DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. septembrī, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Baltijas Asamblejas balvu literatūrā piešķirs Gundegai Repšei

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 25.septembrī, Saeimā vērtējot Baltijas Asamblejas (BA) balvas kandidātus, starptautiska žūrija lēma 2018.gada balvu literatūrā piešķirt rakstniecei Gundegai Repšei par vēsturiskās romānu sērijas “Mēs. Latvija, XX gadsimts” ideju, koncepciju un kuratores darbību 13 romānu izdošanā, kā arī par romānu “Bogene” kā vienu no šīs sērijas darbiem.

BA balvu mākslā šogad saņems baletdejotāja Jurgita Droņina (Jurgita Dronina) no Lietuvas. Viņa godināta kā viena no augstāk novērtētajām 21.gadsimta sākuma baleta māksliniecēm un nominēta par izcilo sniegumu, uzstājoties visā pasaulē.

Savukārt balvu zinātnē piešķirs pētniecei Elsai Heinsalu (Els Heinsalu) no Igaunijas, izceļot nozīmīgo ieguldījumu komplekso sistēmu un stohastisko procesu teorijas attīstībā.

Katras balvas apjoms ir 5000 eiro. Balvas pasniegs gadskārtējā BA sesijā, kas norisināsies 25. un 26.oktobrī Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

Žūrijā bija deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Igaunijas, Lietuvas un Latvijas.

Līdztekus uzvarētājiem BA balvai šogad bija nominēti:

Literatūrā:

  • Undine Radzevičūte (Undinė Radzevičiūtė), Lietuva. Rakstniece, raksturota kā viena no oriģinālākajām mūsdienu autorēm Lietuvā, nominēta par vēsturisko romānu “Kraujas mėlynas” (“Blue Blood”), kas stāsta par viduslaiku notikumu ietekmi uz tautām, kas apmetušās uz dzīvi Baltijas jūras krastos;
  • Lēlo Tungala (Leelo Tungal), Igaunija. Rakstnieks nominēts par vēsturisko romānu “Comrade Kid and the Grown Ups”;

mākslā:

  • Valters Sīlis, Latvija. Režisors nominēts par aktīvu sabiedriski politisku šodienas sabiedrības un vēstures problēmu risināšanu inovatīvā teātra režijas valodā visās trīs Baltijas valstīs (lugās: Jānis Balodis “Mežainis” (2018); Jānis Balodis “Veiksmes stāsts” (2016); Māris Bērziņš “Svina garša” (2016) u.c.);
  • Katja Novitskova (Katja Novitskova), Igaunija. Instalāciju māksliniece nominēta par izcilajiem mākslinieciskajiem sasniegumiem un ietekmi uz mākslas pasauli starptautiskā līmenī;

zinātnē:

  • Jānis Kalnačs, Latvija. Pētnieks nominēts par monogrāfiju “Rīgas dzīvokļu “likumīgā” izlaupīšana. 1944–1949”;
  • Zenons Norkus (Zenonas Norkus), Lietuva. Filozofs, sociologs, tulkotājs nominēts par novatorisko un starptautiski atzīto salīdzinošo vēsturiski socioloģisko pētījumu par Lietuvu viduslaikos un Baltijas valstu attīstību starpkaru periodā un pēc valstu neatkarības atjaunošanas.

BA balva ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki. Pagājušajā gadā balvu mākslā saņēma mākslas zinātniece un redaktore Laima Slava, balva literatūra tika piešķirta lietuviešu dzejniekam, esejistam un tulkotājam Vladam Brazjūnam (Vladas Braziūnas), savukārt ar balvu zinātnē godināja pētnieku un Igaunijas Genoma centra dibinātāju Andresu Metspalu (Andres Metspalu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI