DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

LU Akadēmiskais apgāds izdevis Elmāra Grēna grāmatu “Nāves impērija”

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LU Akadēmiskajā apgādā ir nākusi klajā akadēmiķa, profesora Dr. habil. biol. E. Grēna grāmata “Nāves impērija. Bioloģisko ieroču slepenā programma PSRS un vēlāk”.

Diemžēl masveida iznīcināšanas ieroču problēma mūsdienās ir ļoti aktuāla un maz pētīta, un īpaši latviešu lasītājam tā ir maz zināma. Savulaik izcilie molekulārās ģenētikas atklājumi pasaulē un mērķtiecīgās manipulācijas ar baktēriju un vīrusu gēniem solīja revolucionāru apvērsumu farmācijas industrijā, medicīnā un lauksaimniecībā, taču deva jaunu iedvesmu arī bioloģisko ieroču attīstībā.

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) akadēmiķe, profesore Dr. habil. med. Vija Zaiga Kluša recenzijā raksta: “Akadēmiķis Elmārs Grēns savā grāmatā raksta par šausminošu un slepenu shēmu, kurā PSRS laikos daudzi bija iesaistīti nāvējošu bioloģisko ieroču (baktēriju, vīrusu, toksīnu u.c.) radīšanā. Neskatoties uz 1972. gadā pieņemto ANO konvenciju par bioloģisko ieroču aizliegšanu un to iznīcināšanu, PSRS turpināja to pretlikumīgu un plašu radīšanu. E. Grēns izmantojis informāciju no autoru grāmatām, kas atslepenojuši arhīvu dokumentus pēc PSRS sabrukšanas. Taču, kā liecina dati, nāves ieroču mašinērija eksistē arī pēc PSRS sabrukuma.”

LZA akadēmiķis, profesors Dr. habil. biol. Pauls Pumpēns atzīst, ka šai grāmatai ir ne tikai vēsturiska nozīme (cik slikti tas ir bijis tālajos PSRS laikos), bet arī socioloģiska un politoloģiska nozīme, sevišķi mūsdienu politisko konfliktu nežēlīgas un neapdomīgas risināšanas apstākļos. Komplicētā zinātniskā tematika grāmatā aprakstīta interesanti un saprotama arī nesagatavotam lasītājam. “Ļoti būtiski, ka grāmatas stils ir analītisks un nosvērts, tam nav mūsdienās tik ļoti iecienītās sensācijas vai skandāla pieskaņas. Grāmata ir ne tikai audzinoša, bet arī aizraujoša lasāmviela, kas ļaus lasītājam – īpaši gados jaunākam – objektīvi ieskatīties pagātnē un rosinās nopietni aizdomāties par cilvēces nākotni," raksta P. Pumpēns savā recenzijā.

Profesors Elmārs Grēns ir viens no molekulārās bioloģijas pamatlicējiem Latvijā. Viņš ir publicējis vairāk nekā 340 zinātniskus rakstus un vairākas grāmatas, tostarp, “Ab Initio jeb kā mēs Latvijā izveidojām molekulāro bioloģiju”. Viņa zinātniskās intereses ir molekulārā bioloģija un ģenētika, gēnu inženierija un cilvēka genoms.

Interesenti ir laipni lūgti uz E. Grēna grāmatas “Nāves impērija. Bioloģisko ieroču slepenā programma PSRS un vēlāk” atvēršanas svētkiem 20. oktobrī plkst. 12.00 Rīgas Kongresu namā (K. Valdemāra ielā 5) 215. auditorijā. Pasākums notiks Rīgas Grāmatu svētku laikā, kuri norisinās 19., 20. un 21. oktobrī Rīgas Kongresu namā.

Visi LU Akadēmiskā apgāda izdevumi pa izdevniecības cenām ir nopērkami LU Akadēmiskā apgāda telpās Rīgā, Aspazijas bulv. 5 (sētas mājā, 132. telpā), kā arī iegādājami Latvijas lielākajās grāmatnīcās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI