DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. novembrī, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

ES Vispārējo lietu padomes sanāksmē 27 dalībvalstis vērtē Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES līgumu un nākotnes attiecību deklarāciju

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 19. novembrī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica vadīja Latvijas delegāciju ārkārtas Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu padomes 50. panta formāta sanāksmē Briselē. Dalībvalstu delegāciju vadītāji tajā pauda provizorisku atbalstu Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES līguma projektam, par ko ES un Apvienotās Karalistes sarunveži vienojās 13. novembrī.

Latvija atbalsta izstāšanās līguma projektu un par saprātīgu atzīst iespējamo pārejas perioda pagarinājumu līdz 2022. gadam, sacīja Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre.

Dalībvalstis uzsvēra, ka panāktais kompromiss ar Apvienoto Karalisti ir labākais iespējamais rezultāts, lai nodrošinātu juridiski sakārtotu Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES 2019. gada 30. martā. Diskusija arī iezīmēja jomas Apvienotās Karalistes un ES turpmākajai sadarbībai, kuras iekļaujamas līgumam pievienotajā politiskajā deklarācijā.

“Deklarācijas projekts ir pirmais politiskais solis ceļā uz ambiciozu ekonomisko sadarbību. Iespējami cieša sadarbība ar Apvienoto Karalisti ārlietu, drošības un aizsardzības politikā, kā arī iekšējās drošības jomā saglabājas būtiska Latvijas prioritāte. Vienlaikus jāpanāk labvēlīgs regulējums pilsoņiem, tostarp par mobilitāti, sociālās drošības koordināciju un ģimenes tiesībām, ” izsakoties par nozīmīgākajiem jautājumiem ES un Apvienotās Karalistes nākotnes attiecībās, uzsvēra Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Nākamais solis ir politiski vienoties par Izstāšanās līgumu un nākotnes attiecību deklarāciju 25. novembra Eiropadomes sanāksmē 27 dalībvalstu formātā.

Pēc iespējamās vienošanās Eiropadomē apstiprinājums jāgūst arī Eiropas Parlamentā un Apvienotās Karalistes parlamentā. Delegāciju vadītāji uzsvēra, ka iekams nav panākts parlamentu atbalsts, jābūt atbildīgiem un jāturpina gatavoties arī sliktākajam scenārijam, kurā 2019. gada 30. martā Apvienotā Karaliste no ES izstātos bez vienošanās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI