DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. decembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

VID aptur noziedzīga personu grupas darbību, kas nodarījusi zaudējumus valsts budžetam vairāk kā 250 tūkstošus eiro

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada novembrī apturēja noziedzīga grupējuma darbību, kas valsts budžetam nodarījusi zaudējumus vairāk kā 250 tūkst. eiro apmērā.

Veicot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību tika noskaidrots, ka noziedzīgais grupējums, iespējams, izmantojot vairākus savstarpēji nesaistītus Latvijas Republikā reģistrētus uzņēmumus  ar viltu nepamatoti saņēma valsts budžeta līdzekļus pārmaksātā PVN veidā uz savā kontrolē esošiem banku kontiem. Turklāt, iespējams, nolūkā slēpt un maskēt finanšu līdzekļu noziedzīgo izcelsmi un iegūt izkrāptos valsts budžeta līdzekļus savā valdījumā, tika izmantoti vairāku fizisku personu banku konti dažādās Eiropas valstīs.

Kriminālprocesā iesaistīts viens reāli strādājošs IT jomas uzņēmums, kurš atrodas grupējumā iesaistītās personas valdījumā. Minētais uzņēmums  par savu saimniecisko darbību VID iesniedzis deklarācijas un pārskatus, aprēķinājis valsts budžetā maksājamās nodokļu summas, bet likumā noteiktajā kārtībā un termiņā nav veicis aprēķinātos maksājumus, tādējādi, iespējams,  izvairoties no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas valsts budžetā lielā apmērā. Kā arī kriminālprocesā noskaidrots, ka noziedzīga grupējuma radinieks vēl nesenā pagātnē ilgstoši ieņēma vadošu amatu VID.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros tika veiktas kratīšanas uzņēmumu ofisos, personu dzīvesvietās, īpašumos un transportlīdzekļos Rīgā un Vidzemē, kuru laikā tika izņemti nozīmīgi izmeklēšanas pierādījumi – dokumenti, informācija elektroniskā veidā, kodu kartes, kodu kalkulatori, norēķinu kartes, skaidra nauda, zīmogi. Turklāt pie vienas no grupējumā iesaistītās personas atrasta augu izcelsmes narkotiskā viela.

Par minēto noziedzīgo nodarījumu iespējamu izdarīšanu divas personas tika atzītas par aizdomās turētajiem un tām piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums.

Izmeklēšanas gaitā sadarbībā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanas dienestu veiktas darbības iesaistīto juridisko un fizisko personu aktīvu pārvietošanas un īpašumtiesību maiņas nepieļaušanai.

Saistībā ar noziedzīgā grupējuma darbībām VID  Nodokļu un muitas policijas pārvaldē uzsākts Kriminālprocess saskaņā ar 177.panta trešajā daļā, 218.panta otrajā daļā un 195.panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija netiks sniegta.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 19.pantu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI