DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. septembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Parlamentārā sekretāre piedalās diskusijā par Eiropas un Latvijas nākotni

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018. gada 25. septembrī parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica piedalījās Latvijas Zinātņu akadēmijas Eiropas Politikas pētījumu institūta rīkotā apaļā galda diskusijā “Eiropas un Latvijas nākotne”, kurā Latvijas akadēmiskās vides un NVO viedokļu veidotāji un līderi apmainījās domām par Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera 12. septembra runā “Par stāvokli Savienībā” dzirdētajiem vēstījumiem un to nozīmi Latvijai.

Parlamentārā sekretāre pauda atbalstu vēstījumam, kas caurvija Ž.K. Junkera runu, ka nepieciešama spēcīga un vienota Eiropa uz kopīgu vērtību bāzes. “Spēcīga Eiropas Savienība nozīmē arī spēcīgāku Latviju,” teica Z. Kalniņa-Lukaševica.

“Ir būtiski, lai nepārtrūktu investīciju plūsma nacionālā un reģionu līmenī īstenotajos projektos. Esam ieinteresēti intensīvi strādāt un meklēt risinājumus, lai ES budžets tiktu savlaicīgi apstiprināts,” pauda parlamentārā sekretāre un uzsvēra nepieciešamību līdz Eiropas Parlamenta vēlēšanām 2019. gada pavasarī vienoties par nākamā perioda ES daudzgadu budžetu.

Otrs jautājums, kuram tuvākajā laikā nepieciešams risinājums, ir Apvienotās Karalistes izstāšanās no ES. Z. Kalniņa-Lukaševica sacīja, ka 27 dalībvalstu vienotība ir cieša, gan runājot par Vienotā tirgus nedalāmību, gan solidarizējoties ar Īriju. ES-27 ir vienisprātis arī par nepieciešamību veidot ciešu partnerību ar Apvienoto Karalisti nākotnē.

Z. Kalniņa-Lukaševicas skatījumā Ž.K. Junkera runa apliecina, ka pašreizējās EK mērķis ir pabeigt iesāktos darbus. Kā jautājumus, kuros būtu svarīgi panākt rezultātus līdz šīs Eiropas Komisijas pilnvaru termiņa beigām nākamā gadā otrajā pusē, parlamentārā sekretāre minēja Vienotā tirgus stiprināšanu. Latvijas prioritāte ir pilnvērtīga Vienotā tirgus funkcionēšana, tostarp tieši pakalpojumu jomā. Pakalpojumu eksports veido aptuveni trešdaļu Latvijas kopējā eksporta apjoma, un vēl eksistējošo šķēršļu novēršana palīdzēs audzēt pakalpojumu eksporta apjomu un līdz ar to stimulēs jaunu un labi atalgotu darba vietu izveidi Latvijā.

Tāpat jāturpina darbs sociālās dimensijas pilnveidē, lai sasniegtu augšupejošu dzīves līmeņa izlīdzināšanu ES. Latvijas ekonomikas izaugsmei svarīgi ir arī turpināt ES Ekonomiskās un monetārās savienības padziļināšanu, ieskaitot Banku savienības un Kapitāla tirgu savienības veidošanu, kā arī eiro starptautiskās lomas nostiprināšana.

Tuvojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām 2019. gada maijā, aktuāla ir brīvu, godīgu un caurskatāmu vēlēšanu norises nodrošināšana - tā ir prioritāte šoruden arī Latvijā, un būs prioritāte 2019. gadā Eiropas vēlēšanās visās dalībvalstīs. Z. Kalniņa-Lukaševica pauda atbalstu EK, kas nākusi klajā ar iniciatīvām demokrātisko sistēmu stiprināšanā. Šo iniciatīvu mērķis ir novērst vēlēšanu ietekmēšanu un efektīvāk izmantot Eiropā pieejamo ekspertīzi un resursus kiberdrošības stiprināšanā. Vienlaikus būs nepieciešams ambiciozs rīcības plāns cīņā pret dezinformāciju.

Informācijai

ES budžets tradicionāli tiek apstiprināts 7 gadu periodam. Šobrīd norit aktīvs darbs pie 2021.-2027. gada budžeta sarunām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI