DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvija ANO debatēs atbalsta pakāpenisku un pārdomātu kodolatbruņošanos

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 19. oktobrī Ņujorkā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) dalībvalstu debatēs par kodolatbruņošanos Latvijas pastāvīgais pārstāvis ANO vēstnieks Andrejs Pildegovičs pauda nelokāmu Latvijas atbalstu kodolatbruņošanās procesam, kas ir balstīts uz Kodolieroču neizplatīšanas līguma (Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons, NPT) noteikumiem, uzsverot NPT centrālo lomu starptautiskajā kodolatbruņošanās arhitektūrā. Uzrunā vēstnieks atgādināja – lai sekmīgi stātos pretī aktuālajiem drošības izaicinājumiem, ir nepieciešama vienota, pakāpeniska un daudzpusēja pieeja, kas apvieno gan kodolvalstis, gan valstis, kas iestājas par tūlītēju kodolieroču aizliegšanu.

A. Pildegovičs apsveica diplomātiskos centienus, lai miermīlīgā ceļā mazinātu spriedzi Korejas pussalā. Vienlaikus viņš norādīja uz Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas atbildību godprātīgi iesaistīties neatgriezeniskos un pārbaudāmos kodolatbruņošanās pasākumos kā priekšnosacījumu ilgstošam mieram un stabilitātei Korejas pussalā. 

Tāpat vēstnieks pauda bažas par Krievijas Federācijas īstenotajiem Budapeštas memoranda, kas sniedza drošības garantijas Ukrainai pievienojoties NPT, nosacījumu pārkāpumiem. Šāda Krievijas rīcība būtiski mazina savstarpēju uzticēšanos un apgrūtina kodolatbruņošanās centienus.

A. Pildegovičs uzsvēra, ka Latvija ir atbildīgs starptautiskais spēlētājs, kas aktīvi iesaistās starptautiskās kārtības stiprināšanā. To apliecina arī Latvijas ieguldījums, vadot Kodolmateriālu piegādātāju grupu (Nuclear Suppliers Group) 2018.-2019. gadā. Tāpat Latvija debašu laikā aicināja valstis pievienoties un ratificēt Līgumu par vispārēju kodolizmēģinājumu aizliegumu (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT). Tā stāšanās spēkā būtu būtisks solis ceļā uz kodolieroču attīstības ierobežošanu un pasauli bez kodolieročiem.

ANO kodolatbruņošanās debates norisinās ANO Ģenerālās asamblejas Pirmās komitejas par atbruņošanās un starptautiskās drošības jautājumiem laikā. Latvija plāno piedalīties arī debatēs par citiem masu iznīcināšanas ieročiem, ar nacionālo paziņojumu nosodot ķīmisko ieroču izmantošanu un izplatīšanu. Savukārt debatēs par konvencionālajiem ieročiem paredzēts uzsvērt Ieroču tirdzniecības līguma (Arms Trade Treaty, ATT) nozīmi konvencionālo ieroču nelegālas aprites ierobežošanā un Atsevišķu konvencionālo ieroču konvencijas (Convention on Certain Conventional Weapons, CCW) lomu starptautisko humanitāro tiesību pielietošanā militārajos konfliktos.

Latvija ir Atsevišķu konvencionālo ieroču konvencijas (CCW) un Ieroču tirdzniecības līguma (ATT) prezidējošā valsts.

 Latvijas paziņojums (angļu valodā)

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI