DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. novembrī, 2018
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Latvijā atklāj Eiropas vēlēšanu platformu www.soreizesbalsosu.eu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kopā ar Latvijas jauniešu viedokļu līderiem no Rīgas un reģioniem LATVIJĀ atklāta iniciatīva - gaidāmo EIROPAS vēlēšanu platforma www.soreizesbalsosu.eu -> FOTO & VIDEO.

Patlaban platformā www.soreizesbalsosu.eu reģistrējušies un aktīvi iesaistījušies ap 84 300 eiropiešu no visām ES valstīm. Valstu TOP5 pēc iesaistes aktivitātes: Vācija, Slovēnija, Itālija, Spānija un Francija. No Latvijas pašlaik platformā reģistrējušies jau 238 brīvprātīgie, kuri gatavi kļūt par Eiropas vēstnešiem!  

“Kāpēc atklājam tagad - ~7 mēnešus pirms Eiropas vēlēšanām Latvijā? Jo šoreiz Eiropas vēlēšanās aicinām ne vien balsot, bet jau tagad iesaistīties procesā. Proti, aicinām ne tikai izmantot tiesības un iespēju aiziet nobalsot 2019. gada 25 maijā, bet jau tagad kļūt par daļu no vēlēšanām, tajās iesaistoties pašam un iesaistot citus. Būtiski, lai tas nav emocionāls pēdējā brīža lēmums, bet gan pārdomāta izvēle, ņemot vērā gatavošanas laikā iegūtas zināšanas un uzkrāto pieredzi. Iesaisties & ieplāno!” aicina Eiropas Parlamenta biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Atklāšanas pasākumā ar savu motivāciju iesaistīties dalījās jau par Eiropas vēlēšanu vēstnešiem Latvijā kļuvušie:

  • Aktrise Ieva Florence -> Kāpēc Tu iesaistījies "Šoreiz es balsošu"? Kustībā “Šoreiz es balsošu!” iesaistījos, jo mani uzaicināja, tajā brīdī par to vēl neko nezināju. Manuprāt, šādas iniciatīvas vairo mūsu sabiedrības attīstību un mūs saliedē, lai mēs kļūtu zinošāki un varošāki. Par ko Tu balsosi? Šoreiz es balsošu par plašāku studentu apmaiņu, kuras ietvaros gūt patiešām praktiskas un vērtīgas zināšanas.
  • Improvizators Valdis Sils -> Kāpēc Tu iesaistījies "Šoreiz es balsošu"? Mani vispārīgi interesē politiskie procesi un nepatīkami pārsteidza zemā aktivitāte iepriekšējās vēlēšanās. Līdz ar to, es vēlos iesaistīties, lai uzlabotu situāciju nākamajās vēlēšanās. Par ko Tu balsosi? Šoreiz es balsošu par tīru vidi - tā man ir viena no svarīgākajam vērtībām, jo tas visvairāk ietekmē manu nākotni un ne tikai. Šobrīd situācija šajā jautājumā ir nestabila, jo vairākās valstis parādās spēki, kuri šo vērtību apstrīd.
  • Dziedātājs Ralfs Eilands -> Kāpēc Tu iesaistījies "Šoreiz es balsošu"? Es ar savu piemēru varu veicināt savus atbalstītājus doties balsot. Par ko Tu balsosi? Šoreiz balsošu par savu vietu Eiropā.
  • Eiropas Jauniešu parlamenta un Jauniešu Saeimas dalībniece un tiesību zinātņu studente Natālija Knipše -> Kāpēc Tu iesaistījies "Šoreiz es balsošu"? Es iesaistījos, jo man ir svarīga vēlēšanu procesa pilnvērtīga realizācija. Vēlētāju skaits turpina kristies un bez mūsu uzticības apliecinājuma, bez mūsu izvēles, jebkuras vēlētas institūcijas darbība ir apšaubāma. Es iesaistos apolitiski, lai ar savu platformu informētu visus, ko varu. Par ko Tu balsosi? Es šoreiz balsošu par liberālām vērtībām, sociāli atbildīgu un tādu Eiropu, kas attīstās, lai saglabātos.
  • Raidījuma “Nekā Personīga” korespondents Deivids Lagzdiņš -> Kāpēc Tu iesaistījies "Šoreiz es balsošu"? Šajā pirmo vēlēšanu maratona gadā esmu bijis abās frontēs, pašvaldību vēlēšanās kā kandidāts un Saeimas vēlēšanās kā žurnālists. Piedzīvojot šos notikumus salīdzinoši īsā laikā, vēlējos iedrošināt jauniešus izteikties un nākt klajā ar idejām, tādējādi veidojot sakarīgas politikas pieprasījumu. Par ko Tu balsosi? Kā uz lapiņas rakstīju - šoreiz es balsošu par spīti vienaldzībai. Ar to saprotot, ka mani neietekmēs vienaudžu: “Man vienalga, man nav par ko balsot.”

Kā iesaistīties iniciatīvā “Šoreiz es balsošu”?

  1. Reģistrējies platformā www.soreizesbalsosu.eu
  2. Izvēlies savu iesaistīšanās pakāpi!
  • Būt lietas kursā par galvenajiem notikumiem un aktualitātēm jeb “turēt roku uz pulsa”, regulāri saņemot informāciju;
  • Apmeklēt vēlēšanu tēmai veltītus pasākumus klātienē vai attālināti;
  • Veidot savus projektus vai pasākumus, iesaistot citus, piemēram, lai diskutētu iemeslus, kāpēc ir svarīgi balsot? Kā Latvijā paaugstināt sabiedrības līdzdalību, t.sk., vēlēšanās? Kādi piemēri pierāda apgalvojumu: “Mana balss skaitās”?
  • Pastāvīgi (individuāli vai organizācijas) līdz pat vēlēšanām var palīdzēt īstenot iniciatīvu tiešā sadarbībā ar Eiropas Parlamentu, reģionālā, nacionālā vai pat pārrobežu mērogā.

“Ceram, ka arī Latvijas iedzīvotājos nostiprināsies apziņa, ka mums Eiropa pieder tikpat ļoti, cik ikvienam citam eiropietim, un tie kļūs par aktīviem Eiropas vēlēšanu vēstnešiem. Tas ļaus iegūt jaunas un padziļinātas zināšanas, jaunu pieredzi, t.sk., vēlēšanu pieredzi, kā arī stiprināt izpratni un piederības sajūtu Eiropas Savienībai,” aicina Eiropas Parlamenta biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Viņa arī atgādina, ka “Eiropas Parlaments ir Eiropas Savienības demokrātijas virzītājspēks, un mēs nevaram atļauties demokrātiju pieņemt par kaut ko pašsaprotamu, to ir jāsargā. Balsošana ir nozīmīga demokrātijas izpausme, un tajā ir tiesības un iespēja piedalīties ikvienam. Jo vairāk cilvēku balsos, jo Eiropas demokrātija kļūs spēcīgāka un leģitīmāka. Pasaulē, bez izņēmuma arī Eiropā šobrīd nav vienkārši laiki un izaicinājumu nav maz. Ar cerību uz labāku nākotni būs par maz - šoreiz mums visiem ir jāuzņemas atbildība par to. Pretēji iepriekšējām informatīvām un institucionālām vēlēšanām, šoreiz paļaujamies un “nododam” tās iedzīvotāju rokās - ne tikai balsot, bet iesaistīties vēlēšanu iniciatīvā “Šoreiz es balsošu” un kļūt par daļu no tām!”

  • Foto no atklāšanas pasākuma:

https://www.flickr.com/photos/135821268@N04/albums/72157703219254545

  • Saite uz pasākuma tiešraides ierakstu: http://epfacebook.eu/qfp2
  • Eiropas vēlēšanu platformas šoreizesbalsošu.eu atklāšanas video: 

https://failiem.lv/u/wdj2h864#/view/01_EIROPASPARLAMENTS_soreiz_es_balsosu.mp4

Fakti* par Latvijas iedzīvotāju piederības sajūtu Eiropas Savienībai:

  • #Brexit veicinājis arvien lielāku eiropiešu, arī Latvijas iedzīvotāju, atbalstu Eiropas Savienībai (augstākais rādītājs pēdējo 25 gadu laikā).
  • Latvijā 56% iedzīvotāju mūsu valsts dalību Eiropas Savienībā (ES) vērtē kā “labu lietu”.
  • 73% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvijas dalība ES ir nesusi ieguvumus (Eiropā vidēji tā uzskata 68%, kas ir augstākais rādītājs kopš 1983. gada).
  • Latvijā kā galvenos ieguvumus no ES iedzīvotāji vērtē jaunas darba iespējas (49%), ieguldījumu Latvijas ekonomikas izaugsmē (44%) un ES ieguldījumu miera nodrošināšanā un drošības stiprināšanā (34%).
  • Apgalvojumam “Manai balsij Eiropā ir nozīme” Latvijā piekrīt 27% respondentu, kas ir par 6 procentpunktiem vairāk nekā šī gada aprīlī! Eiropā caurmērā tam pilnīgi piekrīt 48%.
  • 52% Latvijas iedzīvotāju vēlas, lai Eiropas Parlaments, viens no diviem ES likumdevējiem, spēlētu lielāku lomu (vidēji ES tā vēlas 48% iedzīvotāju).

Eiropas vēlēšanas 2019 -> Nākamgad noslēgsies šī Eiropas Parlamenta (EP) sasaukuma 5 gadu pilnvaru termiņš. Pašlaik EP strādā 8 deputāti no Latvijas. Lai arī pēc Brexit (provizoriski 2019. gada martā) EP pašreizējo 751 vietā strādās 705 deputātu, no Latvijas arī turpmāk EP strādās 8 deputāti. Viņi visi pārstāvēs Latvijas iedzīvotāju intereses Eiropas likumdošanas procesā. 

Likumdošanas process ES -> EP un ES Padome (dalībvalstu ministri), kuras darbu pašlaik - 2018. gada otrajā pusē - vada Austrija (2015. gada pirmajā pusē vadīja Latvija), kopīgi pieņem ES likumus daudzās jomās. Šie likumi pēc tam ir pamats ES valstu nacionālajiem likumiem. Piemēram, Latvijā līdz pat 80% likumu balstīti uz ES lēmumiem. Lai arī Eiropas Komisija (EK) ir vienīgā Eiropas likumu iniciatore, EP var norādīt, kādi tiesību akti būtu vēlami, un prasīt EK, lai tā sagatavo likumdošanas priekšlikumus.

Vienuviet aktuālā info par Eiropas vēlēšanām 2019 medijiem

 http://www.europarl.europa.eu/news/lv/press-room/elections-press-kit

Eiropas vēlēšanu 2019 mirkļbirkas: #ŠoreizEsBalsošu #EiropasVēlēšanas #EE2019

*Jaunākais EP Eirobarometra pētījums http://www.europarl.europa.eu/at-your-service/lv/be-heard/eurobarometer/parlemeter-2018-taking-up-the-challenge & Faktu lapa par Latviju http://www.europarl.europa.eu/at-your-service/files/be-heard/eurobarometer/2018/parlemeter-2018/national-factsheets/lv-lv-factsheet-parlemeter-2018.pdf

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI