DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

“Baltijas kapitāla tirgus” konferencē Londonā izvērtēs sasniegto un vienosies par ciešāku sadarbību turpmāk

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Baltijas valstis Latvija, Igaunija un Lietuva turpina sadarbību Baltijas mēroga kapitāla tirgus izveidē, lai palielinātu pievilcību investoru skatījumā. Baltijas kapitāla tirgus konference ceturtdien, 18. oktobrī, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankā (ERAB) Londonā apliecina trīs valstu sadarbību, saskaņojot kapitāla tirgus regulējumu un mazinot šķēršļus investīcijām. Baltijas valstu pārstāvji uzsver apņemšanos izveidot kapitāla tirgus regulējumu atbilstoši labākajai starptautiskajai praksei un standartiem. Iniciatīvas mērķis ir piesaistīt vairāk investīciju kopējam kapitāla tirgum, apkopojot Baltijas valstu stiprās puses un novēršot ierobežojumus, kurus nereti nosaka to mazais izmērs.

2017. gada novembrī trīs valstis parakstīja Saprašanās memorandu par kapitāla tirgus izveidi. Kopš memoranda parakstīšanas ir sākti vairāki tehniskās palīdzības projekti, lai nostiprinātu pamatus šādai sadarbībai, tai skaitā veicot tirgus izpēti Igaunijā un Lietuvā. Atbalstu šim darbam sniedz Eiropas Savienības Strukturālo reformu atbalsta programma (ES SRAP) un ERAB.

“Sadarbība ar ES Strukturālo reformu atbalsta dienestu un ERAB ir atraisījusi Baltijas kapitāla tirgus potenciālu. Tālāk attīstot Baltijas sadarbības projektus koncepcijas līmenī, kas ietver Baltijas mēroga aktīvu klases izveidošanu segtajām obligācijām, jau rada interesi potenciālo emitentu vidū piedalīties šajā procesā. Turpmākais darbs Baltijas akciju tirgus aktivizēšanā mobilizē arī vietējās investīcijas – pensiju fondu un citu institucionālo investoru ieguldījumus, kā arī sekmē iespējas ieraudzīt Baltiju ierindojamies pie starptautiskajiem tirgus indeksiem. Šie iepriekšminētie projekti ļautu sasniegt mūsu kapitāla tirgu potenciālu,” norāda finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Darba rezultāti jau parādās biznesa vidē. Tikai pēdējos mēnešos vien ERAB veica kapitāla ieguldījumus Auga Group, vadošā ekoloģiskās pārtikas ražotājā, kā arī atbalstīja privātā kapitāla piesaisti Tallinas ostai, iegādājoties tās akcijas. ERAB arī investēja Lietuvas enerģijas zaļajās obligācijās. Nesen tika arī veikts ieguldījums Maxima grupas obligāciju pirmajā emisijā.

“Mēs vērojam labu progresu kapitāla tirgus savienības nostiprināšanā un jo īpaši esam apmierināti, ka to pavada nozīmīgas investīcijas. Šīs abas norises iet roku rokā un ilustrē ERAB pieeju, kur mēs savedam kopā atbalstu politikas veidošanā ar investīcijām. Mēs esam iepriecināti par kapitāla tirgus reformām Baltijā, tostarp izstrādājot ietvaru Baltijas mēroga segtajām obligācijām, ko mēs nodrošinām sadarbībā ar ES SRAP. Šodienas konference ir lieliska iespēja atbrīvot ceļu tālākam progresam,” uzsver ERAB pirmais viceprezidents Jurgens Rigterinks (Jurgen Rigterink).

“Baltijas valstis var labāk veicināt investīcijas un  ekonomisko izaugsmi, ja tās attīsta kapitāla tirgu. Ļoti pozitīvi ir vērtējams, ka Baltijas valstis sadarbojas, veidojot kopīgu un lielāku kapitāla tirgus telpu ar saskaņotiem noteikumiem. Tas sniedz skaidru vēstījumu Eiropas un globālajiem investoriem. Eiropas Komisija atbalsta šo sadarbību Strukturālo reformu atbalsta programmas ietvaros. Eiropas Komisija ar tās Kapitāla tirgu savienības iniciatīvu arī strādā pie tā, lai sekmētu investīcijas mazos un vidējos uzņēmumos, un nostiprinātu vietējos kapitāla tirgus, piemēram, Baltijā,” norāda Eiropas Komisijas viceprezidents eiro, sociālā dialoga, finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus jautājumos Valdis Dombrovskis.

Konference arī pulcēs politikas veidotājus, uzraugošās iestādes un biznesa vides pārstāvjus un sekmēs viedokļu apmaiņu. Dalībnieki cita starpā diskutēs arī par Baltijas kapitāla tirgus izaicinājumiem un iespējām un par Fintech industrijas izaugsmi reģionā.

“Globalizācija un citas tendences ārējos tirgos ir ne tikai izaicinājums, bet arī rada iespējas, lai pasaistītu kapitālu mazām valstīm. Igaunija cer, ka sadarbība Baltijas līmenī ļaus izcelt mūsu stiprās puses un attīstīt labi funkcionējošu vietējo kapitāla tirgu,” pauž Igaunijas Finanšu ministrijas ģenerālsekretāra vietnieks finanšu politikas un ārējo attiecību jautājumos Martens Ross (Märten Ross).

“Gadu pēc sadarbības memoranda parakstīšanas, esam vēl vairāk pārliecināti par apņemšanos strādāt kopā, padziļinot Baltijas mēroga kapitāla tirgu. Esam pārliecināti, ka koordinēta rīcība vedīs pie sasniegumiem. Reģionālai pieejai ir vairāk priekšrocību nekā valsts individuālam ceļam. Baltijas valstu sadarbības sinerģija sekmēs lētāku finanšu pieejamību biznesam un arī radīs iespējas investoriem ieguldīt,” tā Lietuvas Finanšu ministrijas viceministre Migle Tuskiene (Migle Tuskiene).

ERAB darbojas Baltijas valstīs kopš 1991. gada un līdz šim ir investējusi vairāk nekā divus miljardus eiro vairāk nekā 250 projektos Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Bankas prioritātes Baltijā saistās ar uzņēmumu finansēšanu un kapitāla tirgu attīstību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI