DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
3
3

Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja jauno Administratīvās atbildības likumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 25. oktobrī, Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja jauno Administratīvās atbildības likumu (iepriekš likumprojekta nosaukums bija “Administratīvo pārkāpumu procesa likums”), kas paredz būtiskas izmaiņas administratīvo pārkāpumu izskatīšanā. Tas stāsies spēkā 2020. gada 1. janvārī, bet pašreizējais Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss zaudēs spēku. Kāds ir jaunā regulējuma mērķis, kas turpmāk veidos administratīvo sodu sistēmu un kādi administratīvo sodu veidi paredzēti, bet kādu vairs nebūs, noskaidrojiet LV portāla infografikā (skatīt pielikumā).

Amatpersonas par jauno likumu:

Dzintars Rasnačs, tieslietu ministrs

“Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss un Sodu izpildes kodekss ilgus gadus bija kā okupācijas laika mantojums. Deviņu gadu darbs, sākot ar jaunā likuma koncepciju un administratīvo sodu sistēmas reformu, ir nonācis finiša taisnē. Tieslietu ministrija Administratīvās atbildības likuma izstrādes laikā ir izveidojusi pamatus jaunai administratīvās atbildības piemērošanai, kurā priekšroka tiek dota mūsdienu tiesiskajiem standartiem – pārkāpuma pārtraukšanai un novēršanai, pretstatā sodīšanai par katru cenu. Esmu gandarīts, ka 12.Saeimas pilnvaru laikā viens no diviem kodeksiem tiks izbeigts – tas spēku zaudēs līdz ar jaunā likuma spēkā stāšanos 2020.gada janvārī. Šobrīd ir palicis pēdējais – Sodu izpildes kodekss, kura nomaiņa būs ministrijas un topošās valdības nākamais uzdevums, kas ir tieši saistīts ar sodu izpildes sistēmas reformu, lai tā atbilstu mūsdienu prasībām un visiem drošības standartiem.”

Gaidis Bērziņš, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs

“Spēkā esošais Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss ir morāli novecojis, tajā ir izdarīti vairāk nekā 150 bieži vien grūti uztverami grozījumi.

Šodien Saeima ir pieņēmusi jaunu, modernu likumu, kas ļaus efektīvāk īstenot personas tiesības, nostiprinās pienākumus un to neizpildes sekas. Esmu ļoti gandarīts par Juridiskās komisijas un Tieslietu ministrijas paveikto kopdarbu.”

Laila Medina, Tieslietu ministrijas valsts sekretāre tiesību politikas jautājumos

“Esmu patiesi gandarīta par Saeimas lēmumu, apstiprinot jauno Administratīvās atbildības likumu. Latvijas tiesību sistēmas attīstības kontekstā šis ir notikums ar “lielo burtu”, lai noslēgtu Latvijas pāreju uz Eiropas tiesību telpu. Šajā mirklī, sūtot sveicienos no Kišiņevas, vēlos no sirds pateikties visiem Tieslietu ministrijas darbiniekiem, kas pēdējo desmit gadu laikā ir neatlaidīgi strādājuši pie jaunā likuma koncepcijas izveidošanas un pēc tam arī pie paša likuma izstrādes! Paldies! Tāpat pateicības vārdus ir pelnījusi Administratīvo pārkāpumu kodeksa darba grupa, kā arī citi ministrijas sadarbības partneri, kas gan ministrijā, gan Saeimā kopā ar mums strādāja pie jaunā likuma tapšanas. Jaunais likums ir moderns Eiropas tiesību sistēmas vērtībās balstīts regulējums, kas stiprinās likuma varu un palīdzēs novērst pārkāpumu radītās kaitīgās sekas valsts ekonomikai un sabiedriskajai drošībai.”

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI