DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Kompetences centri turpina attīstīt jaunus produktus un tehnoloģijas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 2. oktobra sēdē Ministru kabinets apstiprināja noteikumus Eiropas Savienības fondu programmājaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei kompetences centru ietvaros, lai varētu uzsākt ceturtās kārtas projektu pieteikšanas un īstenošanas procesu.

Kompetences centru atbalsta programmas mērķis ir paaugstināt komersantu konkurētspēju, veicinot pētniecības un rūpniecības sektoru sadarbību rūpniecisko pētījumu, jaunu produktu un tehnoloģiju attīstību. Atbalstu kompetences centros var saņemt mazie, vidējie un lielie komersanti, kā arī pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas.

Eiropas Komisija 2018. gada sākumā pētījumā par Latvijas pētniecības finansēšanas sistēmu (“Latvian Research Funding System. Final Report”) atzinīgi novērtēja ES fondu programmu un līdz ar to ieguldītā ES finansējuma nozīmi inovācijas attīstībā Latvijā. Pētījumā minēts, ka starp ES finansētajām programmām, kompetences centri šķiet visveiksmīgākais inovāciju veicinošais instruments Latvijā, lai izveidotu tiltus starp pētniecības centriem un rūpniecību.

Apstiprinātajos noteikumos ir pilnveidoti programmas ieviešanas nosacījumi, kas veicinās jaunu produktu un tehnoloģiju attīstību un ieviešanu ražošanas procesā katrā no astoņām Viedās specializācijas jomām:

  • inovatīvi risinājumi mežsaimniecībai un kokapstrādē;
  • inovatīvi risinājumi lauksaimniecībai un pārtikas ražošanai;
  • biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, biofarmācija un biotehnoloģijas;
  • viedie materiāli;
  • modernas ražošanas tehnoloģijas un inženiersistēmas;
  • aparātbūve (elektronika);
  • informācijas un komunikāciju tehnoloģijas;
  • viedā enerģētika.

Pašlaik turpinās darbs pie atbalsta programmas ceturtās projektu iesniegumu atlases kārtas atlases nolikuma izstrādāšanas.

Programmas ietvaros plānotais kopējais attiecināmais finansējums ir 80 143 615 eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums – 64 314 892 eiro un privātais līdzfinansējums – 15 828 723 eiro. Eiropas Reģionālā attīstība fonda pieejams finansējums ceturtās kārtas ietvaros ir 37 664 892 eiro apmērā.

Otrās kārtas ietvaros apstiprinātie astoņi kompetences centri uz 2018. gada septembri uzsāka 186 projektu īstenošanu, sniedzot atbalstu 138 uzņēmumiem. Līdz 2018. gada 1. jūnijam radītas 291 jaunas darba vietas, pētniecības un inovāciju projektu īstenošanā iesaistīts 291 maģistrants un doktorants. Publicēti vairāk kā 108 zinātniskie raksti starptautiskās datu bāzēs indeksētajos žurnālos (Scopus, Web of Science). Līdz 2018. gada septembrim gala rezultāti apstiprināti 57 pētījumiem.

Plašāka informācija par ERAF atbalstu saņēmušajiem kompetences centriem pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI