DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. septembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

FM: Jau 20 gadus Eiropas Padomes Attīstības banka Latvijā realizē virkni valstij svarīgu projektu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

14. septembrī aprit 20 gadi kā Latvija ir kļuvusi par  Eiropas Padomes (EP) Attīstības bankas akcionāru. Latvijā joprojām šī banka ir maz zināma, taču šo gadu laikā ir realizēta virkne valstij svarīgu projektu.

EP Attīstības banka  ir daudzpusīga starptautiska finanšu institūcija ar izteiktu sociālo mandātu tās darbībā, kura tika izveidota 1956. gada 16. aprīlī ar mērķi rast risinājumus bēgļu un imigrantu problēmām. Pašreiz bankā akcionāri ir 41 valsts, ieskaitot visas ES dalībvalstis (izņemot Austriju un Lielbritāniju), kā arī Balkānu valstis. No NVS valstīm bankas akcionāri ir Gruzija un Moldova.

Banka nodrošina aizdevumus un garantijas tās 41 dalībvalstij, lai finansētu projektus bankas potenciālajiem aizņēmējiem - valsts un pašvaldību, kā arī finanšu institūciju iesniegtajiem projektiem. Banka nodrošina finansējumu un tehnisko palīdzību  projektiem ar augstu sociālo ietekmi, tādejādi aktīvi veicinot sociālo kohēziju un stiprinot sociālo integrāciju Eiropā.

Pašreiz viena no bankas prioritātēm ir palīdzēt dalībvalstīm nodrošināt  ilgtspējīgu un integrējošu izaugsmi. Uzsvars tiek likts uz sasaisti ar sociālo jomu, paredzot tādu  projektu līdzfinansēšanu, kas uzlabo, modernizē publisko infrastruktūru, atbalsta Latvijas mazos un vidējos uzņēmumus (MVU), lai radītu jaunas darbavietas vai saglabātu esošās, nodrošinātu  piekļuvi darba tirgum, mājokļu pieejamību un iedzīvotāju neaizsargāto grupu integrēšanu. Svarīga bankas prioritāte ir bēgļu, pārvietoto personu un migrantu integrācija, palīdzot risināt problēmas, ar kurām Eiropas valstis saskaras bēgļu un migrantu plūsmas rezultātā. Banka finansē arī projektus, kas saistīti ar klimata politiku, tādejādi sniedzot  savu ieguldījumu globālajā cīņā pret klimata pārmaiņām un pāreju uz zema oglekļa emisijas ekonomiku.

Šajos 20 gados Latvijai tika apstiprināti 10 projekti par kopējo summu 358 miljoniem eiro. Pirmie projekti, kas tika realizēti sadarbībā ar EP Attīstības banku, bija vērsti uz atbalstu sievietēm uzņēmējām. MVU atbalsta projekta (2003. gads) mērķis bija sekmēt sieviešu uzņēmējdarbību, atvieglojot piekļuvi komerckredītiem, aptverot kā investīciju, tā arī apgrozāmā kapitāla palielināšanas vajadzības. Nākamais bija Sieviešu uzņēmējdarbību atbalsta projekts (arī 2003. gadā), kurš tika realizēts ar Hipotēku un zemes bankas un Ziemeļu Investīcijas bankas starpniecību. Projekta mērķis bija  aizdevumu programma Latvijas MVU, īpaši atbalstot sieviešu uzņēmējdarbību un tādejādi atvieglojot piekļuvi komerckredītiem kā apgrozāmā kapitāla, tā arī investīciju nepieciešamību.

Turpmākajos gados tika realizēti projekti akciju sabiedrībai “Latvenergo” vides aizsardzības jomā (2005. gads), kā arī projekts sadarbībā ar Valsts kasi (2009.gads) , lai atbalstītu pašvaldības izglītības un sporta infrastruktūras, kā arī pilsētu un lauku infrastruktūras objektu uzlabošanā. 2015. gadā tika apstiprināts Latvijas Republikas aizņēmuma projekts ALTUM daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmas līdzfinansēšanai.

Īpaši izceļams ir pēdējais projekts. Tas tika apstiprināts 2017. gada nogalē, lai nodrošinātu līdzfinansējumu Latvijas Universitātes akadēmiskā centra 2. fāzes objektu attīstībai, kas paredz Zinātņu mājas un Rakstu mājas celtniecību. LU iecerējusi vērienīgo projektu pabeigt tuvāko gadu laikā un uz šo vietu pārcelt 85% no fakultāšu studentiem un mācībspēkiem. Tā būs moderna vide ar modernu aprīkojumu, kura dos papildus stimulus izglītības kvalitātes uzlabošanai un pavērs ceļu jauniem zinātniskiem atklājumiem un tehnoloģijām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI