DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. novembrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Nepieciešamas diskusijas par pašvaldību motivācijas veicināšanu biznesa piesaistīšanai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 2.novembrī, biznesa foruma “Izaicinājumi biznesa vidē” ietvaros eksperti pārrunāja darbaspēka nepietiekamības problēmu Latvijā, kā arī nepieciešamību diskutēt par pašvaldību motivācijas veicināšanu, piesaistot uzņēmējdarbību, lai tādējādi attīstītu reģionus.

Pasākums, ko jau trešo gadu pēc kārtas rīko Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Jēkabpils pilsētas dome un banka Citadele, aicināja uzņēmējus apmeklēt forumu, lai klātienē pārrunātu galvenos izaicinājumus biznesa vidē, par galveno atzīstot darbaspēka trūkumu. Forumu atklāja Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis un LTRK viceprezidents Imants Kanaška, bet moderēja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Vispirms ar prezentācijām uzstājās bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš, Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, Ārvalstu Investoru padomes Latvijā (FICIL) Darbaspēka jautājumu darba grupas līdzvadītājs Andris Lazdiņš, kā arī Tele2 Personāla vadības departamenta direktore Aija Bite-Ozere. Pārstāvji pastāstīja gan par ekonomikas tendencēm pasaulē un Latvijā, gan arī to, kādas ir galvenās problēmas darbaspēka piesaistīšanā, domājot gan par remigrāciju, gan darbinieku ievešanu no ārvalstīm, gan citiem risinājumiem, kas kļūst arvien svarīgāki.

Savukārt paneļdiskusijā, kur piedalījās gan prezentāciju pārstāvji, gan arī LTRK viceprezidente Elīna Rīgiņa un Ekonomikas ministrijas Analītikas dienesta vadītāja Dace Zīle konstatēja, ka pašreiz pašvaldībām jāsaskaras ne tikai ar cilvēku aizbraukšanu uz ārvalstīm, bet arī iekšējo migrāciju, kad daudzi izvēlas dzīvot Rīgā un Pierīgā, lai saņemtu augstākas algas, tādējādi reģioniem ir daudz grūtāk cīnīties ar bezdarbu. Tāpat tika konstatēts, ka būtiski piesaistīt uzņēmumus savām pašvaldībām, lai nodrošinātu darba vietas, kas ir sarežģīti, jo trūkst kvalitatīvas dzīvojamās platības un dažkārt arī piemērotas infrastruktūras.

FICIL pārstāvis Andris Lazdiņš sacīja, ka lieli ārvalstu investori jau pašreiz ikdienā nodrošina ne tikai transportu saviem darbiniekiem, bet arī mājvietu, taču visas šīs izmaksas tiek apliktas ar nodokļiem, tādējādi ir ļoti dārgs darbaspēka piesaistīšanas veids.

Diskusijas gaitā tika noskaidrots, ka pašvaldībām būtu jāiedod tādi instrumenti, kas motivētu tās piesaistīt biznesu. Kā idejas izskanēja iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdale ne tikai pēc dzīvesvietas, bet arī darbavietas, kā arī uzņēmuma ienākuma nodokļa daļas novirzīšana konkrētajam novadam, kur uzņēmums atrodas. Eksperti norādīja, ka iespējami vēl vairāki risinājumi, bet nepieciešamas kvalitatīvas diskusijas ar mērķi atrast vislabākos veidus, kā veicināt reģionālo attīstību. LTRK viceprezidente E.Rītiņa arī aicināja klātesošos uzņēmējus vērsties ar idejām LTRK, lai kopā varētu sagatavot piedāvājumu turpmākajai reģionālajai reformai un novadu attīstībai.

Tāpat tika norādīts, ka nepieciešams ar steigu veikt deregulāciju, jo pašreiz ir daudz regulējumu, kas uzliek pienākumus pašvaldībām, kam jāalgo liels skaits darbinieku, taču ne vienmēr iedzīvotājiem un uzņēmējiem tas nozīmē kvalitatīvus pakalpojumus, bet biežāk – sarežģītus birokrātiskus procesus, ko grūti vadīt.

Biznesa foruma otrā daļa norisinājās sadarbībā ar attīstības finanšu institūciju Altum, lai pārrunātu energoefektivitātes aktualitātes. Par pārmaiņām uzņēmumā stāstīja SIA “Ošukalns” valdes priekšsēdētājs Aigars Nitišs, savukārt  par energopārvaldības aktualitātēm – SIA RCG Lighthouse valdes priekšsēdētājs un LTRK Enerģētikas komitejas vadītājs Kaspars Osis. Tāpat ar prezentāciju par uzņēmumu energoefektivitāti uzstājās Altum valdes priekšsēdētāja padomnieks Edgars Kudurs. Pēc tam paneļdiskusijā par savu pieredzi un risinājumiem runāja arī Jēkabpils pilsētas pašvaldības energopārvaldnieks Ainārs Gublinskis, Latvijas Energoefektivitātes asociācijas valdes priekšsēdētājs un SIA “Ķikši” pārstāvis Raimonds Ķeirāns un SIA “Brēķu studenti” pārstāvis Edgars Kamišovs.

Foruma noslēgumā klātesošajiem bija iespēja iepazīties ar prezentēšanas prasmēm, kur treneris Oskars Priede uzstājās ar “Prezentācija biznesa vidē. Sāpes vai iespējas?”

Aicinām ikvienu apmeklēt arī biznesa forumu Cēsīs, kas notiks jau šā gada 30.novembrī. Plašāka informācija www.chamber.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI