DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Šogad sāks vairāk nekā 600 valsts galvoto studiju un studējošo kredītu dzēšanu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai nodrošinātu speciālistu piesaisti Latvijas tautsaimniecības attīstībā nozīmīgās profesijās un novērstu speciālistu aizplūšanu no mazāk apmaksātajiem amatiem, Ministru kabinets otrdien, 2018. gada 18. septembrī apstiprināja profesiju sarakstu un speciālistu skaitu, kuriem šogad sāks dzēst valsts galvoto studiju un studējošo kredītu.

Uz kredīta dzēšanu var pretendēt speciālisti valsts un pašvaldību institūcijās, kultūras jomas institūcijās, kas tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem un strādājošie ārstniecības iestādēs, kas sniedz no valsts budžeta apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus. Tāpat darbinieki no nevalstiskā sektora institūcijām, kas pilda valsts vai pašvaldību pasūtījumu sociālo pakalpojumu nodrošināšanā.

Kopumā tiks dzēsti 406 studiju un 200 studējošo kredīti. 2018. gadā kopumā paredzētais valsts budžeta finansējums šo kredītu dzēšanai valsts un pašvaldību institūcijās strādājošajiem ir 2 398 212 eiro.

Šogad valsts galvoto studiju kredītu dzēšanu plānots sākt 98 izglītības jomā nodarbinātajiem, 23 augstākās izglītības iestādēs un zinātniskajos institūtos nodarbinātajiem, 50 sociālajā jomā strādājošajiem, 20 kultūras jomā nodarbinātajiem, 38 ārstniecības personām, 165 valsts pārvaldes iestāžu, prokuratūras un tiesu darbiniekiem, kā arī 12 ārvalstīs izglītību ieguvušiem speciālistiem.

Savukārt valsts galvotā studējošā kredīta dzēšanu paredzēta 36 izglītības jomas speciālistiem, 34 augstākās izglītības iestādēs un zinātniskajos institūtos nodarbinātajiem, 5 sociālajā jomā strādājošajiem, 13 kultūras jomas speciālistiem, 25 ārstniecības personām un 81 valsts pārvaldes iestādēs, prokuratūrās un tiesās strādājošajiem. Tāpat plānots kredītu dzēst 6 speciālistiem, kuri izglītību ieguvuši ārvalstīs.

Priekšlikumu sagatavošanā par to, kurās profesijās un kādā apmērā šajā gadā sākt kredītu dzēšanu, ir ņemti vērā ministriju un pašvaldību ieteikumi par nepieciešamo speciālistu nodrošinājumu katrā profesijā un profesiju nozīmīgums Latvijas tautsaimniecības attīstībā. Izvērtēta arī informācija, kāda ir samaksa par darbu profesijā strādājošiem, amata pienākumu veikšanai nepieciešamo zināšanu apjoms un citi faktori. Kredīta dzēšana no valsts budžeta līdzekļiem ir arī viens no mehānismiem, lai mudinātu jaunos profesionāļus izvēlēties savu profesionālo darbību sākt Latvijas reģionos sabiedrības interešu nodrošināšanai.

Pretendenti pieteikumus kredīta dzēšanai no valsts budžeta līdzekļiem Studiju un zinātnes administrācijā (SZA) var iesniegt ne vēlāk kā mēnesi pēc rīkojumu publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis.” Plašāka informāciju par dokumentu iesniegšanu un kandidātu izvērtēšanu pieejama SZA mājaslapā www.sza.gov.lv.

Vienlaikus svarīgi atgādināt būtisku informāciju jaunajiem vecākiem - ja  studējošā kredīta ņēmējam (viņa laulātajam) kredīta izmaksas laikā vai kredīta atmaksas laikā piedzimst bērni, pēc augstākās izglītības iestādes beigšanas kredīta ņēmējam no valsts budžeta līdzekļiem tiek dzēsts studējošo kredīts 30% apmērā no neatmaksātās summas par katru bērnu. Studējošo kredīts tiek dzēsts arī par bērniem, kuri ir adoptēti kredīta izmaksas laikā vai kredīta atmaksas laikā.

Lai noskaidrotu konkrētās profesijas, kurās šogad plānota valsts galvotu kredītu dzēšanas uzsākšana, aicinām skatīties valdībā apstiprinātajos Ministru kabineta rīkojuma projektos:

“Par studiju kredīta dzēšanu no valsts budžeta līdzekļiem 2018.gadā”

“Par studējošo kredīta dzēšanu no valsts budžeta līdzekļiem 2018.gadā”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI