DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. decembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs: 2019. gada vidū Eiropas Savienībai būtu jāsāk iestāšanās sarunas ar Maķedoniju un Albāniju

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 10. decembrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Briselē piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē, kuras laikā ES ārlietu ministri pārrunāja situāciju Venecuēlā, kā arī aktualitātes Rietumbalkānu reģionā. Tāpat notika diskusija par ES-Āfrikas Savienības sadarbību, ES attiecībām ar Irānu un tās lomu reģionā. Ministru uzmanības lokā bija arī situācija Ukrainā, ņemot vērā Krievijas agresiju Azovas jūrā.

Ārlietu ministrs pauda pārliecību, ka ir svarīgi turpināt uzturēt ES perspektīvu Rietumbalkānu reģionam, lai tuvinātu Rietumbalkānus ES un mazinātu trešo valstu ietekmi. Ir būtiski veicināt reģiona valstu noturību pret dezinformāciju. “Šobrīd mēs redzam vēsturisku progresu Maķedonijas nosaukuma jautājumā. Tāpat ceram uz progresu Belgradas-Prištinas dialogā un uz pozitīvu virzību 2019. gada jūnijā sarunu sākšanā ar Maķedoniju un Albāniju,” pauda ministrs.

Runājot par situāciju Ukrainā, E. Rinkēvičs pauda Latvijas nostāju, nosodot Krievijas rīcību pret Ukrainas Jūras spēku kuģiem š.g. 25. novembrī Kerčas šaurumā, uzskatot to par agresijas aktu. Ministrs pauda atbalstu Ukrainas teritoriālai integritātei un suverenitātei. “Neskatoties uz sarežģījumiem, ar kuriem saskaras Ukraina, tā ir veikusi nozīmīgas reformas. Priekšvēlēšanu un karastāvokļa izsludināšanas periodā īpaši svarīgs ir arī starptautiskās sabiedrības atbalsts Ukrainai reformu ieviešanā. Latvija turpinās sniegt savu palīdzību. Pozitīvi vērtējam līdzšinējos Asociācijas līguma rezultātus. Tādēļ ir aktīvi jāstrādā, lai ieviestu Asociācijas līgumu,” uzsvēra E. Rinkēvičs.

Diskusijā par ES-Āfrikas sadarbību E.Rinkēvičs pauda pārliecību, ka tā jāveido, balstoties uz atbildīgas sadarbības principiem un ar aktīvu Āfrikas valstu līdzdalību. Tāpēc ir atbalstāms Eiropas Komisijas paziņojums par ES-Āfrikas Aliansi, kurai ir potenciāls risināt migrācijas pamatcēloņus un samazināt nelegālās migrācijas plūsmas uz Eiropu. Āfrikas Savienības un ES noslēgtais Saprašanās memorands Par mieru un drošību ir būtisks Āfrikas valstu un reģionālo organizāciju iesaistes veicināšanai stabilitātes garantēšanā Āfrikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI