DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. novembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizkrauklē notiks “Lāčplēša stafete 2018”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 2. novembrī Zemessardzes 55. kājnieku bataljona karavīri un zemessargi sadarbībā ar Aizkraukles novada pašvaldību skolu jaunatnei organizēs militārās sporta spēles “Lāčplēša stafete 2018”.

Militāro sporta spēļu mērķis ir popularizēt Lāčplēša dienu jauniešu vidū kā Latvijas Brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas dienu.

Pasākumā aicināti piedalīties Aizkraukles pilsētas un Aizkraukles novada 7. - 12. klašu skolēni, tāpat arī Jaunsardzes un Mazpulcēnu vienības.

Katrā komandā startēs astoņi skolēni, četras meitenes un četri zēni. Stafetes laikā būs jāveic seši kontrolpunkti, kuros tiks pārbaudīta gan skolēnu fiziskā sagatavotība, gan zināšanas par Latviju un tās vēsturi militārā kontekstā.

Komandām, kas piedalās šajās sporta spēlēs, ir jāpadomā arī par savu vizuālo tēlu, jāizdomā komandas nosaukums ar devīzi, kā arī jāsagatavo apsveikums Latvijai valsts svētkos. 

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9. novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11. novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

Latvijas Brīvības cīņas – cīņas par Latvijas valsts neatkarību – ilga no 1918. gada 18. novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920. gada 11. augustam, kad tika noslēgts Latvijas – Krievijas miera līgums. 11. augustu Saeima ir noteikusi par Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas dienu.

Lāčplēša dienu gaidot, Aizsardzības ministrija jau tradicionāli aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju nēsāt pie apģērba sarkanbaltsarkano lentīti, kas norāda uz 1919. gada 11. novembri, kad tika izcīnīta izšķirošā uzvara pār Bermonta karaspēku.

Zemessardzē uzņem Latvijas Republikas pilsoņus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, bet nav vecāki par 55 gadiem, un vēlas dienēt Zemessardzē. Lai iestātos Zemessardzē, jāsazinās ar dzīvesvietai tuvāko Zemessardzes bataljonu un jāsaņem tālākos norādījumus. Informācija par prasībām uzņemšanai Zemessardzē ir atrodama Zemessardzes mājas lapas www.zs.mil.lv sadaļā – Prasības uzņemšanai Zemessardzē. Tur atrodama arī Zemessardzes bataljonu kontaktinformācija.

Zemessardzes 3. Latgales brigādes teritorijā atrodas seši bataljoni – Zemessardzes 32. kājnieku bataljons Rēzeknē, Zemessardzes 34. kājnieku bataljons Daugavpilī, Zemessardzes 35. kājnieku bataljons Preiļos, Zemessardzes 55. kājnieku bataljons Aizkrauklē un Zemessardzes 56. kaujas nodrošinājuma bataljons Jēkabpilī, kā arī Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljons Lūznavā, kas ir profesionālā dienesta karavīru vienība, kura pašreiz tiek aktīvi komplektēta un rada plašas iespējas Latvijas pilsoņiem apgūt karavīra profesiju ar turpmāko dienesta vietu Lūznavā vai Daugavpilī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI