DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs piedalīsies ES Ārlietu padomes un ES Vispārējo lietu padomes sanāksmēs Luksemburgā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 15. oktobrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē Luksemburgā.

Padomē ministri diskutēs par migrācijas ārējiem aspektiem, tostarp 28. un 29. jūnija Eiropadomes lēmumu īstenošanu un gatavošanos 18. oktobra Eiropadomei. Migrācijas aspekti tiks diskutēti arī kontekstā ar situāciju Lībijā.

Ārlietu ministri pārrunās notikumus Venecuēlā, īpaši pievēršot uzmanību humanitārajai situācijai valstī, migrācijas krīzei un tās ietekmei uz kaimiņvalstīm.

Tāpat ir plānota viedokļu apmaiņa par situāciju Centrālāfrikas Republikā.

Pēc Ārlietu padomes ES ārlietu ministri tiksies ar Austrumu partnerības valstu ārlietu ministriem, lai pārrunātu aktuālos jautājumus Austrumu partnerības politikā, tai skaitā plānojot politikas desmitgades atzīmēšanu.

16. oktobrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu padomes un Vispārējo lietu padomes 50. panta formāta sanāksmēs Luksemburgā. 

ES Vispārējo lietu padomes sanāksmē ministri apspriedīs progresu sarunās par ES daudzgadu budžetu 2021.-2027. gadam, turpinot diskusijas par tādiem jautājumiem kā konkurētspējas programmas (piemēram, pētniecības programma Horizon Europe, Connecting Europe Facility, kura ietvaros tiek finansēts Rail Baltica projekts), kā arī aizsardzība un drošība.

Sanāksmē ministri apmainīsies viedokļiem par 17. un 18. oktobrī plānotās Eiropadomes secinājumu projektu – migrācijas, iekšējās drošības un ārējo attiecību jautājumiem. Plānots arī, ka ministri apspriedīs līdz šim panākto progresu 28. jūnija Eiropadomē pieņemto lēmumu īstenošanā migrācijas, drošības un aizsardzības, nodarbinātības, izaugsmes un konkurētspējas, inovāciju un digitālajos jautājumos.

Sanāksmē Eiropas Komisija informēs dalībvalstis par aktuālo situāciju likuma varas jautājumā Polijā kopš pēdējās Polijas uzklausīšanas Vispārējo lietu padomē 7.1 procedūras ietvaros 18. septembrī. Savukārt Austrijas prezidentūra sanāksmes ietvaros informēs ministrus par tālāko procedūru jautājumā par likuma varu Ungārijā. Kā zināms,  šī gada 12. septembrī Eiropas Parlaments pieņēma rezolūciju, kurā izteica  bažas par iespējamiem ES vērtību pārkāpumiem Ungārijā un aicināja Padomi uzsākt 7.1 panta procedūru pret Ungāriju.

Savukārt Vispārējo lietu padomes 50. panta formāta sanāksmē ministri turpinās darbu 17. un 18. oktobra Eiropadomes sanāksmes 50. panta formātā sagatavošanā, apstiprinot darba kārtību, un uzklausīs ES sarunveža sniegto informāciju par aktuālo sarunās par Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES. Sanāksmē ministri arī izskatīs Izstāšanās līguma projektu, kā arī politiskās deklarācijas par ES-AK nākotnes attiecībām projektu.

Informācijai

Ārlietu padomes sanāksmes notiek reizi mēnesī. Ārlietu padomi vada ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni.

Vispārējo lietu padomes sanāksmes notiek reizi mēnesī, un 2018. gada otrajā pusgadā to vada ES Padomes prezidējošā valsts Austrija.

Vispārējo lietu padomes sanāksmes ES-27 dalībvalstu sastāvā (50. panta formātā) tiek izskatīti jautājumi, kas saistīti ar Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības sarunu procesu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI