DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. novembrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aiztur vairākas personas par dažādu narkotiku pasūtīšanu “darknetā”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonas par vairākkārtēju narkotisko un psihotropo vielu pasūtīšanu no ārzemēm ar pasta starpniecību aiztur trīs personas. Šīs personas pasūtīja dažādas narkotiskās vielas nelegālajās tirdzniecības tiešsaistes vietnēs tā saucamajā “darknetā” (DarkNet) jeb slēptajā internetā, kuram ir iespējams pieslēgties ar nestandarta pārlūka palīdzību, kas slēpj identitāti, un par tām norēķinājās ar virtuālo naudu jeb kriptovalūtu.

Izmeklējot vairākus kriminālprocesus, kas uzsākti laikā no šī gada aprīļa līdz oktobrim, VID Nodokļu un muitas policija oktobrī aizturējusi trīs personas – 1988., 1993. un 1994.gadā dzimušus Latvijas Republikas pilsoņus. Visas šīs personas ar “darkneta” starpniecību pasūtīja dažādas narkotiskās vielas no Nīderlandes un Vācijas un par tām norēķinājās ar kriptovalūtu. Kriminālprocesu ietvaros VAS “Latvijas Pasts” vēstuļu šķirošanas daļā kopumā tika izņemti 23 pasta sūtījumi. 

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš atgādina, ka narkotisko vielu kontrabanda ir smags vai sevišķi smags noziegums, par ko paredzēta kriminālatbildība un sods ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz desmit gadiem. Viņš uzsver: “Ir vairāk nekā vieglprātīgi paļauties uz iespēju palikt nenotvertam un nesodītam, jo arī pasta sūtījumi tiek kontrolēti un uz tiem attiecas visi normatīvajos aktos noteiktie ierobežojumi un aizliegumi preču un priekšmetu pārvietošanai pāri valsts robežai. Tādēļ mēs aicinām ikvienu, un it īpaši jauniešus, apzināties dramatiskās sekas, kas draud par šādu neapdomīgu rīcību, un laikus atteikties no tās”.

Pirmā aizturētā persona laikā no šī gada aprīļa līdz oktobrim no Vācijas un Nīderlandes  pasūtīja septiņus pasta sūtījumus ar narkotiskajām vielām. Katrā sūtījumā tika atklātas 55 - 105 MDMA tabletes jeb 3,4 metilēndioksimetilamfetamīns. Veicot kratīšanu aizturētās personas dzīvesvietā, tika izņemts ievērojams daudzums narkotisko vielu un ar tām saistītu priekšmetu - ap 20g marihuānas, 16 krāsainas tabletes, 11 ar LSD piesūcinātas papīra markas, divi polimēra  iepakojumi, kuros bija 50 - 60 sadalītu tablešu gabali, divi smalcinātāji, viena pīpēšanas ierīce, divi  svari un vairāki simti polimēra iepakojumu. Aizturētā persona atzina, ka šīs vielas bija paredzētas tālākai realizācijai.

Otra aizturētā persona laikā no šī gada maija līdz septembrim no Nīderlandes pasūtīja 11 pasta sūtījumus. Lai slēptu patieso sūtījumu saņēmēju, uz pasta sūtījumiem tika norādīti nepatiesi personu dati un dažādas sūtījuma saņemšanas adreses. Sūtījumos tika atklātas 102 dažāda veida MDMA saturošas tabletes un 11 ar LSD piesūcinātas papīra markas. Veicot kratīšanu personas dzīves vietā, tika izņemtas vēl vairākas MDMA saturošas tabletes un ierocim līdzīgs priekšmets.

Abas šīs personas ir atzītas par aizdomās turētajām un tām piemēroti divi drošības līdzekļi - nodošana policijas uzraudzībā un aizliegums izbraukt no Latvijas Republikas bez procesa virzītāja atļaujas.

Trešā aizturētā persona no Nīderlandes pasūtīja piecus pasta sūtījumus. Tajos atradās kristāliska MDMA saturoša viela. Arī šī persona narkotiskās vielas pasūtīja “darknetā” un par tām norēķinājās ar kriptovalūtu. Šīs personas dzīves vietas kratīšanas laikā tika izņemtas dažādas narkotiskās un psihotropās vielas. Aizturētā persona ir atzīta par aizdomās turēto; tai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Kriminālprocesi pret šīm personām uzsākti pēc Krimināllikuma 190.1.panta pirmajā un otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm, tas ir, par iespējamo narkotisko, psihotropo vai jauno psihoaktīvo vielu, kā arī to saturošu izstrādājumu vai prekursoru, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai nelikumīgā veidā un ja tas izdarīts lielā apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI