DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. decembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvija un sabiedrotie atbalsta ASV lēmumu par Vidēja un tuva darbības rādiusa kodolbruņojuma līgumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 4. decembrī NATO ārlietu ministri pieņēma paziņojumu par Vidēja un tuva darbības rādiusa kodolbruņojuma līgumu (Intermediate – Range Nuclear Forces Treaty, INF), kurā pauž vienprātību ar ASV un secina, ka Krievijas Federācija ir attīstījusi un testējusi līgumā aizliegtās raķetes, tādējādi pārkāpjot ne tikai INF līgumu, bet arī apdraudot Eiroatlantisko drošību.

NATO ministru sanāksmes laikā ASV nāca klajā ar paziņojumu par INF līgumsaistību apturēšanu, ja Krievija nemainīs savu rīcību attiecībā uz ilgstošajiem līguma pārkāpumiem. Ārlietu ministrija atbalsta ASV lēmumu. Ministrijas vērtējumā ASV paziņojuma mērķis ir dot iespēju Krievijai atgriezties pie līguma saistību izpildes un tādejādi līgumu saglabāt.

Vidēja un tuva darbības rādiusa kodolbruņojuma līgums ir bijis viens no Eiroatlantiskās telpas drošības stūrakmeņiem jau vairāk nekā 30 gadus. ASV un NATO sabiedrotie atbalsta efektīvu bruņojuma kontroli un iestājas par starptautisko saistību izpildi gan attiecībā uz INF līgumu, gan citiem bruņojuma kontroles instrumentiem. “Diemžēl, neskatoties uz ASV un NATO sabiedroto atkārtotiem aicinājumiem pēdējo gadu laikā, Krievija ir turpinājusi pārkāpt INF līguma nosacījumus. Ārlietu ministrija ir vienisprātis ar NATO sabiedrotajiem, ka situācija, kurā ASV vienpusēji ievēro līgumu, nav ilgtspējīga un neveicina Eiroatlantiskās telpas drošību,” pauž ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Krievijas rīcība attiecībā uz INF ir jāskata plašākā kontekstā, ņemot vērā Krievijas rupjos starptautisko tiesību pārkāpumus Ukrainā un Gruzijā, mēģinājumus vājināt arī citus bruņojuma kontroles instrumentus, kā arī īstenotās agresīvās militārās mācības tuvu NATO sabiedroto valstu robežām. Šāda Krievijas rīcība neliecina par vēlmi konstruktīvi iesaistīties drošības stiprināšanā Eiroatlantiskajā telpā un prasa stingru atbildi, kas apliecinātu NATO alianses atturēšanas un aizsardzības spēju efektivitāti.

Latvija aicina Krieviju atsaukties ASV centieniem un iesaistīties konstruktīvā dialogā, lai INF līgumu saglabātu un nodrošinātu tā efektīvu darbību turpmāk.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI