DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. novembrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Publicēs grāmatu “Atmiņu nesējs. Gaida Graudiņa Latvijai dāvinātā kolekcija”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Gaidis Graudiņš ar kundzi Ingrīdu Deimani savas 90. jubilejas svinībās LNVM Dauderu nodaļā. 2016. gada 11. jūnijs.

FOTO: LNVM

gada 29. novembrī plkst. 16.00 Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļā (Zāģeru ielā 7) notiks grāmatas–kataloga “Atmiņu nesējs. Gaida Graudiņa Latvijai dāvinātā kolekcija” atvēršanas svētki.

Katalogā atspoguļota latviešu kultūras mecenāta un kolekcionāra Gaida Graudiņa (1926) pēckara gados trimdā izveidotā kolekcija, kas sākotnēji bija pamatā viņa radītajam “Latviešu muzejam” Vācijā. Atmodas procesu iedvesmots, 1990. gadā Gaidis Graudiņš savu kolekciju atveda uz Latviju un pārliecināja toreizējo Latvijas PSR Valsts Kultūras komiteju izveidot Latvijas kultūras muzeju “Dauderi” (kopš 2010. gada tas iekļauts Latvijas Nacionālā vēstures muzeja sastāvā).

Viņa kolekcijā ir ap 7000 priekšmetu un tie ir daudzveidīgi gan no priekšmetu tipa, gan tēmas, gan hronoloģijas viedokļa. Vākums aptver laika posmu no 14. gs. otrās puses līdz pat mūsdienām, turklāt tajā ir ne tikai ar Latvijas teritoriju saistīti priekšmeti vien.

Izdevumā līdz ar aprakstiem publicēti 352 priekšmetu – apbalvojumu, sadzīves un mākslas priekšmetu, mēbeļu, grāmatu – attēli, arī dokumenti un fotogrāfijas. Vairums priekšmetu sniedz priekšstatu par vēsturiskām relikvijām, kas Otrā pasaules kara beigās, dodoties bēgļu gaitās, paņemtas līdzi no Latvijas. Daļa priekšmetu liecina par latviešu kultūras dzīvi trimdā.

Gaida Graudiņa aizraušanās ar dažādu ne tikai ar Latviju un tās vēsturi saistītu priekšmetu kolekcionēšanu un tās analīze paver iespēju aplūkot to kā vienu no kultūras, vēstures un arī mākslas attīstības procesiem. Kolekcijas fragmentārais raksturs apliecina to, cik daudzveidīgi priekšmeti var kļūt par mūsu atmiņu nesējiem. Tie veido paaudžu saikni, palīdzot trimdas un mūsdienu cilvēkiem novērtēt iepriekšējo paaudžu prasmi un centienus.

Kolekcionēšana Gaidim Graudiņam ir ne tikai vaļasprieks, aizraušanās vai brīvo līdzekļu ieguldīšanas veids, viņš izjūt arī dziļi emocionālu sasaisti ar šiem priekšmetiem, ir patiesi sajūsmināts par jaunieguvumiem. Graudiņš arī nemitīgi turpina papildināt savu kolekciju. Tā ir kļuvusi par nopietnu un salīdzinoši plašu izziņas un pētniecības avotu, lai gan par daudziem priekšmetiem, to vēsturi, tapšanu, vēsturisko fonu un citiem apstākļiem informācija diemžēl nav saglabājusies.

Kopš Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļas izveidošanas 2010. gadā, Gaida Graudiņa kolekcijas priekšmeti eksponēti ne tikai kā pamatekspozīcijas daļa, bet arī izmantoti mainīgās un virtuālās izstādēs. 2010. gada nogalē tika atklāta izstāde “Gaida Graudiņa kolekcija” (2010. gada novembris – 2011. gada aprīlis), kas iepazīstināja ar Latvijā iepriekš neizrādīto kolekcijas daļu. 2016. un 2017. gadā kolekcija tika papildināta ar jauniem Gaida Graudiņa dāvinātiem priekšmetiem. Notika vairākas izstādes, kurās tika eksponēti gan jau kolekcijā esošie priekšmeti, gan jaunieguvumi: “Ēvalda Dajevska skatuves meti Raiņa lugām” (2015. gada decembris – 2016. gada februāris), “Gaida Graudiņa dāvinājums” (2016. gada maijs – septembris), “Latvijas ainavas gleznās un akvareļos no Gaida Graudiņa kolekcijas” (2017. oktobris – 2018. gada marts), “Interjera un sudraba priekšmeti no Gaida Graudiņa kolekcijas” (2017. oktobris – 2018. decembris).

Gaida Graudiņa kolekcijas priekšmetu attēli izmantoti arī vairākās virtuālās izstādēs: “Kāzu fotogrāfijas no Dauderu krājuma” un “Dauderu muzejam – 25” (2015), “Izcilākie priekšmeti Gaida Graudiņa kolekcijā” (2016), ““Dauderu” nama vēsture” (2017), “Dziesmu svētku nozīmes LNVM Dauderu nodaļas Gaida Graudiņa kolekcijā” un “Zaļumballes Latvijā 20. gs. 20.–30. gados” (2018).

240 lappušu biezais respektablais izdevums tapis ar latviešu kultūras mecenāta un kolekcionāra Gaida Graudiņa atbalstu. Katalogs “Atmiņu nesējs. Gaida Graudiņa Latvijai dāvinātā kolekcija” ir mecenāta dāvana Latvijas valsts simtgadē.

Kopsavilkums publicēts arī angļu un vācu valodā. Īpašā pielikumā var iepazīties ar Gaida Graudiņa kolekcijas pamatkrājuma priekšmetu sarakstu.

Katalogs iegādājams LNVM Dauderu nodaļā un arī LNVM veikalā Brīvības bulvārī 32.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI