DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Brexit efekts: pieaugošs eiropiešu atbalsts Eiropas Savienībai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

 Latvijā 56% iedzīvotāju (par 4 procentpunktiem vairāk nekā š.g. aprīlī) mūsu valsts dalību Eiropas Savienībā vērtē kā “labu lietu”

Saskaņā ar jaunākajiem Eiropas Parlamenta (EP) Eirobarometra datiem savas valsts dalību Eiropas Savienībā (ES) kā “labu lietu” vērtē arvien vairāk ES iedzīvotāju - 62%, kas ir augstākais rādītājs pēdējo 25 gadu laikā. Latvijā tā uzskata 56% iedzīvotāju (par 4 procentpunktiem vairāk nekā š.g. aprīlī).

Eiropā vidēji 68% iedzīvotāju uzskata, ka viņu valsts dalība ES ir nesusi ieguvumus (augstākais rādītājs kopš 1983. g.), savukārt Latvijā tā vērtē 73% iedzīvotāju (+ 3 procentpunkti salīdzinājumā ar š.g. aprīlī). Latvijā kā galvenos ieguvumus no ES iedzīvotāji vērtē jaunas darba iespējas (49%), ieguldījumu Latvijas ekonomikas izaugsmē (44%, kas ir par 6 procentpunktiem vairāk nekā pirms gada) un ES ieguldījumu miera nodrošināšanā un drošības stiprināšanā (34%, kas ir par 3 procentpunktiem vairāk nekā pirms gada). 

Vaicājot par atbalstu ES, teju visi rezultāti uzrādīja ievērojamu kāpumu pēc Apvienotās Karalistes referenduma 2016. gadā, jo sarežģītais Brexit sarunu process veicinājis izpratni par ieguvumiem, ko sniedz ES dalībvalsts statuss. Kopumā 66% respondentu balsotu par to, lai viņu valsts paliktu ES (vairums visās dalībvalstīs; Latvijā - 63%), tikai 17% apsvērtu izstāšanos, un 17% nav izlēmuši.

Jaunākie Eirobarometra dati liecina arī par pieaugošu eiropiešu apmierinātību ar demokrātiju ES (49%), Latvijā -  62% aptaujāto.

Vaicājot, vai piekrīt apgalvojumam “Manai balsij Eiropā ir nozīme”? - 48% eiropiešu tam pilnīgi piekrīt. Latvijā apgalvojumam piekrīt 27% respondentu, kas ir par 6 procentpunktiem vairāk nekā š.g. aprīlī.

Saskaņā ar Eirobarometra datiem caurmērā 48% vēlas, lai Eiropas Parlaments, viens no diviem ES likumdevējiem, spēlētu lielāku lomu; Latvijā šāds viedoklis ir pat 52% respondentu.

Saistībā ar gaidāmajām Eiropas vēlēšanām 2019. gada 25.maijā, Eiropas iedzīvotāju vidū novērojama pieaugoša interese (51% ES). Jautāti par gaidāmo vēlēšanu datumu, 41% respondentu to zināja precīzi, un tas ir par 9 procentpunktiem vairāk, nekā atbildot uz to pašu jautājumu š.g. aprīļa Eirobarometrā, un par 7 procentpunktiem vairāk nekā 2013. gada jūnijā. Latvijā precīzu datumu zināja vien 25% respondentu, kas ir mazāk nekā abās kaimiņvalstīs Lietuva un Igaunijā.

51% Eiropas iedzīvotājiem apstiprinot interesi par vēlēšanām (Latvijā - 32%), viņu skatījumā pēdējo sešu mēnešu laikā mainījušās vēlēšanu kampaņas galvenās prioritātes. Proti, kā galvenās ES prioritātes vairums respondentu (50%) norādīja imigrāciju, ekonomisko izaugsmi (47%), jauniešu bezdarba mazināšanu (47%), ceturtajā vietā ar 44% ierindojot cīņu ar terorismu.

Antonio Tajāni, Eiropas Parlamenta prezidents: “Kamēr Lielbritānijas izstāšanās līguma nosacījumi vēl tiek finalizēti, aptaujas dati iezīmē arvien pieaugošo apziņu par priekšrocībām, ko sniedz dalība ES. Tiesa, darāmā vēl ir daudz. Nepārtraukta sadarbība un solidaritāte ES līmenī ir būtiska, lai rastu risinājumus jautājumiem, kas rūp ikvienam ES iedzīvotājam.”

Gijs Ferhofštads, Eiropas Parlamenta Brexit koordinators: “Fakts, ka 51% aptaujāto Apvienotās Karalistes iedzīvotāju vēlas palikt ES sastāvā, ir uzskatāms atgādinājums par dziļo sašķeltību, ko veicinājis Brexit jautājums, un nepieciešamības rast ilgtspējīgas un ilgtermiņa nākotnes attiecības plaša un padziļināta asociācijas līguma formātā. Lai arī mums jābūt gataviem visiem scenārijiem, izskatās, ka gan Apvienotajā Karalistē, gan caurmērā ES vērojams mazs atbalsts tā dēvētajam “hard Brexitvai arī dārgam, “bez-vienošanās” scenārijam, un es ceru ka sarunu rezultāts to atspoguļos.

Par pētījumu: Pēc Eiropas Parlamenta pasūtījuma Eirobarometra pētījumu visās 28 ES dalībvalstīs no 2018. gada 8. līdz 26. septembrim veica kompānija “Kantar Public”. Pētījumā piedalījās 27 474 ES iedzīvotāji vecumā no 16 gadiem. Izmantotā metodoloģija - tiešās intervijas (face-to-face).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI