DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. novembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Saharova balvai 30: Nāc uz sarunu PAR domas brīvību!

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

ES mājā notiks saruna ar Lidiju DoroņinU-LasmanU, Ati KlimovičU un Ingu Gail. 

Atzīmējot 30 gadus kopš tiek pasniegta Eiropas Parlamenta Saharova balva, aicinām piedalīties foto izstādes “Brīvības sardzē — Saharova balva trijos gadu desmitos” atklāšanā un diskusijā par domas brīvību, disidentismu un Saharova balvas piešķiršanu Oļegam Sencovam.

Pasākums notiks pirmdien, 26. novembrī, ES mājā (Aspazijas bulvārī 28, 1. stāvā) no plkst. 16.30 līdz 18.30. Atgādinām, ka visi pasākumi ES mājā ir bezmaksas. Vietu skaits ir ierobežots, tāpēc aicinām pieteikties iepriekš: https://goo.gl/forms/rNJMmTNTeNoq6eQ13.

Sarunā par cilvēktiesību aizstāvēšanas nozīmību, solidaritāti un atbalstu Oļegam Sencovam, šīgada Saharova balvas par domas brīvības laureātam piedalīsies: Lidija Doroņina-Lasmane – latviešu disidente, izvirzīta Nobela Miera prēmijai, Atis Klimovičs – pasaules karsto punktu žurnālists, grāmatu autors un dokumentālo filmu producents. Savu dzeju par cilvēku līdztiesību, brīvībām un vajadzībām runāt atklāti lasīs dzejniece Inga Gaile. Sarunu vadīs Henrieta Verhoustinska – žurnāliste, teātra zinātniece, teātra kritiķe.

Oļegs Sencovs, kinorežisors no Ukrainas ir apsūdzēts “teroristiska rakstura nodarījumos’’ pret Krievijas de facto okupācijas varu Krimā, viņam piespriests 20 gadu cietumsods. Organizācija Amnesty lnternational šo tiesas procesu raksturo kā “netaisnīgu lietas izskatīšanu militārajā tiesā”. Turpinot bada streiku vairāk nekā 140 dienas, O. Sencovs ir kļuvis par atpazīstamu simbolu pasaulē, kas atgādina par aptuveni 70 Ukrainas valstspiederīgo likteņiem, kurus Krievijas okupācijas vara Krimā pēc pussalas aneksijas ir nelikumīgi apcietinājusi un kuriem ir piespriesti ilgi cietumsodi. 6. oktobrī viņš pārtrauca bada streiku, jo cietuma administrācija piedraudēja ar piespiedu barošanas piemērošanu.

Foto izstāde “Brīvības sardzē — Saharova balva trijos gadu desmitos” ES mājā būs apskatāma līdz 10. decembrim. Izstādi Eiropas Parlaments ir sagatavojis kopā ar fotoaģentūru “Magnum Photos”, tā iepazīstina ar četriem cilvēktiesību aktīvistiem no Tunisijas, Kambodžas, Etiopijas un Bosnijas un Hercegovinas, dodot vārdu maz zināmajiem varoņiem. Izstādē Rīgā fotogrāfijas papildinātas ar Latvijas jauno dzejnieku dzeju.

Par Saharova balvu

Saharova balva tiek pasniegta jau 30 gadus - kopš 1988. gada Eiropas Parlaments piešķir Saharova balvu par domu brīvību, kas nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam. Balvas mērķis ir godināt cilvēkus un organizācijas, kas aizstāv cilvēku tiesības un pamatbrīvības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI