DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. septembrī, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Ar jauniem apbalvojumiem papildināts Latvijas ugunsdzēsības muzeja krājums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vakar, 19.septembrī, Latvijas ugunsdzēsības muzeja (LUM) krājums papildināts ar no 1937. līdz 1940. gadam bijušā Rīgas pilsētas Ugunsdzēsības nodaļas priekšnieka, arhitekta Jāņa Vilhelma Orleāna (1891-1986) apbalvojumiem.

Dzimtas relikvijas no Mičiganas (ASV) atveda un LUM krājumā nodeva Jānis V. Orleāna dēls Oļģerts Orleāns ar ģimeni, kuras sastāvēja no Latvijas valsts apbalvojumiem, ordeņu lentēm, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Francijas ugunsdzēsēju Savienību, Baltijas valstu Ugunsdzēsēju  biedrību un organizāciju apvienības, Starptautiskās Ugunsdzēsēju asociācijas krūšu nozīmēm, unikālām Latvijas Ugunsdzēsēju biedrību un organizāciju Savienības (LUS) rokas lentēm.

Jānis V. Orleāns, pildot Rīgas pilsētas nodaļas priekšnieka amata pienākumus, vienlaicīgi bija LUS valdes un padomes loceklis, Iekšlietu ministrijas Būvniecības departamenta Tehniskās padomes loceklis, Celtniecības padomes sekretārs, Arhitektu biedrības pārstāvis pie Mākslas un Amatniecības kamerām, Rīgas Būvju valdes ugunsdzēsības, pasīvās gaisa aizsardzības un būvju uzraudzības Nodaļas priekšnieks, izstrādājis ugunsdzēsēju uniformu metus, piedalījies Francijas Nacionālās ugunsdzēsēju Federācijas 52. kongresā un daudzos svarīgos starptautiskos pasākumos. 1944. gadā devies bēgļu gaitās uz Vāciju, 1946. gadā nodibinājis arhitektu biroju Vācijā, 1958.g. ieceļojis ASV, līdz 1967.g. strādājis par Dienviddakotas (ASV) pavalsts būvinspektoru un pensionējies.

LUM ir gandarīts un pateicīgs J.V. Orleāna tuviniekiem par unikālu ģimenes relikviju saglabāšanu un dāvinājumu Latvijas Nacionālajam muzeju krājumam, lai saglabātu nākošajām paaudzēm.

Aicinām lielus un mazus interesentus viesoties Latvijas Ugunsdzēsības muzejā, lai kopīgi atzīmētu tā gadadienu un saistoši un interesanti pavadītu laiku ugunsdzēsības pasaulē! Muzejs ir atvērts piecas dienas nedēļā – no otrdienas līdz sestdienai – no plkst.10.00 līdz plkst.17.00.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI