DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. novembrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Noslēdzas bezmaksas nodarbības vecākiem par bērnu veselības veicināšanas un profilakses jautājumiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sestdien, 24. novembrī pulksten 10:00, ar nodarbībām par veselīga uztura principiem noslēgsies pusotru gadu ilgušais projekts "Mēs par veselīgu Rīgu - daudzveidīgi un pieejami veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi", kurā vecākiem bija iespēja bez maksas apmeklēt lekcijas par aktuālākajiem bērnu veselības jautājumiem. Nodarbības organizēja Ilgtspējīgas attīstības fonds Rīgas domes Labklājības departamenta projekta Mēs par veselīgu Rīgu ietvaros.

“Esam gandarīti, ka mūsu izlolotais, pusotru gadu ilgais projekts ir noritējis veiksmīgi un vecāki ir izrādījuši  lielu interesi par šīm nodarbībām. Projekta laikā esam saņēmuši arī daudz labus vārdus un pateicību, kas rada pārliecību, ka ir paveikts labs un vērtīgs darbs bērnu veselības veicināšanā,“ stāsta Ilgtspējīgas attīstības projekta organizatoru komanda.

Projekta būtība un galvenā ideja pilnveidot vecāku veselības pratību, jo viņu zināšanas un prasmes  ir svarīgs priekšnoteikums bērnu veselības nodrošināšanai. Tas ietver izpratni, kādi preventīvi pasākumi ir nepieciešami, lai bērns būtu vesels, kā rīkoties veselības problēmu gadījumos un būt sadarbības partnerim bērna atveseļošanās procesā.

“Bērnu slimnīcas ārstu pieredze liecina, ka vecāki arvien vairāk vēlas iesaistīties lēmumu pieņemšanā, kas skar bērnu veselību un vairāk cenšas iedziļināties un papildināt zināšanas dažādās veselības jomās.  Internets paver plašas iespējas vecākiem iegūt informāciju gandrīz par jebkuru veselības aspektu, tomēr vienlaikus ir jāsaprot, ka ne visi avoti ir ticami un piemēroti konkrētam gadījumam, un dažkārt ir visai sarežģīti izvērtēt to patiesīgumu. Nodarbības apmeklējušie vecāki atzinīgi vērtēja iespēju tikties ar Bērnu slimnīcas ārstiem klātienē, lai noklausītos lekcijas, kā arī neformālā gaisotnē uzdotu sev neskaidros jautājumus un apmainītos pieredzē ar citiem. ”

Kopumā projekta ietvaros norisinājās 116 nodarbības, kuras tika iedalītas četros ciklos: “Veselīga uztura principi”, “Bērnu fiziskā veselība un attīstība”, “Bērnu garīgā veselība un tās veicināšana” un “Dzimumattīstības posmi bērnam”. Tās pasniedza 23 lektori, galvenokārt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciālisti, kā arī 2 interešu izglītības pedagogi, kuri nodarbību laikā strādāja ar bērniem.  Nodarbību tēmu loks bija plašs un daudzveidīgs, un tajās tika aplūkoti tādi aktuāli jautājumi kā aptaukošanās, pārtikas alerģijas un ēšanas traucējumi, bērnu traumatisms un ieteikumi, kā rīkoties kritiskās situācijās, bērna augšana un skeleta attīstība, fiziskās aktivitātes, vakcinācija, dzimumattīstība zēniem un meitenēm u.c.  Vislielākā vecāku interese bija par bērnu psiholoģiju - psihoemocionālo attīstību dažādos vecumos, nervu sistēmas attīstības traucējumiem, emocijām, ģimenes lomu un atkarībām.

Vecāku ikdiena nereti ir visai intensīva, un papildu aktivitātes ieplānot ne vienmēr ir vienkārši.   Lai nodarbības varētu apmeklēt pēc iespējas plašāks klausītāju loks, tās notika gan sestdienās, gan arī darba dienās. Vecāki tika aicināti ņemt līdzi arī bērnus - kamēr pieaugušie bija aizņemti lekcijās, bērni piedalījās interaktīvās nodarbībās, sociālā pedagoga pavadībā spēlējot spēles un pildot tematiskus uzdevumus.

Pēdējās projekta nodarbības “Enerģijas vielu maiņas īpatnības bērniem, aptaukošanās iemesli” un “Veselīga uztura principi, rekomendācijas. Aptaukošanās, tās radītās sekas” notiks 24.novembrī pulksten 10.00 Bērnu slimnīcas poliklīnikas telpās. Interesentus aicinām pieteikties, zvanot uz 29187561 vai rakstot e-pastu: vinnijapukaskola@gmail.com

Ilgtspējīgas attīstības fonds un tā Projekta komanda  vēlas pateikties Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem par atbalstu šīs iniciatīvas realizēšanā, nodarbību satura izveidē un lekciju vadīšanā. Tāpat lielu paldies jāsaka slimnīcas interešu izglītības pedagogiem par interesantajām aktivitātēm, kurās bērni iesaistījās ar lielu prieku un aizrautību. Paldies arī  Rīgas domes Labklājības departamenta Projekta komandai par atbalstu Projekta aktivitāšu nodrošināšanā.

Nodarbības tika īstenotas pateicoties Eiropas Savienības Sociālā fonda projektam Nr.9.2.4.2./16/I/021 „Mēs par veselīgu Rīgu – daudzveidīgi un pieejami veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi!”

Vairāk informācijas par nodarbībām:

www.iaf.lvwww.veseligsridzinieks.lvwww.bkus.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI