DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. decembrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

LTRK biznesa forumā diskutē par cilvēku nākotni biznesā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un Cēsu novada pašvaldība sadarbībā ar banku Citadele piektdien rīkoja Vidzemes biznesa forumu “Cilvēks nākotnes biznesā”, kur diskutēja par darbaspēka pieejamības problēmām un ieteikumiem, kā darba devējiem piesaistīt jaunus darbiniekus.

Pasākumu atklāja Cēsu novada Domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs un LTRK viceprezidente Elīna Rītiņa. Savukārt ar pirmo prezentāciju par savu pieredzi, veidojot uzņēmumu, uzstājās SIA “Trimpus” valdes loceklis Jānis Ķesa. Pēc tam ar savu pieredzi dalījās Cēsu Attīstības un būvniecības pārvaldes vadītājs Atis Egliņš-Eglītis. Banka Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš klātesošajiem pastāstīja par Latvijas ekonomikas aktualitātēm un to, ko tirdzniecibas kari un darbaspēka deficīts nozīmē Latvijai. Viņš pauda, ka pašreiz straujāk par produktivitāti un citiem aspektiem aug algas, kas notiek uz uzņēmēju peļņas un investīciju rēķina, norādot, ka šāda pieeju ilgstoši nebūs veiksmīga un jādomā par citiem biznesa modeļiem, lai valstī neiestātos jauna ekonomikas krīze.

Pēc tam, kad par darbaspēka problemātiku ar prezentāciju uzstājās Ārvalstu Investoru padomes (FICI) Darbaspēka jautājumu darba grupas līdzvadītāja Irina Kostina, notika paneļdiskusija, pārrunājot samilzušo problēmu Latvijā. Tajā piedalījās Tele2 pārstāvis Raivo Rosts, LTRK viceprezidente Elīna Rītiņa, Cēsu Attīstības un būvniecības pārvaldes vadītājs Atis Egliņš-Eglītis, Ekonomikas ministrijas Analītikas dienesta vadītāja Dace Zīle, Bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš un FICIL Darbaspēka jautājumu darba grupas līdzvadītājs Andris Lazdiņš. Eksperti pauda, ka pēdējos gados ievērojami mainījušās darbinieku prasības ne tikai pret algu, bet arī darba vidi, darba laiku u.c. Arvien būtiskāk ir tas, lai ofisi būtu atvērta tipa un vadītāji ar padotajiem runātu kā ar līdzīgiem komandas locekļiem nevis ievērojot subordināciju. Tie ir izaicinājumi, kas jāņem vērā līdztekus esošajām un iepriekš konstatētajām problēmām, piemēram, neelastīgs darba likums, augstas darbaspēka izmaksas, nekonkurētspējīgs slimošanas pabalstu regulējums un virsstundu apmaksas kārtība, utt.

Eksperti vienojās, ka tie jaunieši, kas tagad uzsāk darba gaitas un dzimuši deviņdesmitajos gados, citādāk uztver savus pienākumus, attieksmi pret valsti un demokrātiju kopumā. Tāpat tika paustas arī atziņas, ka, ja pirms desmit gadiem tieši darba devēji bija tie, kuri izvēlējās sev darbiniekus un situāciju izmantoja sev par labu, tad pašreiz tā tas vairs nenotiek un galvenais tirgū ir tieši cilvēks, kurš, izmantojot bezdarba zemo līmeni, var atrast sev labvēlīgāku vidi, kur strādāt.

Lai risinātu samilzušās problēmas darbaspēka jautājumos, būtiski veikt virkni uzlabojumus, tostarp atsakoties no papildu nodokļu piemērošanas gadījumos, ja uzņēmējs pats ved nodarbinātos uz darbu, kā arī ja apmaksā izglītību. Pašreiz par katru šādu darbību papildu vēl jānomaksā arī darbaspēka nodokļi, kas tādējādi būtiski sadārdzina pieejamos bonusus.

Otrā biznesa foruma sadarbībā ar attīstības finanšu instrumentu Altum un “Lattelecom” daļa bija veltīta energoefektivitātes jautājumiem. Ar prezentācijām uzstājās “Lattelecom” IoT pakalpojumu vadītājs Jans Jeļinskis, SIA “RCG Lighthouse” valdes priekšsēdētājs un LTRK Enerģētikas komitejas vadītājs Kaspars Osis, kā arī Altum valdes priekšsēdētāja padomnieks Edgars Kudurs. Paneļdiskusijā par galvenajiem virzieniem un pasākumiem energoefektivitātes paaugstināšanai uzņēmumiem un ražošanas ēkām piedalījās Cēsu novada pašvaldības Attīstības un būvniecības pārvaldes projektu vadītāja Inta Ādamsone, Latvijas Energoefektivitātes asociācijas valdes priekšsēdētājs un SIA ‘Kikši” pārstāvis Raimonds Ķeirāns, SIA “Baltijas dārzeņi” pārstāvis Kaspars Brunovskis, SIA “GoWood” pārstāvis Oskars Akmens, SIA “Wllman Logistic” pārstāvis Dans Bārtulis, kā arī Kaspars Osis.

Trešajā daļā jeb ar iedvesmas stāstu “Audzēt kumelītes no kosmosa” uzstājās uzņēmējs Gundars Skudriņš. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI