DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Veiksmīgas aculiecinieku un policistu sadarbības rezultātā aizturam šoferi vairāku promiļu reibumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vakar Valsts policijas likumsargi saņēma aculiecinieka zvanu par kādu šoferi Ķekavas novadā, kurš, iespējams, sēdies pie stūres alkohola reibumā. Nekavējoties reaģējot uz izsaukumu un pateicoties aculiecinieku sadarbībai ar policiju, Valsts policijas Speciālo uzdevumu nodaļas inspektoriem izdevās šoferi aizturēt. Veicot pārbaudi, policisti konstatēja, ka 35 gadus vecais šoferis sēdies pie spēkrata stūres bez transportlīdzekļa vadītāja tiesībām un lielā reibumā – pēc otrā pūtiena izelpā konstatētas 5,5 promiles.

14.oktobrī ap pulksten 15.30 Valsts policijas Operatīvās vadības biroja dežurants saņēma zvanu no kāda iedzīvotāja, kurš ziņoja par “Volvo” markas spēkrata vadītāju Ķekavas novadā, kurš, iespējams, sēdies pie stūres alkohola reibumā. Saņemtā informācija nekavējoties tika nodota Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes Speciālo uzdevumu nodaļas inspektoriem, kuri uzsāka transportlīdzekļa meklēšanu. Pēc īsa brīža, saņemot precizētu informāciju no kolēģiem par spēkrata iespējamo atrašanās vietu Ķekavas novadā, policisti devās turp – tomēr transportlīdzekli nekur nemanīja.

Netālu no precizētās atrašanās vietas ceļa malā stāvēja divas personas, kuras, ieraugot ceļu policistus, nepārprotami pievērsa uzmanību mājot. Piebraucot pie personām, likumsargi noskaidroja, ka tieši viņi ir ziņojuši par iespējami bīstamu autovadītāju. Personas norādīja, ka minētais spēkrata vadītājs radījis aizdomas, jo nav spējis novaldīt transportlīdzekli un nobraukt taisni pa savu braukšanas joslu, iebraucot pretējā joslā. Tāpat jāpiemin, ka pa ceļam šī spēkrata vadītājs arī piestājis pie kāda veikala, no kura streipuļojot iznācis ārā ar grādīgo dziru un iesēdies savā mašīnā. Pēc šī aculiecinieki nekavējoties zvanīja policijai, bet “Volvo” un iespējamo dzērājšoferi līdz pat policijas ierašanās brīdim neizlaida no sava redzesloka.

Neilgi pēc tam Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem izdevās šoferi aizturēt un, veicot personas pārbaudi, policisti konstatēja, ka 1983.gadā dzimušajam vīrietim nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību. Tāpat, veicot alkohola pārbaudi, apstiprinājās aculiecinieku bažas – 35 gadus vecais šoferis pie stūres sēdies pamatīgā alkohola reibumā. Viņa izelpā pēc pirmā pūtiena tika konstatētas 3,33 promiles, savukārt veicot otro pūtienu, reibums bija krietni lielāks – 5,5 promiles.

Par šādu bezatbildīgu pārkāpumu paredzēta kriminālatbildība un sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

Valsts policija izsaka pateicību iedzīvotājiem, kuri operatīvi reaģēja uz situāciju, sniedza informāciju par pārkāpēju un līdzdarbojās ar policiju – šāda rīcība palīdz likumsargiem gādāt par apkārtējo drošību uz ceļa. Sekas bezatbildīgā vadītāja rīcībai varēja būt traģiskas un šoreiz, pateicoties cilvēku ziņošanai, iespējams esam novērsuši kārtējo nelaimi.

Tomēr jāpiemin fakts, ka policija diemžēl ik dienu aiztur kādu šoferi, kurš apzināti sēdies pie transportlīdzekļa stūres alkohola reibumā. Šajās brīvdienās noticis arī kāds traģisks negadījums – sestdien, 13.oktobrī, Saulkrastu novadā, uz autoceļa Rīga (Baltezers)-Igaunijas robeža (Ainaži), notika ceļu satiksmes negadījums, kurā kāds 1974.gadā dzimis “Mercedes Benz” spēkrata vadītājs uzbrauca velosipēdistam, kurš notikuma vietā gāja bojā. Šis automašīnas vadītājs bija sēdies pie stūres 2,86 promiļu reibumā un braucis bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Par šo gadījumu ir uzsākts kriminālprocess.

Alkohols un jebkāda transportlīdzekļa vadīšana ir pilnīgi nesavienojamas lietas – Valsts policija aicina autovadītājus būt atbildīgiem un ikreiz, kad sēsties pie sava transportlīdzekļa stūres, aizdomāties par savu un līdzcilvēku drošību, nākotni un veselību – nebraukt dzērumā!

Tāpat aicinām iedzīvotājus nepalikt vienaldzīgiem un situācijās, kad rodas pamatotas aizdomas, ka transportlīdzekļa vadītājs pie stūres sēdies reibumā, ziņot Valsts policijai, zvanot pa tālruni 110.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI