DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Gunārs Kūtris: Latvija gatava dalīties reformu pieredzē ar Uzbekistānu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atzinīgi vērtējam straujo reformu procesu Uzbekistānā un esam gatavi dalīties savā pieredzē, it sevišķi tieslietu un iekšlietu sistēmas stiprināšanā, standartizācijas, kā arī robežu pārvaldības jautājumos, piektdien, 5.oktobrī, sacīja Saeimas sekretāra biedrs Gunārs Kūtris, parlamentā tiekoties ar Uzbekistānas Republikas Ministru kabineta Starptautisko attiecību un draudzīgo sakaru komitejas priekšsēdētāja vietnieku Kamoliddinu Išanhodžajevu (Komoliddin Ishanxodjaev) un viņa vadīto delegāciju.

Uzbekistānas pārstāvji pozitīvi vērtēja Latvijas atbalstu reformu procesā un pauda vēlmi tuvāk iepazīt mūsu pieredzi normatīvās bāzes pilnveides un administratīvā sloga mazināšanas jomā. K.Išanhodžajevs akcentēja Latvijā veiktās reformas kā veiksmīgu piemēru valsts izaugsmes ceļam.

G.Kūtris izcēla Uzbekistānas un Latvijas līdzšinējo veiksmīgo dialogu. Dinamiskā parlamentārā sadarbība un vizīšu apmaiņa veicina aktīvāku sadarbību dažādās nozarēs, sacīja G.Kūtris, paužot cerību, ka Uzbekistānas augstākās amatpersonas arī turpmāk apmeklēs Latviju.

Puses kā pozitīvu piemēru izcēla sadarbību izglītībā, kas ir viena no visstraujāk augošajām jomām valstu savstarpējās attiecībās. Arvien vairāk studentu no Uzbekistānas izvēlas mācīties Latvijā. Pagājušajā mācību gadā Latvijas augstskolās studēja vairāk nekā 1000 jauniešu no Uzbekistānas.

Uzbekistānas delegācija atzinīgus vārdus veltīja augstākās izglītības kvalitātei Latvijā, paužot interesi aktivizēt vēl ciešākus kontaktus augstskolu vidū. K.Išanhodžajevs pauda gandarījumu, ka drīzumā Uzbekistānā tiks atklāta arī pirmā Latvijas augstskolas filiāle. Tā būs Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolas (ISMA) filiāle, un tā atradīsies Fergānas pilsētā.

Tāpat puses bija vienisprātis par nepieciešamību stiprināt sadarbību ekonomikā un attīstīt sakarus tranzīta un loģistikas jomā. Mums ir labi attīstīti loģistikas risinājumi, kas var būt noderīgi Uzbekistānas preču transportēšanai, piemēram, ērti un ātri savienojumi ar Skandināvijas valstīm, sacīja G.Kūtris, akcentējot Latvijas ostu un dzelzceļu tīklu.

Uzbekistānas pārstāvji atzinīgi vērtēja Latvijas izdevīgo ģeogrāfisko novietojumu un lidostas “Rīga” sniegtās priekšrocības, kas paver ciešākas sadarbības iespējas ne vien tranzītā un loģistikā, bet arī tūrismā. Jau drīzumā tiešie avioreisi starp Taškentu un Rīgu būs biežāk, un tas pavērs plašākas iespējas tūrismam, sacīja G.Kūtris.

Saeimas sekretāra biedrs izteica atbalstu Eiropas Savienības (ES) un Uzbekistānas ciešākam dialogam. Ceram, ka drīz tiks sāktas sarunas par ES-Uzbekistānas Padziļinātās partnerības un sadarbības līgumu.

K.Išanhodžajevs pateicās, ka Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā mēs kā vienu no prioritātēm izvirzījām ciešāku sadarbību ar Centrālāziju. Savukārt G.Kūtris izteica atzinību, ka Uzbekistāna aktīvi iesaistās diskusijā par ES stratēģiju Centrālāzijai, kas šobrīd tiek atjaunota.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157702073528485
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=SRCRGFCJJDY

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI