DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība
2
2

Saharova balvu 2018 piešķirta Oļegam Sencovam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Oļegs Sencovs, kinorežisors no Ukrainas, kļuvis par šīgada Saharova balvas par domas brīvības laureātu. Svinīgā apbalvošanas ceremonija norisināsies 12. decembrī, Eiropas Parlamentā Strasbūrā.

Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu un Attīstības komiteju kopīgajā sanāksmē 9. oktobrī, EP deputāti apstiprināja 2018. gada Saharova balvas par domas brīvību trīs 3 finālistus.

Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju konference, kuru veido EP priekšsēdētājs un politisko grupu vadītāji, ceturtdien, 25. oktobrī lēma piešķirt apbalvojumu Oļegam Sencovam.

Plenārsēdē paziņojot 2018. gada laureātu, EP priekšsēdētājs Antoni Tajāni teica: “Ar savu drosmi un apņēmību, apdraudot savu dzīvību, Oļegs Sencovs ir kļuvis par simbolu pasaulē cīņā par politisko ieslodzīto atbrīvošanu Krievijā un visā pasaulē. Piešķirot viņam Saharova balvu, Eiropas Parlaments izsaka solidaritāti un atbalstu viņam un idejām, par kurām viņš iestājas. Mēs pieprasām, lai viņu nekavējoties atbrīvo. Viņa cīņa mums atgādina, ka mūsu pienākums ir aizstāvēt cilvēktiesības visā pasaulē,  jebkuros apstākļos.”

Par Oļegu Sencovu

Oļegs Sencovs ir kinorežisors no Ukrainas, kurš apsūdzēts “teroristiska rakstura nodarījumos’’ pret Krievijas de facto okupācijas varu Krimā, un kuram piespriests 20 gadu cietumsods. Organizācija Amnesty lnternational šo tiesas procesu raksturo kā “netaisnīgu lietas izskatīšanu militārajā tiesā”. Turpinot bada streiku vairāk nekā 140 dienas, O. Sencovs ir kļuvis par atpazīstamu simbolu pasaulē, kas atgādina par aptuveni 70 Ukrainas valstspiederīgo likteņiem, kurus Krievijas okupācijas vara Krimā pēc pussalas aneksijas ir nelikumīgi apcietinājusi, un kuriem ir piespriesti ilgi cietumsodi.

6. oktobrī viņš pārtrauca bada streiku, jo cietuma administrācija piedraudēja ar piespiedu barošanas piemērošanu.

Apbalvošanas ceremonija

Saharova balvas sertifikātu un naudas prēmiju 50 000 eiro apmērā Eiropas Parlaments pasniegs svinīgajā ceremonijā, kas norisināsies 12. decembrī Strasbūrā.

Par Saharova balvu

Saharova balva tiek pasniegta jau 30 gadus. Kopš 1988. gada Eiropas Parlaments piešķir Saharova balvu par domu brīvību, kas nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam. Balvas mērķis ir godināt cilvēkus un organizācijas, kas aizstāv cilvēku tiesības un pamatbrīvības.

Starp trīs finālistiem bija arī zviedru-eritrejiešu žurnālists Davits Isāks un cilvēktiesību aizstāve no Gvatemalas Aura Lolita Čavesa.

Starp trīs finālistiem bija arī žurnālists Kans Dundars kopā ar citiem domas un vārda brīvības aizstāvjiem Turcijā un Krimas tatāru līderis Mustafa Džemiļevs.

2018. gada Saharova balvai izvirzīti 8 kandidāti, t.sk., vairākas NVO, kas aizstāv cilvēktiesības un glābj Vidusjūru šķērsojošo migrantu dzīvības (Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Médecins Sans Frontières international, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Save the Children, Sea Eye, Sea-Watch, and SOS Mediterranée), Ukrainas režisors Oļegs Sencovs u.c. 

Trīs finālisti 2018: Oļegs Sencovs ir viens no 3 finālistiem, kurus izvirzīja Saharova balvai 2018. gadā. Pārējie finālisti bija: 11 nevalstiskas organizācijas, kas aizsargā migrantu cilvēktiesības un glābj viņu dzīvības Vidusjūrā, un Nasers Zefzafi (Nasser Zefzafi), masu protestu kustības Hirak Rifas reģiona vadītājs Marokā. Arī viņi tiks uzaicināti uz apbalvošanas ceremoniju decembrī.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI