DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

DAK: Izsludināta Aizsardzības industrijus gada balva izglītībā un pētniecībā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 26.oktobrī, Rīgas Tehniskās universitātes pētījumu platformā ‘’Drošība un aizsardzība’’ Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija izsludināja ‘’Aizsardzības industrijas gada balvu izglītībā un pētniecībā’’. Balvas mērķis ir rast zinātniski pētniecisko potenciālu Latvijā atbilstoši aizsardzības nozares un industriju spēju attīstības virzieniem un rastkvalificētus speciālistus, kas ir spējīgi nodrošināt nozarei nepieciešamo tehnoloģiju un produktu radīšanu, kā arī pakalpojumu ieviešanu.

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (turpmāk – DAIF Latvija) valdes priekšsēdētāja Elīna Egle atzīmē, ka’’‘’Aizsardzības industrijas gada balva izglītībā un pētniecībā’’ būs iespēja aizsardzības industrijai un nozarei apzināt labākos pētniekus un 2018. gada pētniecības darbus. Izglītības iestādžu un/vai un pētniecības institūciju kompetencē būs izvirzīt maģistratūras, dokratantūras programmu darbus, kā arī neatkarīgus pētījumus, kuri nozīmīgi Latvijas aizsardzības nozarei, militārās pētniecības un industrijas izaugsmei. Šos darbus vērtēs DAIF Latvija un tās sadarbības partneru veidota žūrija.’’

Pētniecisko darbu aktualitāti un atbilstību aizsardzības nozarei šīs balvas izpratnē raksturo šādi kritēriji, kas katrs vērtējami punktu skalā no 1 līdz 10:

  1. Ietekme uz aizsardzības nozares attīstību un vadības pilnveidi;
  2. Atbilstība noteiktu aizsardzības spēju attīstības nodrošināšanai;
  3. Aktualitāte un pausto ideju pielietojums praksē;
  4. Oriģinalitāte un radoša pieeja problēmas izpētē;
  5. Kvalitāte darbā paustajiem secinājumiem un rekomendācijām; 
  6. Sasaiste ar aizsardzības nozares definētajām vajadzībām;
  7. Žūrijas loceklim/loceklei nozīmīgs papildus kritērijs, piemēram, izpratnes veicināšana par aizsardzības nozari.

Īpaši izcelto darbu autori un augstskolu pārstāvji tiks godināti Aizsardzības ministrijas un DAIF Latvija organizētajā ‘’Industrijas dienā NBS 2019’’, tā nostiprinot izglītības iestāžu reputāciju un veicinot jauno speciālistu konkurētspēju nozarē. Darba vai darbu autoriem, kurus žūrijas komisija atzīs kā īpaši aktuālus un atbilstošus aizsardzības nozares vajadzībām, tiks piešķirtas naudas prēmijas. Šobrīd pieejamais naudas prēmiju apmērs 4000 EUR, kas var pieaugt piesaistot atbalstītājus. Izglītības un pētniecības iestādes aicinātas iesniegt labāko darbu anotācijas elektroniski e-pastā: id@federacija.lv līdz 2019.gada 1.martam.

Jāatzīmē, ka Eiropas Aizsardzības uzdevumā pētniecības organizācija ‘’RAND Europe’’ jau 2015.gadā atzīmēja Latvijas aizsardzības industrijas potenciālu un identificēja virkni militāro spēju, kurās industrija jau šobrīd sniedz ieguldījumu. Starp industrijas spējām jāmin bezpilota lidaparāti, sauszemes platformas, bezpilota sauszemes transporta līdzekļi, nelielie kaujas kuģi, ātrās reaģēšanas/ patruļkuģi, loģistikas atbalsts un apgādes kuģi. Atzīmētas satelītehnoloģijas, integrētās sistēmu sistēmas, vadības un kontroles sistēmas, komunikāciju sistēmas, kiberdrošības un tīklu drošības sistēmas, kā arī aviācijas aprīkojums vai detaļas.

DAIF Latvija biedri un Latvijas Drošības un aizsardzības klastera (turpmāk - DAK) dalībnieki turpina darbu pie aizsardzības un duālā pielietojuma produktu attīstības, kā rezultātā pastāvīgi pieaug uzņēmumu finanšu-ekonomiskie un nodarbinātības rādītāji. Apzinoties, ka industrija un aizsardzības nozare kopumā jau šobrīd saskaras ar kvalitficētu speciālistu un pētnieku pieejamības trūkumu, DAK ietvaros tiks veikti arī pasākumi savlaicīgai cilvēkresursu apzināšnai un piesaistei. Līdzīgi prasmju un zināšanu pieejamības jautājumus apzina Eiropas Aizsardzības aģentūra, kas sadarbībā ar Ernst & Young, 2016.gadā ir identificējusi virkni aizsardzības industrijai un nozarei specifisku prasmju un kompetenču, kuru nodrošināšanai jāpievērš īpaša uzmanība. Nozare saskaras ar komandvadības un kontroles inženieru, aironautikas inženieriem, elektronikas inženieriem un mehāniķiem, operāciju vadības speciālistiem, misiju plānotājiem un apmācību speciālistiem. Padziļināta izpēte par prasmju un kompetenču pieejamību aizsardzības industrijai turpinās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI