DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. decembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Novembrī vērojamas mēnesim raksturīgas cenu pārmaiņas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem šī gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,1%. Precēm cenas saglabājās nemainīgas, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,3 %.

Novembrim ir raksturīgs cenu samazinājums vai ļoti zema inflācija, kas galvenokārt ir saistīts ar sezonāliem faktoriem.

Lielākā ietekme uz cenu samazināšanos bija cenu kritumam pakalpojumiem, kas samazinājās vidēji par 0,3% un kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu. Noslēdzoties sezonai, cenu kritums turpinājās kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem un pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem. Savukārt cenas pieauga ēdināšanas pakalpojumiem.

Akciju ietekmē novembrī cenas samazinājās apģērbam un apaviem. Mēneša laikā cenas apģērbam un apaviem samazinājās par 1%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu.

Degvielai cenas Latvijā oktobrī mēneša laikā samazinājās par 0,3%, kas kopējo cenu līmeni būtiski neietekmēja. Pasaules naftas cenas pēc oktobra sākumā sasniegtā pēdējo četru gadu augstākā līmeņa, novembrī strauji samazinājās līdz zemākajam līmenim kopš 2017.gada oktobra un mēneša beigās bija 58 USD par barelu, kopumā mēneša laikā vidēji samazinoties par 20%. To noteica augsti jēlnaftas ieguves apjomi un pazeminātas globālās ekonomikas izaugsmes prognozes.

Pretēji iepriekšējos gados vērotajam pieaugumam, šogad novembrī pārtikai cenas saglabājās nemainīgas. Novembrī tradicionāli liela ietekme ir cenu kāpumam svaigiem dārzeņiem, bet šogad lielāka ietekme bija cenu kāpumam maizei un graudaugiem. Savukārt lielākā samazinošā ietekme bija cenu kritumam gaļai. Pasaules pārtikas cenas novembrī samazinājās par 1,3%, ko ietekmēja cenu kritums visās galvenajās pārtikas produktu grupās, izņemot cukuru. Pasaules cenas visstraujāk samazinājās augu eļļām jau desmito mēnesi pēc kārtas un sasniedza divpadsmit gadu zemāko līmeni. Cenas ievērojami samazinājās palmu eļļai, ko noteica gan lielie krājumi galvenajās eksportētājvalstīs, gan globālā minrāleļļas cenu samazināšanās. Savukārt cukurniedru ražas izmantošana etanola ražošanai Brazīlijā turpināja ietekmēt cenu kāpumu cukuram.

Lielākā palielinošā ietekme novembrī bija cenu kāpumam personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem, kas noteica patēriņa cenu līmeņa palielinājumu par 0,1 procentpunktu.

2018.gada novembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri, patēriņa cenas pieauga par 3%, bet gada vidējā inflācija bija 2,5 %.

Kopumā šogad vidējā gada inflācija var sasniegt 2,6%. To ietekmē dažādi piedāvājuma puses faktori saistībā ar akcīzes nodokļa palielināšanos, kā arī pieprasījuma puse, ko veicina ekonomisko aktivitāšu pieaugums un atalgojuma kāpums. Vienlaikus inflācija joprojām lielā mērā ir atkarīga no pasaules naftas un pārtikas cenu svārstībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI