DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrijā notiek diasporas darba grupas sēde

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2018. gada 26. līdz 28. septembrim kā ik rudeni notiek ikgadējā Pasaules Brīvo latviešu apvienības valdes sēde. Tradicionāli pirms šīs sēdes Ārlietu ministrijā tiek organizēta diasporas darba grupas sanāksme, lai diasporas organizāciju pārstāvjiem dotu iespēju kopā ar atbildīgajām amatpersonām pārrunāt diasporai aktuālos jautājumus.

Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica informēja klātesošos par Diasporas likuma projekta pieņemšanas gaitu un izteica gandarījumu par ciešo sadarbību ar diasporas organizācijām tā izstrādē. Likuma projekts paredz konkrētus un praktiskus atbalsta pasākumus latviešu valodas un tradīciju apgūšanai ārpus Latvijas, sadarbībai ekonomikā, zinātnē un dažādu jomu diasporas ekspertu piesaisti Latvijai, pilsoniskās un politiskās aktivitātes stiprināšanai, tostarp atbalstu diasporas organizāciju darbam. Tāpat arī likums paredz praktiskus atbalsta pasākumus un birokrātisko šķēršļu mazināšanu tiem, kas vēlas atgriezties Latvijā. Plānots, ka 26. septembra sēdē Saeimas Ārlietu komisija pabeigs darbu, sagatavojot likuma projektu izskatīšanai otrajā lasījumā.

Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) direktora vietniece Linda Karlina iepazīstināja diasporas pārstāvjus ar tām iespējām, ko diasporai piedāvā VKKF.

Viens no galvenajiem sanāksmes diskusiju jautājumiem bija latviešu valodas mācību iespējas vasaras nometnēs diasporas bērniem un jauniešiem. Latviešu bērnu nometnes ASV “Garezers” pārstāvji dalījās pieredzē par aizvadīto vasaru lielākajā bērnu vasaras nometnē Ziemeļamerikā. Latvijas Universitātes (LU) pārstāve Sarmīte Miltiņa informēja par Latviešu valodas un kultūras skolas programmu LU. Savukārt par nometnēm Eiropā informāciju sniedza Eiropas latviešu apvienības pārstāve Aira Priedīte. Klātesošie bija vienisprātis, ka starp diasporas vidusskolām ārvalstīs un Latvijā jāveidojas sasaistei, nodrošinot iespēju jauniešiem dažādās vecuma grupās un valodu līmeņos tupināt mācības, jo valodas zināšanas ir viens no pamatakmeņiem saiknes uzturēšanā ar Latviju.

Noslēgumā Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekle Gunta Līdaka sniedza īsu informāciju par budžeta plānojumu diasporas satura atspoguļojumam medijos nākamajā gadā.

Sēdi vadīja Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Atis Sjanīts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI