DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. novembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma
3
3

Klajā nākusi grāmata “Tiesu izpildītāja institūts Latvijā (1918-2018)”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grāmata ir līdz šim plašākais pētījums par tiesu izpildītāja institūta veidošanos un attīstību Latvijas teritorijā kopš Latvijas Republikas dibināšanas 1918. gadā līdz spēkā esošajam modelim, aplūkojot tiesu izpildītājus kā vienu no garantiem personas tiesībām uz taisnīgu tiesu.

Aizvadītajā piektdienā, 2. novembrī, Latvijas Universitātes Mazajā aulā norisinājās grāmatas “Tiesu izpildītāja institūts Latvijā (1918-2018)” atvēršanas svētki. Svētkos vienkopus pulcējās grāmatas autoru kolektīvs – zinātniskā redaktore profesore Sanita Osipova, autores – Elīna Grigore-Bāra, Elīna Avota un Guna Berlande, kā arī Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju kolēģija un aicinātie viesi.

Latvijas Republikā ar tiesas nolēmumu izpildīšanu nodarbojas zvērināti tiesu izpildītāji, kuru statusa evolūcija 20.-21. gadsimtā ir bijusi visai raiba. Latvijā ir darbojušies gan tiesu izpildītāji, kas piesaistīti Tieslietu ministrijai, vienlaikus esot piesaistīti tiesu varai, gan “latīņu tipa” tiesu izpildītāji, gan... Diemžēl Latvijā tiesu izpildītāja institūts līdz šim nav pietiekami pētīts ne no vēsturiskā aspekta, ne no valststiesību aspekta. Tāpēc Latvijas kā tiesiskas valsts veidošanās izpētē būtisks ieguldījums ir šai grāmatai “Tiesu izpildītāja institūts Latvijā (1918-2018)”, kura ietver tiesu izpildītāja institūta veidošanos un attīstību Latvijas teritorijā kopš Latvijas Republikas dibināšanas 1918. gadā līdz spēkā esošajam modelim, aplūkojot tiesu izpildītājus kā vienu no garantiem personas tiesībām uz taisnīgu tiesu.

Zinātniskā redaktore profesore Sanita Osipova, analizējot taisnīgas tiesas tvērumu un zvērināta tiesu izpildītāja institūta lomu tās nodrošināšanā, grāmatas ievadā norādījusi: Personas pamattiesību uz taisnīgu tiesu tvērumā ietilpst ne tikai tiesības uz likumīgu, objektīvu, neitrālu tiesu un advokāta palīdzību, bet arī tiesības uz pienācīgu tiesas sprieduma izpildi.”

Atjaunotā Latvijas Republika ir ieguldījusi ievērojamu darbu, lai izveidotu tiesiskai demokrātiskai valstij atbilstošu zvērināta tiesu izpildītāja institūtu. Tas lielā mērā paveikts, pateicoties arī pašu tiesu izpildītāju neatlaidībai. Par paveikto var pārliecināties, izlasot šo grāmatu.

Grāmatu ikviens interesents var iegādāties VAS “ Tiesu namu aģentūra” e-grāmatnīcā (https://tnagramatas.tna.lv/lv/product/499) un grāmatu tirdzniecības vietās (Brīvības bulv.34, Rīga, un Baldones iela 1B, Rīga).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI