DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
2
2

Latvijā vizītē ieradīsies UNESCO ģenerāldirektores vietnieks Moezs Šakšuks

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai piedalītos Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļas pasākumā “Medijpratība algoritmu laikmetā: jaunatnes formula”, 26. oktobrī vizītē Rīgā ieradīsies UNESCO ģenerāldirektores vietnieks komunikācijas un informācijas jautājumos Moezs Šakšuks (Moez Chakchouk).

„Pētījumi liecina, ka jaunieši ir būtiska sabiedrības daļa, kuras medijpratību un kritisko domāšanu jāstiprina. Vienlaicīgi paši jaunieši ir nozīmīgi medijpratības veicinātāji, īpaši ņemot vērā arvien nozīmīgāko tehnoloģiju ietekmi uz to, kā un kādu informāciju mēs lietojam. Man ir prieks, ka Latvijā atkal notiek liels UNESCO notikums, un ceru, ka jaunatnes forums, līdzīgi kā 2016. gadā Rīgā notikušais  2. Eiropas Medijpratības un informācijpratības forums, dos praktisku ieguldījumu medijpratības sekmēšanā. UNESCO ir nozīmīgs partneris drošas informatīvās vides veidošanā, stiprinot starptautisko sadarbību valdību, ekspertu un privātā sektora līmenī,” norāda Latvijas Republikas kultūras ministre, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas prezidente Dace Melbārde.

Moezs Šakšuks apmeklēs Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā notiekošo jaunatnes forumu “Medijpratība algoritmu laikmetā: jaunatnes formula”, kas pulcēs jauniešus un medijpratības ekspertus no visas pasaules, lai dalītos ar idejām, aktuālu pētījumu rezultātiem un radošiem projektiem medijpratībā.

Vizītes laikā notiks tikšanās ar Ārlietu ministrijas, Kultūras ministrijas, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra un Baltijas Mediju izcilības centra pārstāvjiem, lai pārrunātu sadarbību un Latvijas ieguldījumu medijpratības un informācijpratības attīstībā.

Kopš 2018. gada maija Moezs Šakšuks atbild par UNESCO programmām, kas veicina medijpratību un informācijpratību. UNESCO aicina skatīt medijpratību un informācijpratību daudz plašāk par plašsaziņas līdzekļu un interneta portālu satura kritisku izvērtēšanu un uzsver, ka šis koncepts ietver simbiozi starp informāciju un medijiem, kas apkopota un ir brīvi pieejama ar jauno tehnoloģiju palīdzību. Vēl UNESCO Komunikāciju un informācijas sektora pārziņā ir programmas, kas saistītas ar vārda un izpausmes brīvību, žurnālistu drošību un iekļaujošas zināšanu sabiedrības veidošanu.

Latvijas vēstniece UNESCO Ivita Burmistre uzsver: “Mūsdienu informācijas, mediju un komunikācijas vidē prasmēm kritiski izvērtēt informāciju un analizēt mediju sniegto saturu ir būtiska nozīme. Atvērtas, drošas un iekļaujošas informatīvās vides nodrošināšana ir nosacījums ilgtspējīgai attīstībai. Latvija aktīvi sadarbojas ar UNESCO medijpratības un informācijpartības jomā, lai to sekmētu.”

Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļu jau kopš 2012. gada rīko UNESCO sadarbībā ar Pasaules Aliansi sadarbībai medijpratības un informācijpratības jomā, Apvienoto Nāciju Organizācijas Civilizāciju Aliansi un Medijpratības un informācijpratības un starpkultūru dialoga universitāšu tīklu. Šī gada oktobrī UNESCO Izpildpadome pieņēma rekomendāciju ieviest šo nedēļu kā tradīciju, aicinot visas UNESCO dalībvalstis organizēt ikgadējas medijpratības un informācijpratības nedēļas savās valstīs. Jaunatnes forumu Rīgā organizē UNESCO un Latvijas Universitāte sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Tamperes universitāti (Somija). Pasākumu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, British Council pārstāvniecība Latvijā, Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā.

Plašāka informācija par Pasaules Medijpratības un informācijpratības nedēļu 2018 pieejama šeit: https://en.unesco.org/globalmilweek2018.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI