakts, Rīga, divas jaunas meitenes un vīrietis. Viņu ceļi nejauši krustojas. Sandra un Inese domā, ka Andris viņas uzaicina uz restorānu, bet Andris ir taksometra šoferis, kurš Sandru un Inesi notur par klientēm. Vakariņas restorānā ir notiesātas, bet naudas, ar ko samaksāt, nevienam nav. Tā sākas pārpratumu kaskāde vienas nakts garumā.

Lomās: Lelde Dreimane, Tīna Zariņa, Ivars Kļavinskis, Madars Zvagulis, Roland Laos, Niklāvs Kurpnieks, Jānis Kronis. Operators: Mārtiņš Jansons.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI