DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. novembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija piedāvā - Domeniko Čimaroza komiskā opera "Slepenās laulības"

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 23. novembrī plkst. 18.00 Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē operstudija “Figaro” aicina skatītājus uz Domeniko Čimarozas komiskās operas “Slepenās laulības” izrādi diriģenta Viestura Gaiļa vadībā.

Dzīvespriecīgo un asprātīgo izrādi latviešu valodā veidojusi JVLMA operstudija "Figaro" sava mākslinieciskā vadītāja profesora Viestura Gaiļa vadībā, sadarbojoties ar režisoru Gunti Gailīti, scenogrāfi un kostīmu mākslinieci Nadeždu Demidovu, horeogrāfi Regīnu Kaupužu un koncertmeistarēm Ingunu Puriņu un Svetlanu Stankeviču.

Izrādē piedalās JVLMA studentu orķestris.

Galvenajās lomās: Karolīna - Annija Kristiāna Ādamsone, Lizete - Diāna Kregere, Fidalma - Kitija Mināte, Paolīno - Emīls Klaužs,  Grāfs Robinsons - Arvīds Keinis, Džeronīmo  - Artis Muižnieks, Amori - Rīgas Horeogrāfijas skolas audzēknes.

Finansiālo atbalstu šai izrādei devis Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Domeniko Čimaroza (1749 -1801) ir viens no ievērojamākajiem itāliešu komiskās operas žanra pārstāvjiem. Sacerējis arī kantātes, mesas, oratorijas, kamermūziku, tomēr visvairāk uzrakstījis operas - pavisam 80 (75 no tām – operas buffa žanrā). “Slepenās laulības” ir komponista daiļrades augstākais sasniegums. Tā sacerēta Vīnē 1792.gadā, un pirmizrāde notikusi 1792. gada 7. februārī Vīnē, kur Čimaroza bija apstājies pa ceļam no Pēterburgas uz Neapoli. Šajā operā izpaužas komponista talanta labākās īpašības: melodijas vijas plastiski un nepiespiesti, ar bagātu temperamentīgo ritmiku, arī instrumentācija izceļas ar skaidrību un vienkāršību. Asprātīgi veidotajā operas sižetā varoņu uzjautrinošie piedzīvojumi dzīvi ieinteresē klausītāju. Cilvēciskās vājības, mantkārība un gara kūtrība tiek izsmietas, bet tikumi, īstas un sirsnīgas jūtas gūst atbilstošu cildinājumu. Čimarozas opera ir tipisks itāliešu 18. gadsimta muzikālās bufonādes paraugs.

Biļetes iepriekšpārdošanā iegādājamas Biļešu Paradīzes kasēs, www.bilesuparadize.lv, kā arī stundu pirms izrādes norises vietā.

Biļetes cena - 4 €, studentiem un skolēniem - 3 €

Vairāk par izrādi, tās saturu: http://www.jvlma.lv/latvian/news/33986.html

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI