DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima konceptuāli lemj Jēkaba laukumu pārdēvēt par Neatkarības laukumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima ceturtdien, 18.oktobrī, pirmajā lasījumā kā steidzamu atbalstīja jauna likuma projektu, kas paredz Jēkaba laukumu Rīgā pārdēvēt par Neatkarības laukumu.

Jēkaba laukums izvēlēts, jo tas savieno divas vēsturiski svarīgas ēkas – Latvijas Nacionālo teātri un Saeimas namu. Kā uzsvērts likumprojekta anotācijā, abas celtnes sevī glabā atmiņas par vēsturiski ļoti nozīmīgiem notikumiem. 1918.gada 18.novembrī teātra namā proklamēta Latvijas Republika, savukārt Saeimas namā 1990.gada 4.maijā Augstākā padome pieņēma deklarāciju “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”, bet 1991.gada 21.augustā - konstitucionālo likumu “Par Latvijas Republikas valstisko statusu”.

“Jēkaba laukuma pārdēvēšana par Neatkarības laukumu būtu kā dāvana Latvijai simtajā dzimšanas dienā. Būtiski, ka laukums atrodas starp abām šīm ēkām – Latvijas Nacionālo teātri un Saeimu –, kurā pieņemti mūsu neatkarībai svarīgi lēmumi. Taču Jēkaba vārds nekur nepazudīs – Rīgā aizvien būs Jēkaba iela, Jēkaba kazarmas un Rīgas Svētā Jēkaba Romas katoļu katedrāle,” uzsver par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs.

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, atbalstu idejai pārdēvēt Jēkaba laukumu par Neatkarības laukumu pauduši 4.maija Deklarācijas kluba biedri – Augstākās padomes deputāti, kuri 1990.gadā nobalsoja par Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Lai jaunā likuma projekts stātos spēkā, tas jāskata Saeimā vēl galīgajā lasījumā, kas plānots 25.oktobrī, informē A.Adamovičs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI