DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Aicinām novada ļaudis vienoties kopīgās Lāčplēša dienas svinībās Alūksnē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lāčplēša diena neatkarīgas Latvijas valsts tapšanas vēsturē ir viena no nozīmīgākajām dienām. Tādēļ šogad 11. novembrī, svinot Lāčplēša dienu, aicinām visa novada ļaudis pulcēties svinību pasākumos Alūksnē. Plānots, ka vakara norišu laikā Alūksne būs viena no vietām Latvijā, no kurām pieslēgšanos tiešajam ēteram LTV 1. kanālā organizēs Latvijas Televīzija. Pasākumu laikā būs satiksmes ierobežojumi.

Alūksnes un tās iedzīvotāju ikdiena gan Latvijas pirmās brīvvalsts laikā ir bijusi un arī šobrīd turpina būt cieši saistīta ar Latvijas armiju, tādēļ Alūksnes novada pašvaldības vārdā aicinu novada iedzīvotājus – skolu kolektīvus, ģimenes, organizāciju un uzņēmumu kolektīvus kopā ar ģimenēm apmeklēt šos Latvijas armijai un Brīvības cīņu atceres 99. gadskārtai nozīmīgos svētku pasākumus, lai būtu vienoti svētkos un apliecinātu cieņu vēsturiskajiem notikumiem un tiem bruņoto spēku karavīriem, kas mūsdienās kalpo Latvijas armijā un Zemessardzes rindās, - piedalīties svētku pasākumos aicina Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis.

Lāčplēša diena - tie ir svētki ikvienam

Ik gadu, kopš Lāčplēša dienas svinību atjaunošanas, Alūksnē šo svētku organizēšana notiek ciešā sadarbībā ar Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skolu un Zemessardzes 31. kājnieku bataljonu – divām vienībām, kas atrodas Alūksnes novada teritorijā. Abu vienību karavīri piedalīsies Lāčplēša dienas pasākumos arī šogad, turklāt svētku norisēs viņiem pievienosies arī viņu ģimenes.

Lāčplēša dienā mēs visi pieminam Latvijas aizstāvjus, kuriem pateicoties, mums ir sava valsts un valoda. Aicinu katru Alūksnes iedzīvotāju piedalīties šajos svētkos un atcerēties, ka Latvijas armija un Latvijas sabiedrība ir nedalāma komponente Latvijas valsts drošībā, - uzsver Zemessardzes 31. Kājnieku bataljona komandieris, alūksnietis pulkvežleitnants Jānis Ritenis.

Viņa aicinājumam pievienojas arī Nacionālo Bruņoto spēku Kājnieku skolas komandieris, alūksnietis majors Oļegs Dubovs. Viņa vadītā armijas vienība turpina 7. Siguldas Kājnieku pulka, kam nākamā gada 20. jūnijā svinēs 100. gadskārtu, tradīcijas.

11. novembris ir lielākie svētki Alūksnei, jo šeit dislocētais 7. Siguldas Kājnieku pulks arī piedalījās Latvijas Brīvības cīņās. Tādēļ šie ir svētki ne tikai armijai, tie ir svētki visai Alūksnei un novadam, ikvienam iedzīvotājam. Aicinu novada iedzīvotājus būt šajos svētkos kopā ar mums, parādīt, ka esam vienots spēks, un kopā varam svinēt Lāčplēša dienu, - saka O. Dubovs.

Būs militārās tehnikas un ieroču izstāde

Lāčplēša dienas svinības 11. novembrī Alūksnē sāksies jau dienā, kad no pulksten 11.00 līdz 14.00 stāvlaukumā Ojāra Vācieša ielā būs skatāma militārās tehnikas un ieroču parāde. Alūksniešiem būs iespēja klātienē aplūkot tādas armijas tehnikas vienības kā lielgabals, mīnmetējs, smagās transportvienības, piedalīsies arī sabiedroto valstu karavīri ar ieročiem.

Dienas vidū, kā tas ierasts jau tradicionāli, Alūksnes novada pašvaldības, Kājnieku skolas un Zemessardzes 31. kājnieku bataljona karavīri, novada jaunsargi, kā arī skolu pārstāvji noliks ziedus pie Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru kapiem Alūksnes Lielajos kapos, bet pēc tam vienosies piemiņas brīdī Garnizona kapos.

Iedegsim sveces vides objektā Lielā Ezera ielā

Pieminot Latvijas Brīvības cīnītājus, pēcpusdienā Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā aicinām iedzīvotājus piedalīties piemiņas dievkalpojumā.

Viena no Lāčplēša dienas tradīcijām ir pieminēt Latvijas Brīvības cīņās kritušos, iededzot svecīti māju logos. Šogad Lāčplēša dienas svinībās no pulksten 16.00 aicinām ikvienu nest svecītes un aizdegt tās pie jaunā, šovasar atklātā vides objekta “Alūksne – Latvijas virsotne” skvērā Lielā Ezera ielā.

Pēc piemiņas dievkalpojuma un svecīšu aizdegšanas vides objektā, aicinām visus vēl nesteigties mājās, bet pievienoties lāpu gājienam. Aicinām iedzīvotājus ņemt līdzi savas lāpas, taču tiem, kam to nebūs, pašvaldības sarūpētās lāpas būs iespējams paņemt skvērā pie vides objekta pirms lāpu gājiena.

Karavīri pēc piemiņas dievkalpojuma lāpu gājienu sāks pa Pils ielu, tad gājiens pagriezīsies pa Lielā Ezera ielu līdz krustojumam ar Tirgotāju ielu, kur tas apgriezīsies atkal virzienā uz Pils ielu un pie vides objekta gājienam varēs pievienoties iedzīvotāji. Tālāk gājiens turpināsies līdz Jaunajai pilij, kur notiks Lāčplēša dienai veltīts svinīgais pasākums.

Aicinām kopīgā lāpu gājienā

Svētku pasākumu pie pils vadīs Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas jaunieši, klātesošos uzrunās Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis, muzicēs Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris un Ineses Krūmiņas dziedošie jaunieši. Pils balkonos svinīgajā sardzē ar lāpām būs Alūksnes novada jaunsargi. Pretim pilij būs izvietota kontūra, kurā iedzīvotāji varēs nolikt savas svecītes.

Pēc svētku pasākuma aicinām skolu kolektīvus, ģimenes, ikvienu iedzīvotāju kopā ar armijas karavīriem turpināt kopīgo lāpu gājienu no Jaunās pils pa Pils ielu līdz pat 7. Siguldas Kājnieku pulka piemineklim, kur notiks svētbrīdis, pieminot Brīvības cīņās kritušos 7. Siguldas Kājnieku pulka karavīrus. Arī pieminekļa kalna pakājē būs izveidota speciāla kontūra, kurā svētbrīža apmeklētāji varēs nolikt aizdegtas svecītes. Pasākumā pie 7. Siguldas Kājnieku pulka pieminekļa Lāčplēša dienā svinīgo solījumu dos Alūksnes novada jaunsargi.

Lūdzam ikvienu svētku dalībnieku parūpēties par siltu, laikapstākļiem piemērotu apģērbu un apaviem, lai varētu netraucēti baudīt Lāčplēša dienas norises. Ja tomēr svētku pasākumos kāda iemesla dēļ nevarat piedalīties, tad aicinām 11. novembra vakarā savu mājokļu logos, ievērojot ugunsdrošību, aizdegt svecītes – par Latvijas Brīvības cīnītājiem, par mūsu Latviju!

Satiksmes ierobežojumi

Lāčplēša dienas pasākumu norises nodrošināšanai Alūksnē 11. novembrī būs slēgta transportlīdzekļu satiksme Ojāra Vācieša ielā posmā no Pils ielas līdz Skolas ielai no pulksten 10.00 līdz pulksten 14.00, Baznīcas ielā no pulksten 15.00 līdz pulksten 16.50, Lielā Ezera ielā posmā no Tirgotāju ielas līdz Pils ielai no pulksten 16.00 līdz pulksten 17.00, Pils ielā posmā no Ojāra Vācieša ielas līdz Rijukalna ielai no pulksten 16.30 līdz pulksten 18.00.

Lāčplēša dienas norises 11. novembrī Alūksnē

11.00-14.00     Militārās tehnikas un ieroču parāde stāvlaukumā Ojāra Vācieša ielā

14.00   Ziedu nolikšana pie Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru kapiem Alūksnes Lielajos kapos

14.30   Piemiņas brīdis Garnizona kapos

15.30-16.20     Piemiņas Dievkalpojums Alūksnes ev. lut. baznīcā

16.00   Svecīšu izvietošana vides objektā “Alūksne Latvijas virsotnē” Lielā Ezera ielā

16.30   Skolu jaunatnes un iedzīvotāju stāšanās lāpu gājienam pie vides objekta Lielā Ezera ielā

16.20-16.40     Kājnieku skolas un Zemessardzes 31. kājnieku bataljona karavīru, Alūksnes novada jaunsargu stāšanās lāpu gājienam uz Pils ielas pie baznīcas

16.40   Kājnieku skolas un Zemessardzes 31. kājnieku bataljona karavīri, Alūksnes novada jaunsargi uzsāk lāpu gājienu no Bībeles muzeja (gājiena maršruts: Pils iela – Lielā Ezera iela līdz krustojumam ar Tirgotāju ielu – Lielā Ezera iela Pils ielas virzienā – Pils iela līdz Alūksnes Jaunajai pilij)

16.50   Lāpu gājienam uz Jauno pili Lielā Ezera ielā pievienojas skolu jaunatne un iedzīvotāji

17.00   Svētku un piemiņas mirklis pie Alūksnes Jaunās pils

~17.40 Lāpu gājiens uz 7. Siguldas kājnieku pulka pieminekli

~18.10 Svētbrīdis pie 7. Siguldas Kājnieku pulka pieminekļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI