DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. novembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijas Universitāte saņem 250 000 eiro ziedojumu dabaszinātņu, medicīnas un veselības zinātņu attīstīšanai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mecenāts SIA “Mikrotīkls” ir ziedojis 250 000 eiro Latvijas Universitātei (LU), lai turpinātu atbalstīt dabaszinātņu, medicīnas un veselības zinātņu jomas attīstību vēl plašākā mērogā. Līdzekļi tiks izmantoti esošo augstskolas projektu turpināšanai un pilnveidošanai.

SIA “Mikrotīkls” ir Latvijas uzņēmums, kas ražo datortīklu aprīkojumu. Tā pamatprodukcija ir bezvadu iekārtas un maršrutētāji. Kopš 2015. gada LU no mecenāta SIA “Mikrotīkls” ir saņēmusi četrus ziedojumus 2 miljonu eiro apmērā (2015., 2016., 2017. un 2018. gadā), kas arī ir novirzīti dabaszinātņu, medicīnas un veselības zinātņu attīstīšanai. LU fonds šos ziedojumus administrē, kā arī seko līdzi projektu attīstībai.

“SIA „Mikrotīkls” ziedojumi ir fundamentāli atvēruši jaunas iespējas LU dabaszinātņu, medicīnas un veselības zinātņu jomas pētniekiem realizēt savas zinātniskās ieceres. LU fonds ir gandarīts par pētnieku sasniegumiem un esošo sadarbību ar mecenātu,” saka LU fonda izpilddirektore Laila Kundziņa.

Pateicoties iepriekšējiem SIA “Mikrotīkls” ziedojumiem, LU pētnieki un mācībspēki ir īstenojuši 16 vērienīgus projektus, tai skaitā, īstenota pirmā LU zinātnieku ekspedīcija uz Antarktiku, izveidota eksperimentāla laboratorijas kristālu audzēšanas iekārta, starpdisciplināra pētījuma ietvaros izdota grāmata “Senākie iedzīvotāji Latvijas teritorijā. No kurienes esam nākuši?”, izstrādāta nieru audzēja agrīnās diagnostikas metode, tāpat realizēti vairāki projekti studiju un pētniecības vides uzlabošanai – IT radošās darbnīcas, pilnveidota pieejamā infrastruktūra Fizikas nodaļā, izveidots mūsdienīgs Eiropas līmeņa datorzinātnes studiju programmu piedāvājums u.c.

Turklāt turpinās 17 dažādu jomu ilgtermiņa projekti – LU Dabas mājā ir ierīkots Baltijā pirmais Redzes ergonomikas kabinets, kur redzes speciālisti veic unikālus redzes ergonomikas pētījumus, šobrīd tiek veidota 4.–7. klašu skolēnu dabaszinātņu, matemātikas un programmēšanas skolas programma “Prātnieku laboratorija”, tiek izsekoti un raksturoti audzēju rezistento mikrošūnu veidošanās procesi, turpinās pētījumi un starptautiska sadarbība ar kardiologiem, lai mazinātu kardiovaskulāro mirstību pacientiem ar perifēro artēriju okluzīvu slimību (PAOS) perioperatīvajā periodā, tiek detalizēti izpētīti dabā esošie mikrokompartmenti, lai radītu organisku savienojumu sintēzes nanoreaktoru, tāpat tiek izmaksātas stipendijas doktorantūras studentiem dabaszinātņu, medicīnas un veselības zinātņu jomā u. c.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI