DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. novembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidenta apsveikums Polijai valsts neatkarības atjaunošanas simtajā gadadienā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dārgie poļu draugi! Sirsnīgi sveicu jūs Polijas valsts neatkarības atjaunošanas simtajā gadadienā!

1918. gada novembris bija nozīmīgs pagrieziena punkts mūsu valstu un tautu vēsturē. Pirms simts gadiem, beidzoties Pirmajam pasaules karam, Polijas tauta 1918. gada 11. novembrī atjaunoja savu neatkarību un valsti pēc vairāk nekā simts gadiem svešu varu pakļautībā. Nedēļu vēlāk, 18. novembrī, Rīgā tika proklamēta neatkarīga Latvijas valsts. Šogad kopā ar poļu tautu mēs simto reizi svinam sava valstiskuma gadadienu.

Latvieši un poļi gadsimtiem ilgi dzīvojuši blakus, un arī divdesmitais gadsimts mums nesis līdzīgus pārbaudījumus. Mums ir daudz kopīgu vēstures lapaspušu. Viena no tām ir arī neatkarīgās Polijas atdzimšanas dienā – 11. novembrī, kad Latvijā atzīmējam Lāčplēša dienu. Lāčplēša dienā mēs godinām Latvijas brīvības cīnītājus, kuri drīz vien pēc valsts dibināšanas devās cīņās, lai nosargātu jaundibināto valsti. 

Mēs esam daudz stiprāki spēkā un garā, kad esam vienoti. Latvija vienmēr atcerēsies Polijas un tās kareivju varonīgo atbalstu mums tālajā 1919.-1920. gadā, iesaistoties Latvijas Brīvības cīņās un izlēmīgi palīdzot atbrīvot Latgali no lieliniekiem. Mēs varējām piedzīvot ne tikai poļu varonību un “brīnumu pie Vislas”, bet arī varonību un ‘brīnumu pie Daugavas”. Ciešā politiskā un militārā sadarbība starp mūsu valstīm Latvijas Brīvības cīņās vienmēr var kalpot par iedvesmojošu paraugu un atgādināt par mūsu likteņa kopību. 

Tādēļ šodien Latvijā mums ir dubultsvētki – atceramies varonīgos brīvības cīnītājus, kuru vidū bija arī poļu karavīri, kā arī suminām Poliju tās neatkarības atjaunošanas svētkos.

Kopīga vēstures un kultūras pieredze, kopīgas cīņas par brīvību ir labs pamats Latvijas tautas un Polijas tautas ciešajām un draudzīgajām attiecībām. Gadsimtu gaitā poļi un viņu kultūra ir kļuvusi par Latvijas dzīves neatņemamu sastāvdaļu. Poļu diaspora Latvijā ir aktīva un nozīmīga mūsu sabiedrības daļa. Šodien abas valstis ir arī pilntiesīgas starptautiskās kopienas, Eiropas Savienības un NATO dalībvalstis. Augstu novērtējam, ka šodien Polija kā NATO dalībvalsts ar saviem karavīriem ir iesaistījusies reģiona un Latvijas drošības stiprināšanā NATO bataljonā Latvijā.  

Izcilais poļu tautas dēls pāvests Jānis Pāvils II abām mūsu tautām vēlēja nebaidīties. Kopīgi pārdzīvotais un izdzīvotais mūs stiprina un dod ticību nākotnei. Latvijas un Polijas valstu pastāvēšana un to veiksmīga attīstība ir dzīvs apliecinājums tam, ka pirms simts gadiem nostiprinātie pamati brīvībai un neatkarībai ir stipri, un pastāvēs tik ilgi, kamēr par tiem iestāsimies un tos aizstāvēsim.

Šodien, Polijas valsts neatkarības atjaunošanās dienā, vēlos sveikt poļu tautu un novēlēt tai mieru, labklājību un izaugsmi!

Daudz laimes atdzimšanas dienā, Polija! Par jūsu un mūsu brīvību! 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI