DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijas Bankas ekonomisti turpina vieslekcijas Latvijas augstskolās

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Bankas ekonomisti un eksperti līdz ar mācību gada sākumu atsāk vieslekcijas augstskolās Rīgā, Rēzeknē, Ventspilī, Jelgavā un citur, skaidrojot un veidojot diskusijas aktuālos ekonomikas un finanšu politikas un teorijas jautājumos.

Šis lekciju piedāvājums palīdz augstskolu studentiem ekonomikas un uzņēmējdarbības studijās sasaistīt teoriju ar aktuālajām makroekonomiskajām un finanšu norisēm Latvijā, Eiropā un pasaulē. Šādu kompleksu pieeju atbalsta un sekmē augstskolu mācībspēki un savās anketās pozitīvi novērtē un sagaida Latvijas Bankas ekonomistu vieslekcijas apmeklējušie studenti – aptuveni 90% to dalībnieku, tostarp ekonomikas mācībspēki, lekcijas novērtējuši kā labas un ļoti lietderīgas. Te tikai daži no līdzīgiem secinājumiem un novēlējumiem: "Ļoti vienkāršā un saprotamā valodā izklāstītas globālās ekonomikas aktualitātes, kā arī izklāstīti racionāli ieteikumi Latvijai nākotnē. [..] Turpināt izglītot cilvēkus par svarīgajām finanšu nozares lietām. [..] Vērst lielāku uzmanību uz Latvijas un Eiropas tendencēm, sniegt redzējumu par ES problēmām."

Lekcijās tiek apskatītas tādas eiro zonas centrālajām bankām aktuālas tēmas kā

  • norises Latvijas tautsaimniecībā;
  • eiro zonas tautsaimniecība un monetārā politika;
  • pārmaiņu vēji Eiropā – Eiropas Savienības ekonomikas izaicinājumi un reformas globalizācijas un protekcionisma izaicinājumu laikā;
  • globālās ekonomikas tendences.

Vienā no piedāvātajām vieslekcijām studentiem tiks sniegti ieteikumi, kā uzrakstīt izcilu diplomdarbu un uzvarēt Latvijas Bankas tradicionālajā studentu zinātnisko darbu konkursā.

Lektori ir vadošie Latvijas Bankas ekonomisti – starptautiskās ekonomikas eksperti Juris Kravalis, Andris Strazds, Inese Allika, ekonomisti Agnese Rutkovska, Oļegs Krasnopjorovs, Krista Kalnbērziņa, Ieva Opmane u.c.

Vieslekciju cikls tika uzsākts 2014./2015. mācību gadā. Kopumā šo gadu laikā notikušas vairāk nekā 100 lekcijas, kuras apmeklējuši gandrīz 4400 klausītāju.

Ieinteresētās augstskolas lekcijām var pieteikties Latvijas Bankā. Sīkāka informācija par lekcijām un prezentācijas pieejamas Latvijas Bankas makroekonomiskās analīzes portālā - https://www.makroekonomika.lv/lapa/vieslekcijas-augstskolas-pieteiksanas-rudens-semestrim.

Apzinoties ekonomikas izglītotības lomu sabiedrības dzīves kvalitātē un tautsaimniecības attīstībā, Latvijas Banka veic sistēmisku darbu ekonomikas izglītošanā. Latvijas Banka sociālo zinību skolotājiem, skolēniem, studentiem u.c. interesentiem aktīvi piedāvā dažādas iespējas izprast ekonomikas likumsakarības. Partnerībā ar citām Latvijas iedzīvotāju finanšu pratības stratēģijas 2014. - 2020. gadam īstenošanā iesaistītajām institūcijām Latvijas Banka veicina tādas sabiedrības attīstību, kurā cilvēkiem ir zināšanas par finansēm un ekonomiku un viņi spēj tās izmantot savas finansiālās ilgtspējas nodrošināšanai, konkurētspējas darba tirgū un labklājības paaugstināšanai, tā radot arī priekšnoteikumus sabiedrības kopējai attīstībai.

Zināšanu vairošanai Latvijas Banka valsts simtgadē īsteno vairākas paliekošas lietas:

  • Jaunajam kompetenču modelim palīdzam veidot jaunu ekonomikas mācību līdzekli skolām. Kopš 1998. gada, kad ar Latvijas Bankas līdzdalību iznāca pirmā ekonomikas mācību grāmata Latvijas skolām, pagājuši 20 gadi, un tagad laiks kam jaunam.
  • Visos Latvijas reģionos klātienē ar uzņēmējiem, iedzīvotājiem, studentiem diskutējām par to, kas ir turības atslēga, kā ražot ko vērtīgāku, pasaulei dārgāk pārdodamu.
  • Atjaunots zināšanu centrs "Naudas pasaule", kuru mācību darbā īpaši iecienījuši skolēni un studenti.
  • Aizsākam programmu "No sprīdīšiem par saimniekiem", kas domāta cilvēka un valsts dzīvi ietekmējošu ekonomikas patiesību atgādināšanai vienkāršā, atpazīstamā formā.

Rīkojoties sabiedrības un tautsaimniecības interesēs, Latvijas Banka veic vairākus ikvienam iedzīvotājam, finanšu tirgiem un sabiedrībai kopumā nozīmīgus uzdevumus:

– līdzdarbojas eiro zonas monetārās politikas sagatavošanā un īstenošanā;

– emitē skaidro naudu Latvijā un piedalās skaidrās naudas aprites nodrošināšanā eiro zonā;

– nodrošina valsts vienotā aizdomīgu naudas zīmju identifikācijas centra funkciju;

– uztur starpbanku maksājumu sistēmu infrastruktūru un veicina to raitu darbību;

– pārvalda ārējās rezerves un citus finanšu ieguldījumus;

– darbojas kā Latvijas valdības finanšu aģents un sniedz finanšu pakalpojumus citiem tirgus dalībniekiem;

– sagatavo un publicē finanšu, monetāro un maksājumu bilances statistiku;

– uztur un attīsta Kredītu reģistru;

– konsultē Latvijas Republikas Saeimu un Ministru kabinetu naudas politikas un citos ar Latvijas Bankas darbību saistītos jautājumos.

Latvijas Banka attīsta makroekonomisko un finanšu analīzi un izpēti, tādējādi radot drošu pamatu lietpratīgai darbībai šajās jomās. Nozares vadošā eksperta loma palīdz Latvijas Bankai veicināt sabiedrības izpratni par tautsaimniecības un naudas sistēmas attīstību, aktuālo situāciju un īstenoto ekonomisko politiku. Latvijas Banka arī aktīvi darbojas sabiedrības ekonomiskās izglītošanas jomā.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI