DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. novembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Par sezonas laukstrādnieka nodokļa režīma un 5% PVN likmes augļiem un dārzeņiem turpināšanu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 2.novembrī notiks Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) Dārzkopības darba grupa, kurā kopā ar Finanšu ministrijas, Labklājības ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvjiem diskutēsim par 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) augļiem un dārzeņiem un sezonas lauksaimnieku shēmas izpildes rādītājiem un nākamo darbību definēšanu.

Nozīmīgi ir uzturēt nepārtrauktu dialogu ar Finanšu ministriju, Labklājības ministriju un citām institūcijām, periodiski izrunājot rezultātus, problēmas un nepieciešamos uzlabojumus. LOSP ierosina izmaiņas, lai sezonas laukstrādnieku programma būtu saistoša arī darba ņēmējam un veicinātu nelegālās nodarbinātības izskaušanu.

Māra Rudzāte, LOSP Dārzkopības grupas vadītāja:Tas, ka kādos aprēķinos nesasniedzam vēlamos rezultātus, nenozīmē, ka sistēma nestrādā, jo notiek lietas, kuras neesam prognozējuši, vai arī neesam sākotnēji paredzējuši. Piemēram, ja kādos aprēķinos šīs programmas nav sasniegušas vēlamo, tad mēs kā lauksaimnieki tās novērtējam atzinīgi, jo mums ar tām ikdienā ir jāstrādā un savā darbā redzam, ka tās strādā, jo mēs esam tie, kuriem primāri jārūpējas par produkcijas saražošanu, un, ja varam atvieglot birokrātisko un finansiālo slogu, tad tas ir tikai apsveicami. Pateicoties sezonas laukstrādnieku programmai, salīdzinot 2013.gada un 2017.gada sezonu, nodarbināto skaits dārzkopības nozarē ir divkāršojies, kas ir apsveicami. Lai uzlabotu sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa režīma vidējos rādītājus, tādējādi nozīmīgi samazinot darbaspēka nodokļu slogu, LOSP aicina šajā kategorijā nodarbināt arī maznodrošināta personas statusa ieguvušos, jo laukos šādu cilvēku īpatsvars ir būtisks, un, ja viņiem būtu iespēja nezaudēt šo statusu, un paralēli sezonas laikā piestrādāt, tas būtu liels ieguvums. Pretēji, mēs nekad šos cilvēkus nespēsim atgriezt darba tirgū, jo esot dažāda veida statusos un saņemot pabalstus mēs šos sistēmu nekad neuzlabosim. Tāpat diskutējot ar Finanšu ministrijas pārstāvjiem, uzvērsim un atgādināsim par šī gada laika apstākļiem, ka sezonas laukstrādnieki nebija nepieciešami, jo nebija ražas.” 

Edgars Treibergs, LOSP valdes priekšsēdētājs:Par 5% PVN likmi augļiem un dārzeņiem skatīsimies rezultatīvos rādītājus un atgādināsim, ka pamatojoties uz sasniegtajiem rezultātiem kopš samazinātās PVN 5 % likmes ieviešanas tirdzniecībā, ir redzama pozitīva ietekme, kuras rezultātā ir ieguvuši ražotāji, tirgotāji, patērētāji un valsts budžets. LOSP vēlas uzsākt dialogu, ka samazinātā likme paralēli būtu jāievieš arī citu produktu grupām.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI