DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

CVK neatbalsta 13.Saeimas vēlēšanu rezultātu pārskaitīšanu par Zaļo un Zemnieku savienības deputātu kandidātiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien neatbalstīja Zaļo un Zemnieku savienības deputātu kandidātu Aijas Barčas un Jāņa Klauža iesniegumus par 13.Saeimas vēlēšanu rezultātu pārskaitīšanu. A.Barča CVK bija lūgusi manuāli pārskaitīt par viņu nodotās balsis Kurzemes vēlēšanu apglabā, bet J.Klaužs lūdza pārskaitīt par Zaļo un Zemnieku savienības deputātu kandidātu sarakstu nodotās zīmes Latgales vēlēšanu apgabalā.

A.Barča lūgumu pārskaitīt balsis pamatoja ar to, ka “rezultātu uzskaite tiek veikta, izmantojot tehniskās ierīces, kuras skaita tikai precīzi veiktās atzīmes vēlēšanu biļetenos”, līdz ar to esot iespējamas kļūdas, ka atzīmes, kuras nav izdarītas precīzi un kuras veikuši vecāka gada gājuma vēlētāji vai vēlētāji ar invaliditāti varētu nebūt pieskaitītas.

CVK ieskatā atzīmes, kas veiktas, izmantojot datorprogrammu, tiek uzskaitītas precīzāk, jo atzīmju skaitīšanai klātesošie komisijas locekļi un novērotāji var sekot līdzi uz ekrāniem. Turklāt par kandidātiem nodoto plusu un svītrojumu uzskaite nenotiek automātiski, skaitīšanu veic vēlēšanu iecirkņa komisija, caurskatot katru ieskenēto zīmi.

J. Klaužs prasību pārskaitīt vēlēšanu rezultātus pamatoja ar novērojumu, ka vēlēšanu naktī CVK interneta vietnē, kur bija iespēja sekot līdzi vēlēšanu rezultātiem, kādu laiku par viņu nodoto atzīmju “+” skaits samazinājās, kamēr atsevišķiem šī saraksta kandidātiem samazinājās saņemto svītrojumu skaits, kas rada bažas par iespējamu “ļaunprātīgu vēlēšanu rezultātu sagrozīšanu” vai “cilvēcisku kļūdīšanos”.

Izvērtējot iesniegumā pausto, CVK secināja, ka šāda situācija 13.Saeimas vēlēšanu interneta vietnē tiešām novērota, taču tā nav saistāma ar apzinātu ielaušanos vai ļaunprātīgu rīcību, bet nepieciešamību precizēt atsevišķu vēlēšanu iecirkņu ierakstus elektroniskajā vēlēšanu gaitas žurnālā. Laikā, kamēr precizējumi veikti, attiecīgā iecirkņa balsu skaitīšanas protokols no publiskās vietnes tika izņemts, tādējādi rezultāts par kandidātiem nodotajām balsīm uz īsu laiku varēja samazināties. Papildus pārbaudot vēlēšanu gaitas žurnāla elektroniskās sistēmas auditācijas pierakstus un vēlēšanu iecirkņu balsu skaitīšanas protokolus, redzams, ka visos gadījumos, kad iecirknis veicis labojumus sistēmā, šie labojumi nav bijuši saistīti ar izmaiņu izdarīšanu iecirkņa balsu skaitīšanas rezultātos par deputātu kandidātiem.

13.Saeimas vēlēšanas norisinājās šā gada 6. oktobrī, un Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajā kārtībā neviena vēlēšanu iecirkņa balsu skaitīšanas protokols CVK nav ticis apstrīdēts.

Ar 13.Saeimas provizoriskajiem rezultātiem iespējams iepazīties 13.Saeimas vēlēšanu vietnē https://sv2018.cvk.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI